sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Accessibilitat cognitiva. Què és i com millorar-la?

Què és l'accessibilitat cognitiva i com podem millorar-la? T'ho expliquem detalladament a continuació.

 

Per a entendre el concepte d'accessibilitat cognitiva és important conèixer què significa la paraula accessibilitat. Aquesta és la propietat que tenen els diferents elements, entorns, transports, etc. perquè les persones puguin comprendre'ls i usar-los que una manera fàcil.

L'accessibilitat resulta especialment útil per a les persones amb discapacitat perquè els permet participar amb la resta de la societat i ser més autònoms.

T'expliquem per què és primordial desenvolupar aquest concepte per a acabar amb les barreres cognitives.

Article relacionat: Com calcular el grau de discapacitat? 

 

Què és l'accessibilitat cognitiva?

L'accessibilitat cognitiva és la característica dels elements que ajuda a millorar la comprensió de les persones. Així doncs, són aquests requeriments que ha de disposar l'entorn perquè qualsevol persona amb dificultat d'enteniment pugui comprendre-ho de manera eficaç.

Per això, l'accessibilitat cognitiva és alguna cosa que està dissenyat perquè sigui de lectura fàcil o fàcilment comprensible.

Aquesta característica pot ser adoptada per qualsevol producte, servei, lloc, objecte o instrument que pugui ser comprensible o fàcil d'entendre.

Aquest hauria de ser un dret primordial perquè les persones amb dificultats de comprensió o aprenentatge puguin tenir una plena inclusió en el seu desenvolupament diari.

L'accessibilitat cognitiva va dirigida sobretot a certs col·lectius que poden tenir dificultats de comprensió per una minusvalidesa o deterioració cognitiva. Entre ells, podem trobar-nos amb:

Persones amb discapacitat intel·lectual. 

• Persones analfabetes majors.

• Adults majors amb problemes cognitius o amb problemes d'aprenentatge en persones majors.

• Persones estrangeres que no saben parlar bé l'idioma o no entenen la seva cultura.

• Persones que pateixen problemes d'estrès.

• Persones amb algun trastorn mental.

 

 

 

Com afecta a les persones amb discapacitat intel·lectual

Tenir un entorn adaptat és primordial perquè les persones amb discapacitat intel·lectual puguin reconèixer i comprendre de manera prèvia les seves necessitats. D'aquesta manera, entenem els seus impediments en la manera d'interactuar amb l'entorn.

Aquest tipus de limitacions inhabiliten les funcions per a la seva vida diària. A més, els costa aprendre habilitats socials i intel·lectuals que actuïn en diferents situacions.

Per això, l'accessibilitat cognitiva és molt important per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Els permet participar, opinar i prendre decisions sobre les activitats de la vida diària. Així mateix, els facilita la interacció social i també els fa ser més autònomes.

 

”accesibilidad

 

Accessibilitat cognitiva i accessibilitat física. Moltes vegades relacionades

L'accessibilitat cognitiva pretén que els textos, cartells, la tecnologia i els pictogrames de l'entorn siguin entenedors per al major nombre de persones.

Per això, s'engloba dins de l'accessibilitat física, on també es busca una inclusió i autonomia per part de la persona dins de l'entorn. L'accessibilitat física permet que les persones amb discapacitat física puguin moure's pel carrer, locals, transport, o en la seva pròpia casa de manera autònoma i segura. Un exemple d'això són les rampes, les voreres baixes o les ajudes salvaescales.

Per això, es busca dissenyar i organitzar els espais de la manera més comprensible, permetent la usabilitat senzilla d'aquesta.

També han de buscar-se elements que facilitin la comprensió i la memorització de la informació.

 

”accesibilidad

 

 

Fundacions dedicades a l'accessibilitat cognitiva

Fundació ONCE, Plena inclusió  i Associació Espanyola de Fundacions Tutelars (AEFT)  són fundacions dedicades a promoure la inserció social i laboral del col·lectiu de persones amb discapacitat. Realitzen diferents accions i estudis per a millorar i equilibrar la inclusió de les persones amb el risc d'exclusió social.

 

Solucions d'accessibilitat per a persones amb discapacitat física

L'accessibilitat cognitiva també fa referència a la manera en la qual poden desplaçar-se les persones amb problemes de mobilitat.

Per això, cada vegada s'estan estudiant més solucions que permetin millorar la mobilitat de l'entorn.

A Válida sin barreras tenim una àmplia selecció de models per a acabar amb les barreres arquitectòniques de l'entorn.

Aquestes ajudes faciliten el desplaçament i el desenvolupament diari d'una part de la població. Ja sigui per problemes de discapacitat física o per una edat avançada, poden tenir problemes per a moure's lliurement.

Entre les més destacades, trobem amb les plataformes salvaescales, els elevadors verticals i les cadires elevadores.

Plataforma salva escales per a persones en cadira de rodes

Les plataformes salvaescales o pujaescales, permeten pujar i baixar a les persones amb problemes motrius que es desplacen en cadira de rodes. Aquest tipus d'ajudes s'instal·len seguint el recorregut de guia a través de les escales.

Aquest tipus d'ajudes poden instal·lar-se en trams d'escala rectes, corbs, en interior o en exterior. Quan no s'utilitzen, les plataformes queden plegades per a no crear intrusió en l'escala.

Per això, aquestes ajudes són molt emprades sobretot en locals, edificis públics i privats i fins i tot en habitatges particulars.

 

”plataforma

 

Elevador de curt recorregut per a una accessibilitat universal

Una altra ajuda que permet el desplaçament autònom de les persones en cadira de rodes, són els elevadors verticals (o de curt recorregut)

Aquestes solucions s'instal·len en aquests emplaçaments que tenen desnivells de fins a 3 metres d'altura. Aquest tipus d'ajudes tècniques no sols són útils per a persones amb discapacitat. També són útils per a persones que van carregades, que porten carret de la compra o uns altres. Per això, es consideren ajudes plenament inclusives que garanteixen una accessibilitat universal.

 

”elevador

 

Altres solucions salvaescales per a persones amb discapacitat 

 

Altres solucions que serveixen per a millorar l'accessibilitat de l'entorn són les cadires salvaescales. Aquestes ajudes són útils per a les persones majors o mobilitat reduïda que els costa pujar i baixar les escales. Els permet pujar o baixar un pis o varis de manera asseguda i sense riscos de sofrir una lesió per caiguda.

Les cadires elevadores són molt útils per a la seva utilització en locals, comunitats de propietaris o qualsevol tipus d'emplaçament. Això és gràcies a la seva gran versatilitat, perquè permeten adaptar-se en tota mena de desnivell i escala. A més, es pleguen, deixant lliure l'escala en qualsevol entorn.

No obstant això, aquestes solucions no permeten portar a persona en cadira de rodes.

 

”silla

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu