sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

12 accessoris per a cadires de rodes. Imprescindibles!

Quins accessoris són imprescindibles per a l'ús d'una cadira de rodes? Et citem els més útils!

Les cadires de rodes són ajudes tècniques que permeten millorar la mobilitat de les persones amb problemes de desplaçament o una discapacitat motriu.

En el mercat, existeixen una gran varietat de cadires de rodes, permetent adaptar-se a les necessitats de cada usuari. A més, hi ha una àmplia gamma d'accessoris per a cadires que permeten augmentar la seva qualitat de vida i autonomia. Te'ls mostrem a continuació.

Tal vegada t'interessa: Normativa de rampes per a persones amb minusvalidesa.

 

Com triar una cadira de rodes?

Per a determinar el model de cadira, hauran de tenir-se en compte unes certes funcionalitats bàsiques. Algunes d'ells són: mides de cadires de rodes, tipus de discapacitat (afectació de la limitació motriu en l'usuari), càrrega que suporta la cadira.

Si la cadira de rodes s'utilitza reiteradament, és convenient que tingui coixins antiescares.
També ha de tenir-se en compte les mesures de la cadira i de l'entorn per on usualment serà utilitzada, en ambients d'interior o en exteriors.

Així mateix, és important saber si l'usuari pot moure el tronc superior per a autopropulsar-se. El recorregut o la distància que s'estima que faci aproximada per a saber si farà recorreguts més curts o llargs. Això és important per a saber la grandària necessària per a les rodes tant davanteres com posteriors.

Un altre punt a tenir en compte és si necessitem que sigui plegable perquè pugui transportar-se fàcilment i que ocupi poc espai.

 

 

https://es.validasinbarreras.com/blog/post/repuestos-para-sillas-de-ruedas-manuales-que-facilitan-la-vida/

 

 

Quins tipus de cadires de rodes existeixen?

Cadires de rodes manuals

Com el seu nom indica, aquestes cadires proporcionen una mobilitat mitjançant impuls manual, tractant-se de la cadira més utilitzada.

Normalment són cadires lleugeres i que poden optar a un ampli repertori d'accessoris per a l'adaptació completa amb l'usuari. A més, acostumen a ser plegables.

Dins d'aquesta mena de cadires de rodes existeixen les que són autopropulsades i les que no. Les autopropulsades són útils per a les persones que tenen força en el tronc superior i poden impulsar-se ells mateixos. Aquestes compten amb unes rodes més grans amb cèrcols per a la seva autopropulsió.

Les cadires de rodes no autopropulsades han de ser empeses per una altra persona i les seves rodes són més petites.

”accesorios

 

Cadires de rodes elèctriques

Les cadires de rodes elèctriques disposen d'un motor i bateries. Proporcionen una major autonomia a l'usuari. Habitualment es manegen amb un joystick que es troba en el mateix reposabraços.

Igual que les cadires de rodes manuals, poden utilitzar-se en ambients d'interior i intempèrie.

Depenent del model, podem trobar la tracció central davantera o posterior. Així mateix, existeixen cadires de rodes elèctriques portàtils.

 

Cadires de rodes de bipedestació

Aquestes de rodes compten amb un sistema d'elevació que permet posar a l'usuari dempeus. Això resulta molt avantatjós per al desenvolupament diari d'aquestes persones. A part de proporcionar-los més independència i transferències més segures, també els permet canviar posició. Això és molt útil per a millorar la densitat òssia o possibles úlceres per pressió.

 

Cadires de rodes esportives

Aquestes cadires de rodes s'adapten als diferents tipus d'esports paralímpics com el tennis, el pàdel, el rugbi o el ciclisme. Aquestes cadires de rodes d'esport no sols s'adapten a la mena de disciplina, també a les peculiaritats de l'usuari.

A grans trets, totes acostumen a tenir les rodes en angle per a una major estabilitat durant el joc. A més, són molt lleugeres i acostumen a fabricar-se en materials de titani o alumini.

”accesorios

 

Cadires de rodes per a persones amb sobrepès

Aquestes cadires de rodes bariátricas es fabriquen amb xassissos robustos per a transportar a persones amb sobrepès. Aquestes cadires tenen seients més amples i poden ser autopropulsades o no.

 

Cadires de rodes pujaescales 

Ja existeix algun projecte per a la creació d'una cadira de rodes que pugui pujar escales de manera autònoma.

Encara que de moment, podem trobar sistemes externs a la cadira de rodes que permeten l'elevació de la persona en cadira de rodes per l'escala. Es tracta dels subeescaleras portàtils, solucions transportables i de fàcil emmagatzematge que permeten pujar a l'usuari de manera fàcil i fent poc esforç.

En aquest sentit, a Válida sin barreras comptem amb 2 models de pujaescales portables:

”silla

 

Els 12 accessoris per a cadira de rodes que no han de faltar

1. Coixins antiescares

Les escares poden aparèixer en aquestes zones on es produeix una pressió persistent sobre la pell i els teixits. En aquestes àrees pot reduir-se el reg sanguini i és quan apareixen les escares.

Existeixen diferents tipus de coixins antiescares. Per a l'elecció del coixí han de tenir-se en compte diversos factors. Un dels punts més importants és conèixer quant pesa l'usuari i també la seva altura. Un altre factor és conèixer la seva capacitat motriu. Si l'usuari té alguna úlcera en la pell és important triar un coixí que pugui reduir el dolor d'aquesta zona.

2. Cinturons de seguretat

Els cinturons per a les cadires de rodes suposen una major seguretat per als seus usuaris, sobretot en aquests casos en què la persona té poca mobilitat en el tronc superior. Aquests aporten subjecció i eviten lliscaments.

3. Arnès de subjecció

Aquests sistemes de subjecció també asseguren la fixació de l'usuari ajudant a mantenir la seva columna vertebral en posició alçada.

4. Coixinets de reposabraços

Els coixinets per als reposabraços redueixen la fricció dels braços, reduint el dolor i millorant la comoditat de l'usuari. Aquests són especialment útils sobretot quan s'utilitzen les cadires durant moltes hores.

5. Motxilla per a cadira de rodes

A l'hora de triar una motxilla per a cadires de rodes hem de valorar diversos factors. Un d'ells és valorar les pertinències que l'usuari voldrà portar. Això serà determinant per a valorar la grandària i el material de la motxilla. Així mateix, és important que aquesta s'ajusti a la cadira de rodes, subjectant-se sense bloquejar les rodes o altres components importants.

 

6. Butxaques d'emmagatzematges

Existeixen bosses que poden penjar-se del reposabraços de la cadira i permeten portar accessoris més a mà. Aquestes bosses per a cadires de rodes manuals o eléctriques són especialment útils per a portar el mòbil, ulleres i altres objectes que s'utilitzin amb freqüència.

7. Llums LED

Les llums LED són útils tant per a ser vistes com perquè els altres ens vegin. Moltes persones en cadira de rodes han de circular per carretera per falta d'espai en les voreres.

8. Mirall retrovisor

Els miralls retrovisors per a cadires de rodes són molt útils per a tenir visió posterior sense haver de donar-se la volta.

”espejos

 

9. Mesa auxiliar adaptable

Una taula per a cadira de rodes resulta pràcticament indispensable sobretot per a facilitar les tasques diàries de la persona com menjar o altres. Normalment, aquestes taules són adaptables en altura perquè l'usuari estigui el més còmode possible.

 

10. Paraigua/para-sol

Aquests paraigües/para-sols s'adapten als punys de la cadira de rodes i permeten resguardar-se de la pluja o del sol sense haver d'estar subjectant.

11. Suport per a begudes

Els suports per a begudes són un altre accessori molt utilitzat per a poder portar qualsevol beguda durant el passeig o en la pròpia llar.

12. Impermeables impermeables i/o tèrmics

Els impermeables acostumen a adaptar-se a la majoria de cadires de rodes, cobrint el cos de l'usuari i també la cadira de rodes. El seu material i dimensions protegeixen la persona de pluges, fred o neu.

 

 

Solucions salvaescales per a cadires de rodes i elevadors de curt recorregut 

 

És habitual trobar barreres arquitectòniques en l'entorn. Això afecta directament a l'autonomia i també a la seguretat de les persones que van en cadira de rodes.

Per això, és imprescindible adaptar l'entorn perquè puguin sentir-se integrats i poder participar activament com la resta de la societat.

Per això, existeixen les plataformes elevadores o salvaescales. Són solucions que permeten pujar i baixar per les escales a les persones en cadira de rodes. Són ajudes versàtils que s'adapten als diferents trams d'escala (trams rectes, corbs, d'interior i exterior). A més, estan indicades per a edificis públics, privats, comunitats de veïns i fins i tot habitatges unifamiliars.

Aquestes ajudes poden plegar-se, ocupant molt poc espai en el lloc d'instal·lació.

Descobreix els models de plataformes elevadores de Válida sin barreras aquí.

D'altra banda, existeixen els elevadors verticals o elevadors de curt recorregut. Aquestes solucions estan pensades no sols per a transportar a persones en cadira de rodes o amb discapacitat, sinó per a tothom. Aquestes ajudes són útils per a transportar a persones que van carregades, amb el cotxet del bebè, etc.

Els elevadors verticals permeten superar trams de recorregut curt fins a 3 metres. Al contrari que els ascensors, els elevadors tenen un consum energètic reduït. Normalment funcionen amb un sistema de tracció elèctric sense-fi o un sistema hidràulic.

Els elevadors de Vàlida sense barreres permeten adaptar-se als diferents emplaçaments i necessitats.
Visita'ls aquí: Elevadors per a salvar distàncies curtes. 


La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu