sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Accessibilitat en telèfons mòbils i iOS 15

Accesibilitat en telèfons mòbiles i ios15

L'accessibilitat en mòbils ja és una realitat gràcies al treball que fan les companyies per a adaptar el seu sistema operatiu a múltiples necessitats. Android ha fet grans avanços per als seus dispositius, però sembla que les noves prestacions d'accessibilitat en iOS 15, el nou sistema operatiu d'Apple ha sorprès gratament a molts usuaris.

Què és l'accessibilitat en telèfons mòbils

L'accessibilitat mòbil fa referència al fet que llocs web i aplicacions, així com tot tipus de dispositius electrònics, siguin navegables i usables per a usuaris amb discapacitat. Per tant, l'accessibilitat mòbil vol que persones amb discapacitat, física, visual, auditiva o cognitiva puguin fer ús de la tecnologia.

Actualment, els dispositius tenen més funcions perquè siguin més accessibles a les persones i, tant Android com Apple, estan realitzant molts avanços per a adaptar la tecnologia a les necessitats de tots els usuaris.

Exemples de funcions en telèfons que milloren l'accessibilitat a persones amb dificultats

Els telèfons Android tenen un menú accessible per a afegir botons virtuals que permeten activar la pantalla, baixar i pujar el volum o fer una captura de pantalla. A més, mitjançant el menú d'accessibilitat es pot canviar configuracions del telèfon o tauleta per a adaptar-la a les necessitats de cada usuari.

Aquestes són les principals funcions d'accessibilitat en dispositius Android:

 • TalkBack: missatges de veu per a usuaris cecs o amb baixa visió. Indica què estàs tocant, quina funció realitza i també és un lector de pantalla.
 • Lookout: identificar objectes que t'envolten a través de la cambra.
 • Mida de la font.
 • Gestos d'ampliació: augmentar imatges.
 • Correcció o ajustos de color: més contrast de la pantalla.
 • Transcripció instantània.
 • Subtítols instantanis.
 • Amplificador de so.

A més, també es pot donar accessibilitat mitjançant interruptors adaptatius que es poden utilitzar com a teclat extern i assignar accions a botons. És molt útil per a persones amb problemes de mobilitat que no puguin usar la pantalla tàctil. També existeix el Voice Access per utilitzar el telèfon mitjançant comandos de veu.

Novetats d'accessibilitat en iOS 15

Apple presenta un nou sistema operatiu: iOS15. A part d'optimitzacions i noves funcions a nivell general, han millorat i creat noves funcions d'accessibilitat per als seus dispositius. Es requereix un Iphone o dispositiu de la marca actualitzats per a poder gaudir d'elles.

Vídeo conferencies en llengua de signes: SignTime

SignTime permet contactar amb el personal d'assistència d'Apple mitjançant llengua de signes. De moment, la trucada s'ha de fer des del navegador per a evitar problemes de compatibilitat entre dispositius, però segur que amb el temps milloraren el servei.

Aquesta nova funció també servirà per a demanar cita prèvia en Apple Store on hi hagi treballadors que sàpiguen parlar el llenguatge de signes. De moment aquest servei està disponible als Estats Units, el Regne Unit i França, però volen ampliar-lo a més països.

AssestiveTouch per a l'Apple Watch

Amb AssestiveTouch per a l'Apple Watch es podrà utilitzar el rellotge intel·ligent d'Apple mitjançant moviments del canell i dits. Per tant, persones amb falta de mobilitat en un dels braços podran interactuar amb el dispositiu. La interfície de watchOS i els sensors ofereixen menús addicionals, un cursor per a facilitar i complir amb les accions i altres elements de la pantalla addicionals.

Més novetats interessants

 • VoiceOver: descriu persones, objectes, textos i paraules que apareguin en imatges. També pot descriure receptes i etiquetes d'ingredients. Per a usar la funció s'ha de lliscar el dit per una foto i s'escolta la descripció de la zona que estem tocant. També proporciona descripcions en Braille.
 • Exploració d'imatges: es pot afegir descripcions d'imatges o del seu contingut que es llegirà gràcies a VoiceOver. Pot llegir etiquetes i receptes seguint l'ordre lògic d'aquestes. Com a novetat inclou poder explorar persones, objectes, textos i taules.
 • Sons per a interactuar amb el sistema: sense tocar la pantalla es pot realitzar accions en el dispositiu mitjançant sons. Perfecte per a persones que no poden parlar i tenen problemes de mobilitat.
 • Voice Control: mitjançant el reconeixement de veu es controla el dispositiu. Ara han inclòs més idiomes.
 • Configuració individual per a aplicacions: per a cada aplicació es pot triar la grandària del text, el contrast i altres opcions d'accessibilitat. Fins ara només es podia fer els mateixos ajustos per a tot el contingut.
 • Audiogramas en l'App Salut: es poden importar audiogrames (obtinguts de proves d'audició) per a personalitzar la sortida d'unes certes freqüències en funció de les necessitats de la persona.
 • Emoticones inclusius: més emoticones inclusius amb tubs d'oxigen implants coclears, etc.
 • Reproducció de sons ambientals: ajuda a usuaris concentrar-se.
 • La Lupa: una aplicació que converteix el teu dispositiu en una lupa digital per a poder veure de prop qualsevol cosa. A més, també pot indicar la distància entre tu i altres persones. Això facilita a persones amb discapacitat visual poder moure's millor entre espais concorreguts.
 • App Activitat i App Entreno: també tenen en compte a usuaris en cadira de rodes. Es pot configurés en mode “caminar en cadira de rodes” o “córrer en cadira de rodes”.
 • Dictat: menteixis vagis parlant s'escriu el que es diu.
 • Siri: pot servir per a fer les tasques més habituals.

Siri: pot servir per a fer les tasques més habituals. Siri: pot servir per a fer les tasques més habituals.

VALIDA, donant suport a l'accessibilitat en dispositius tecnològics

L'accessibilitat no sols s'ha d'instaurar per a fer front a les barreres arquitectòniques. A VALIDA volem que l'accessibilitat sigui una realitat en tots els llocs. Sembla una utopia, però amb el treball de tots cada vegada estem més a prop.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu