sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

11 Aliments per a cuidar les articulacions i millorar l'artritis

Alimentación para las articulaciones y la artritis

Cuida amb una bona alimentació la teva salut muscular i articular. Et diem els aliments per cuidar les articulacions que has d'introduir a la teva dieta. Encara que no t'ho sembli, el que mengem influeix molt en com es troba el nostre cos.

Com ajuden alguns aliments a millorar les articulacions?

Les articulacions amb l'edat o per culpa d'algunes malalties acaben perdent mobilitat i fins poden provocar dolor. Però s'ha demostrat que existeixen aliments per cuidar-les i frenar o evitar la seva deterioració.

Existeixen alguns aliments que ajuden en la nutrició dels ossos, el metabolisme ossi, protecció del cartílag i tot el manteniment. Per exemple, la Vitamina C estimula la producció de col·lagen, molt important per mantenir les articulacions flexibles i esmorteïda. Pel seu costat, la vitamina E millora la protecció de la matriu del cartílag.

Per tant, existeixen diferents elements en els aliments que poden ajudar-te a mantenir sanes les articulacions, així que és important conèixer quins són i on els pots trobar per poder adaptar la teva dieta.

Aquests són alguns dels nutrients necessaris que has de trobar en els teus aliments si vols mantenir unes articulacions saludables i evitar dolor de l'artritis:

 • Calci i fòsfor: complementen la formació i desenvolupament dels ossos i dents. És important controlar l'equilibri dels dos, ja que la manca o abundància d'un pot afectar l'absorció de l'altre.
 • Magnesi: és important per a l'estructura òssia. És important que estigui en equilibri amb el calci i la seva manca inhibeix la síntesi de vitamina D, molt important per a la correcta mineralització òssia.
 • Silici: element que participa en la síntesi de l'elastina i el col·lagen, aquest últim molt important per a la fixació del calci i el magnesi en els ossos i també estimula la formació i mineralització òssia.
 • Sofre: està en el col·lagen i serveix per formar els tendons, cartílags i lligaments.

Per tant, a manera de resum, si vols adaptar la teva dieta per tenir unes articulacions sanes has de procurar tenir bons nivells de vitamines (C, D, E) calci, magnesi, silici, sofre i àcids grassos. Tots aquests aliments influeixen d'una forma o una altra en la creació del col·lagen un líquid molt important, especialment, per al genoll, maluc, colze o espatlla, ja que manté la zona lubrificada i evita el fregament entre ossos.

A més, la combinació d'aquests aliments ajuda a reduir la inflamació, un procés que pot causar dolor en articulacions.

11 aliments per a millorar les articulacions

És molt recomanable tenir una dieta equilibrada en proteïnes, vitamines i minerals. Així que et fem una llista amb els aliments que has de potenciar en la teva dieta:

 • Aigua: mantingues una bona hidratació perquè ajuda a sintetitzar el líquid sinovial, que serveixi per a donar mobilitat a les articulacions amb lubricació i creant amortiment. També ajuda a evitar la fricció entre cartílags i altres teixits.
 • Lactis: especialment els formatges (gruyere, emmental, rocafort o el manxec fresc) són una font de calci, molt important per als ossos. Si ho combinem amb vitamina D i C l'absorció és més ràpida i efectiva.
 • Fruita seca i llavors: el sèsam, les ametlles, les pipes, nous, són aliments rics en magnesi cosa ajuda a mantenir els ossos sans. Es tracta d'un component important a l'estructura òssia així que hem de parar atenció als aliments que poden oferir-nos-el. A més, en menys mesura, aquests aliments també aporten calci.
 • Llegums: reforcen el teixit ossi perquè aporten molt contingut en magnesi i ferro. Assegura't de menjar llenties, mongetes o cigrons.
 • Cereals integrals: tant l'arròs, blat o civada porta magnesi que, com hem dit, és un mineral important per mantenir forts els ossos.
 • Verdures: les millors són les de fulla verda perquè tenen nutrients que serveixen per a protegir el teixit del desgast oxidatiu. Algunes d'elles són: la bleda, espinac o el bròcoli.
 • Fruites: especialment les que són molt riques en vitamina C com la maduixa, el kiwi, la taronja, la papaia, pinya, la llimona o nabius. Aquesta vitamina col·labora en la creació del col·lagen, molt important per a mantenir ossos i articulacions lubrificats.
 • Hortalisses: com la ceba, l'all o el porro són riques en sofre que, igual que la vitamina C, és important per a poder crear col·lagen.
 • Carn: és un grup important perquè porten proteïnes que creen aminoàcids per a sintetitzar el col·lagen i mantenir les articulacions reforçades. Recorda que pots obtenir proteïna d'origen vegetal i que es recomana prendre 0,8 grams de proteïna per cada quilo que pesis. Tingues en compte que la carn vermella està desaconsellada.
 • Peix: especialment el peix blau, ja que és ric en omega 3 que és antinflamator i ajudarà a protegir les articulacions del desgast provocat per fricció.
 • Oli d'oliva: és ric en vitamina K que ajuda a transportar el calci. És important no abusar del seu consum.
Remeis per a l'artritis

Altres consells per ajudar a enfortir les articulacions

A més de fixar-te en els aliments que has d'ingerir, també has de fixar-te en els que no per a millorar la teva salut articular. Alguns exemples són la patata, el pebrot, l'albergínia i el tomàquet. Aquests poden influir en la inflamació de les articulacions, per aquesta raó es recomana prescindir d'ells.

També són inflamatoris els aliments que continguin molt sucre, especialment les galetes, pastissos o brioixeria. Especialment si són industrials perquè tenen un alt contingut en carbohidrats i additius gens saludables per al cos.

Altres aliments poc recomanats són l'alcohol, els embotits, el marisc i carns vermelles. A més, hem d'evitar el glutamat monosòdic, un additiu molt utilitzat en alimentació precuinada com a potenciador de sabor en conserves, embotits, brous envasats…

Si controles la teva dieta, els teus músculs i articulacions t'ho agrairan, especialment amb el temps, ja que és quan apareixen patologies relacionades amb el seu desgast i el dolor articular.

A més, pots combinar l'alimentació amb exercicis per a persones amb artritis, una activitat que pot millorar els dolors i millorar la teva qualitat de vida. Algunes de les activitats que poden anar bé per a persones amb artritis són caminar i anar amb bicicleta o el tai chi. En funció del tipus d'artritis, fer exercici redueix el dolor, a més, aconsegueixes enforteixes els músculs i redueix els símptomes.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu