sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

15 consells per cuidar de persones grans

Has estat independent tota la teva vida, però ha arribat el dia que t'has fet responsable d'una persona gran, probablement la teva mare o el teu pare. Sents la pressió de la responsabilitat i, òbviament, tens molts dubtes i preguntes.

La cura de persones grans pot suposar-te tot un repte. Tot això, no et desanimis perquè volem donar-te 15 consells sobre com cuidar a una persona gran perquè tot sigui una mica més fàcil.

 

Com cuidar a persones grans i perquè és important conèixer alguns consells bàsics

 

Cuidar a persones d’edat avançada pot semblar una tasca complicada. Però només necessites alguns consells per a tenir en compte per a poder superar aquesta estona en la teva vida. Òbviament és una responsabilitat i has de sentir-te preparat per a fer-ho. Amb coneixements i bona actitud no hi ha res que pugui impedir-te a trobar l'equilibri en la teva vida i al del ser estimat de qui ets responsable.

Per a sentir-se preparat cal informació que pugui prevenir-te de possibles problemes i com evitar-los.

 

”consejos

 

Cures de persones grans i ancians

 

Hi ha milers de persones amb el seu propi caràcter, gustos i particularitats. Per aquesta raó, en el moment d'encarar aquest repte hem de tenir en compte com és la persona gran que volem cuidar.

Per a aconseguir una bona qualitat de vida d'una persona gran, hem d'aconseguir que se sent auto realitzat i satisfet d'un mateix. És més fàcil del que sembla tenint en compte un principi: sentir-se útil.

Sentir-se útil implica que pugui arribar a una llar nova i veure que no és una nosa. Ha de sentir que pot fer tasques que beneficiïn als seus sers estimats. Aquest és un sentiment que tothom vol tenir, per aquesta raó, trobarem activitats que aquesta persona de la tercera edat pugui fer.

També és molt important entendre que una persona major pot tenir poca mobilitat, però no és una persona que no pugui fer res. Adaptarem les seves activitats quotidianes perquè pugui fer-les per ella mateixa, especialment les activitats de cura personal. Saber que pot arreglar-se o vestir-se amb una certa autonomia fa sentir-se satisfet d'un mateix.

 

15 consells per a la cura de persones grans

 

Valorar quines necessitats necessita la persona

Abans que fer res hem de valorar com es troba la persona. Quina mobilitat té, com es relaciona i interactua amb els altres, personalitat, gustos… En funció de tot això podrem organitzar-nos millor.

Suport per a tu

Sempre que puguis, has de comptar amb l'ajuda d'altres familiars. Encara que la persona visqui amb tu i la màxima responsabilitat recaigui sobre tu. Et reconfortarà saber que un germà, germana o una altra persona és allà per a donar-te suport els dies que ho necessitis.

Recorda que no és bo per a tu oblidar-te de les teves necessitats i està bé desconnectar. Per aquesta raó, en cas de no comptar amb un familiar que pugui ajudar-te, parla amb els serveis socials del teu ajuntament. Ells et poden informar sobre l'opció de contractar persones qualificades que vetllin a aquesta persona.

Segons les diferents comunitats autònomes i municipis hi ha diferents ajudes econòmiques que poden servir-te per a contractar un servei d'una persona qualificada per a la cura d'adults. És molt recomanable buscar cuidadora o cuidador a jornada completa i de dilluns a divendres si es tracta d'una persona dependent.

 

”cuidadores

 

Professionals

És important tenir clar quins metges hi ha a la zona per a poder estar en contacte amb ells per a qualsevol cosa. En funció de les necessitats d'aquesta persona l'equip de professionals pot variar.

Rutines i activitats diàries

Estableix una rutina diària on es fixin activitats de cura personal, tasques a casa i activitats d'oci. El conjunt crea una dinàmica molt bona en el dia d'una persona. Òbviament totes aquestes activitats s'han de regular i adaptar a les capacitats que té la persona.

T'aconsellem que aprenguis una mica més sobre l'Equilibri Ocupacional. Et servirà per a trobar un bon còctel d'activitats per a la persona de la tercera edat que millorarà la seva qualitat de vida.

