sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

15 explicacions de les punxades a l'estómac

Punzadas de

Les punxades a l'estómac són una molèstia comuna que afecta moltes persones en algun moment de les seves vides. Pot variar en intensitat, durada i pot provocar diferents tipus de dolor. A més, aquest símptoma pot estar associat amb una varietat de condicions mèdiques. En aquest article, explorarem alguns dels tipus més comuns de mals de panxa i com poden afectar les persones.

15 causes de burxades en l'estómac

Aquí et presentem algunes de les causes que poden provocar punxades en la panxa.

1. Indigestió

La indigestió, també coneguda com a dispèpsia, és un mal de panxa generalitzat que pot manifestar-se com a sensació de cremor, pesadesa o malestar en la part superior de l'abdomen. Pot estar relacionada amb la ingesta en accés d'aliments greixosos o picants, així com amb l'estrès o l'ansietat. La indigestió pot provocar una sensació de plenitud incòmoda havent dinat, rots freqüents i fins i tot nàusees.

2. Reflux gastroesofàgic

El dolor i la incomoditat associats amb el reflux gastroesofàgic poden tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida. L'acidesa estomacal recurrent pot interferir amb el somni, afectar negativament la productivitat diària i provocar irritabilitat. A més, la inflamació crònica de l'esòfag degut al ERGE pot portar a complicacions més greus, com l'esòfag de Barrett, que augmenta el risc de càncer d'esòfag.

Tipus de mal de panxa

3. Síndrome de l'intestí irritable

La síndrome de l'intestí irritable (SII) és un trastorn crònic del sistema digestiu que afecta l'intestí gros que es caracteritza pel dolor abdominal recurrent i canvis en els hàbits intestinals, com ara diarrea o restrenyiment. Encara que les causes exactes del SII no es comprenen per complet, factors com l'estrès, la dieta i la sensibilitat intestinal poden desencadenar els símptomes.

El SII pot tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida dels qui el pateixen. Els símptomes, que inclouen dolor abdominal, inflor, gasos i canvis en els hàbits intestinals, poden ser incòmodes. És recomanable canviar l'estil de vida per a no empitjorar els símptomes.

4. Gasos

L'acumulació de gasos en el tracte gastrointestinal pot causar burxades i molèsties en l'estómac. Això pot ocórrer a causa de la ingestió d'aire en menjar o beure ràpidament, així com a la fermentació d'uns certs aliments en l'intestí. Els símptomes poden incloure sensació d'inflor, distensió abdominal i dolor punxant.

5. Al·lèrgies alimentàries

Les al·lèrgies o intoleràncies alimentàries poden desencadenar molèsties i burxades a l'estómac després de consumir certs aliments. Els aliments comunament associats amb al·lèrgies inclouen la llet, els ous, la fruita seca, el blat i el marisc. Els símptomes poden variar des de lleus fins a greus i incloure dolor abdominal, diarrea, nàusees i vòmits.

6. Infeccions gastrointestinals:

Les infeccions causades per bacteris, virus o paràsits poden provocar dolor abdominal intens, còlics i burxades en l'estómac. Les infeccions gastrointestinals, com la gastroenteritis viral o la intoxicació alimentària, solen anar acompanyades de símptomes addicionals com a diarrea, vòmits, febre i malestar general.

7. Úlceres estomacals:

Les úlceres estomacals són lesions obertes en la capa interna de l'estómac. Poden ser causades per la infecció bacteriana Helicobacter. pylori, l'ús prolongat de medicaments antiinflamatoris no esteroidals (AINE) o l'estrès crònic. Els símptomes poden incloure dolor abdominal punxant, cremor, nàusees, vòmits i pèrdua de pes no intencional.

Causes del dolor intens a la panxa

8. Càlculs biliars

Els càlculs en la vesícula biliar són dipòsits endurits que es formen en la vesícula biliar i poden causar dolor abdominal intens que s'irradia cap a l'estómac. Els símptomes també poden incloure nàusees, vòmits, indigestió i dolor a l'espatlla dreta.

9. Malaltia inflamatòria intestinal

La malaltia inflamatòria intestinal (EII), que inclou la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, pot provocar burxades i dolor abdominal recurrent. Aquestes condicions es caracteritzen per la inflamació crònica del tracte gastrointestinal, la qual cosa pot causar símptomes com a diarrea persistent, sagnat rectal, pèrdua de pes i fatiga.

10. Càlculs renals

Encara que els càlculs renals es formen en els ronyons, poden causar dolor intens que s'irradia cap a l'àrea abdominal i la part baixa de l'esquena. Quan un càlcul renal passa del ronyó al tracte urinari, pot causar burxades i còlics abdominals severs. Els símptomes també poden incloure micció dolorosa, sang a l'orina i necessitat freqüent d'orinar.

11. Apendicitis

L'apendicitis és la inflamació de l'apèndix, un petit òrgan en forma de tub que es troba a l'intestí gros. El dolor abdominal en el cas de l'apendicitis generalment comença al voltant del melic i després es desplaça cap al costat inferior dret de l'abdomen. A més del dolor, poden presentar-se símptomes com ara febre, nàusees, vòmits i pèrdua d'apetit.

12. Hèrnia

Una hèrnia ocorre quan un òrgan o teixit es protrueix a través d'una obertura o feblesa en la paret muscular que ho envolta. Depenent de la ubicació de l'hèrnia, pot causar dolor i burxades en l'estómac. Les hèrnies més comunes són les hèrnies inguinals (en l'engonal) i les hèrnies hiatals (a l'obertura del diafragma cap a l'estómac).

Per què tinc mal de panxa

13. Malalties del pàncrees

Les malalties del pàncrees, com la pancreatitis (inflamació del pàncrees) o els càlculs biliars en el conducte biliar pancreàtic, poden causar dolor abdominal intens. El dolor pot ser constant o intermitent i pot irradiar-se cap a l'esquena. Altres símptomes poden incloure nàusees, vòmits, pèrdua d'apetit i pèrdua de pes.

14. Diverticulitis

La diverticulitis és una afecció en la qual els diverticles, petites bosses que es formen en el revestiment del còlon, s'inflamen o infecten i produeix dolor. Aquesta condició pot causar dolor abdominal intens i punxant, especialment en el costat inferior esquerre de l'abdomen. Altres símptomes poden incloure febre, nàusees, vòmits, canvis en els hàbits intestinals i sensibilitat en l'abdomen al tacte.

15. Endometriosi

L'endometriosi és una condició crònica en la qual el teixit similar al revestiment uterí, conegut com a endometri, creix fora de l'úter. Aquesta condició pot afectar diferents àrees de la pelvis, i dolor en la part inferior de l'abdomen com els ovaris, les trompes de Fal·lopi, els lligaments que sostenen l'úter i els teixits que recobreixen la pelvis. L'endometriosi pot causar dolor abdominal intens, i còlics menstruals, així com també durant les relacions sexuals i la defecació. Hi ha tractament per alleujar el dolor i la infertilitat.

És important poder determinar la possible causa de dolor per poder buscar una solució. Per a això, s'ha de visitar a un metge o un especialista de la salut perquè pugui valorar què passa i fer les proves necessàries.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu