Actualment existeix un ampli ventall d’opcions que permeten a les persones amb mobilitat reduïda guanyar autonomia i accessibilitat. Un exemple és el transport, tant públic com privat, on en els últims anys s’ha diversificat i instal·lat soluciones en accessibilitat pràcticament aptes per qualsevol usuari.
Avui ens centrarem en una d’aquestes opcions: l’adaptació de vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, concretament la referent al cotxe d’us privat per persones que han perdut una o dues cames, ja sigui per amputació o incapacitat.
Si l’usuari ha perdut la mobilitat en una cama, ja sigui l’esquerra o la dreta, la millor solució seria:
- Si ja tenim un cotxe amb un canvi de marxes manual i volem adaptar-lo, únicament caldria instal·lar un embragatge electrònic. Consisteix en una centraleta connectada al canvi de marxes i l’accelerador. Segons la pressió que li donem a l’accelerador, la centraleta puja o baixa les marxes de manera automàtica.
- D’altra banda, si pensem en comprar un vehicle nou, únicament hauríem de tenir en compte que tingués un canvi de marxes totalment automàtic... i problema resolt.
Sí, una persona que ha perdut la mobilitat a les dues cames, també pot conduir. En aquest cas, l’adaptació del cotxe requerirà de:
- Canvi automàtic de marxes, és imprescindible.
- Accelerador manual o electrònic. Existeixen varies opcions, però les més utilitzades són un aro o una palanca accelerador. L’aro s’instal·la en el volant del vehicle, tenint unes dimensions una mica menors per facilitar el seu accionament. L’usuari sosté el volant per conduir i amb els polzes pressiona l’aro per accelerar.
En el cas de la palanca (també anomenada “punys”), s’instal·la darrera del volant i s’acciona amb una única mà, pressionant amb els dits.
- Fre manual. Sol ser de palanca, situat darrera del volant. S’acciona pressionant-lo amb tota la mà o els dits.
Tot i que aquestes són les opcions més comunes, cada usuari requereix una adaptació a mida per a garantir la seva comoditat i seguretat. La majoria d’adaptacions de vehicles les solen realitzar carrossers, com una activitat complementària a la modificació de xassís de camions i furgonetes. Per això és més recomanable deixar-se assessorar per una empresa dedicada exclusivament a oferir solucions en accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda. En el cas de Válida Car, l’assessorament és gratuït i compta amb una àmplia experiència en el sector, oferint a més un plus d’empatia i professionalitat.
Esperem haver-te ajudat amb aquest post. I si tens qualsevol dubte, pots consultar-nos sense compromís trucant al 900 414 000 😉
També veure vídeos d' adaptacions de vehícles que hem realitzat al nostre canal Youtube.