Seguretat

Hem de tenir un pla de seguretat, que es basi en què fer en cas de petits accidents domèstics.

També, en funció de la mobilitat i agilitat de la persona hem d'adequar els diferents llocs de la casa. Exemples:

  • El bany: millor una dutxa que una banyera, són més fàcils per a accedir i, en cas que fos necessari, també és més fàcil poder col·locar una cadira a l'interior.
  • Passadissos amplis i sense obstacles: podria ser que la persona necessiti anar en cadira de rodes o bé utilitza algun tipus de caminador.
  • Escales: en funció de la seva mobilitat podem valorar d'instal·lar un *salvaescaleras perquè tingui més autonomia a casa i més seguretat.

Medicaments

Portar un registre dels medicaments en cas que la persona no sigui capaç de recordar quins s'ha de prendre i quan.

Dieta equilibrada

Ja no sols per a la persona de la tercera edat, portar una dieta equilibrada és beneficiós per a tothom. Et deixem unes idees d'alimentació encarades a persones majors que poden evitar algun problema de salut.

Neteja personal

Com hem comentat, això és una activitat diària que s'ha de mantenir sempre. A més, en funció de l'estat físic de la persona és molt important donar autonomia i llibertat perquè sigui ella mateixa que es preocupi de la seva higiene.

Activitat física

En funció de l'agilitat, mobilitat i, també, gustos de la persona podem pensar activitats físiques. Si és una persona activa podem pensar en esports adaptats que li puguin agradar. En canvi, si és una persona més sedentària o amb problemes de mobilitat, podem optar en activitats com passejar, exercicis asseguts o també ioga.

Activitat mental

És important l'activitat física i mentalment. Entreteniments com la pintura pot afavorir molt l'activitat mental. Llegir o escriure també pot ser molt bona idea. Per a les persones que els agrada cosir, també els pot servir de molt.

 

”

 

Al final, totes aquestes activitats fan pensar al cervell i prendre decisions de colors, disseny i estils del que s'està duent a terme. També hi ha moltes aplicacions que serveixen per a exercitar la ment, segur que trobes alguna que pot ser entretinguda.

Socialització

Els humans necessitem el contacte amb altres persones. Simplement amb un passeig al parc, una volta al supermercat pot afavorir trobar a altres persones i establir contactes.

Contacte amb la família

Mantenir el contacte amb la família és important. Trucades, vídeo trucades o reunions familiars afavoreixen positivament als sentiments de la persona.

Cuidar del cuidador

Recorda que també has de cuidar-te de tu. Si ho trobes necessari, contacta amb els serveis socials de la teva zona perquè existeixen teràpies i grups de suport a persones que es troben en aquesta situació.

Introduir canvis gradualment

La situació ja de per si pot ser complicada, si introduïm els canvis de cop la persona es pot reaccionar de manera inesperada. Els canvis han de ser graduats i hem de parlar obertament amb la persona perquè no se sent exclòs de decisions que afecten directament la seva vida.

No es deixa cuidar

Hem de tenir en compte que ens agrada ser independents i ens han educat per ser-ho. A més, moltes persones tenen el seu orgull i no és fàcil reconèixer que necessites ajuda. Hem de comprendre els motius pel qual una persona és poc inclinada a acceptar la nostra ajuda per a poder elaborar un pla amb una solució que la pugui convèncer.

Gerontologia

Hi ha opcions si ens trobem amb moltes dificultats per a dialogar i arribar a un acord amb la persona. Existeixen professionals especialitzats en mediació entre la persona gran i les famílies. Es diuen gerontologia.

 

Coses que pot fer un mateix per a cuidar a persones majors sense necessitat de terceres persones

 

Et deixem un llistat d'activitats per a fer amb aquesta persona per a passar temps de qualitat junts. Recordem que és important mantenir-se física i cognitivament actiu.

 

Valida i el seu suport a cura de persones grans i confort

 

L'arribada d'una persona gran a casa implica canvis en la vida de tots els habitants d'aquesta llar. Comprenem la complexitat del moment, per aquesta raó, hem volgut donar-te aquests consells que creiem que poden servir-te per a encarar aquest repte amb informació important.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu