sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Addiccions més habituals en persones de la tercera edat

Problemas de adicción en personas de la tercera edad

L'addicció a substàncies és un problema real i transversal en tota la societat. Encara que sempre s'ha emfatitzat més els problemes que relacionen als joves o adults i s'ha oblidat a un col·lectiu igualment afectat: les addiccions en persones de la tercera edat.

Aquest grup de persones són els que tenen més problemes d'addiccions en fàrmacs hipnosedants i tenen un consum abusiu de substàncies depressores. Molts d'ells, a més, arrosseguen problemes d'addicions a l'alcohol o al tabac des de gran part de la seva vida.

Addiccions invisibilitzades, també passa en persones grans

Es parla molt de les addiccions en persones joves o adults, però en la majoria de les ocasions s'invisibilitza que també és un problema de persones grans. Actualment, molts metges especialistes en demències i trastorns cognitius s'han adonat els majors tenen addiccions relacionades amb l'alcohol, les benzodiazepines i els opioides analgèsics.

De fet, les persones grans adquireixen noves addiccions, però a més conserven les que ja tenien al llarg de la seva vida. Normalment, les més freqüents són l'alcohol i el tabac. Aquests hàbits adquirits des de fa molt temps dificulten la rehabilitació d'aquestes persones ja que requereixen d'un esforç major que els més joves. Rehabilitar-se d'addiccions de fa molts anys implica molt més que determinació i esforç.

Les addiccions en persones grans solen aparèixer per circumstàncies adverses en la vida de la persona com ara pèrdues emocionals o econòmiques. Les addiccions proporcionen a la persona una alleujament immediat, però no durador.

problemes per parar les drogoaddiccions

A més, s'ha detectat que els ancians és el grup que més fàrmacs hiposedants consumeixen i a vegades no són prescrits per un metge o bé no segueixen les pautes adequades. A això, també se li sumen el consum abusiu de substàncies depressores i medicaments sedants, hipnòtics o somnífers.

Aquests fàrmacs són els considerats drogues legals ja que estan prescrits per metges, però és important emfatitzar que es tracten de substàncies molt addictives. En molts casos, poden afectar la memòria i també crear problemes de coordinació motora.

Tipus d'addiccions en funció del temps

És important distingir entre dos tipus d'addiccions. Primer, les addiccions que venen d'anys enrere, com són el tabac, alcohol que són les que es denominen drogues recreatives. I les altres, adquirides en arribar a l'edat adulta i es caracteritza pel consum de fàrmacs que creen tolerància i addicció al pacient.

Addiccions més habituals en l'adultesa

El gran problema de les addiccions en adults són l'ús prolongat d'hipnòtics, sedants o tranquil·litzants. L'arribada de la jubilació, l'aïllament social o defuncions de persones volgudes passen per un moment molt vulnerable psicològicament afavoreix que puguin començar a rebre un tractament amb aquests fàrmacs.

Els psicofàrmacs i sedants

En el grup dels psicofàrmacs destaquen les benzodiazepines que és un sedant molt utilitzat i àmpliament receptat pels metges. A aquests també se'ls afegeix altres medicaments tranquil·litzants com a barbitúrics, antidepressius i antihistamínics.

Els hipnosedants s'obtenen per prescripció mèdica, però moltes persones prenen aquesta medicació sense seguir les indicacions d'un professional. L'automedicació és molt perillosa i comporta un risc molt elevat per als pacients. Al final, aquesta persona té un risc molt elevat de crear tolerància, dependència i síndrome d'abstinència.

consum de tabac a la tercera edat

Un altre problema que afecta molt a les persones grans són l'addicció als sedants. Els afectes adversos que es generen per un ús prolongat, incorrecte i barrejat amb altres drogues (alcohol o tabac) són molt perillosos.

Efectes contraproduents dels tranquil·litzants

Els psicofàrmacs són un grup de medicaments coneguts pels seus efectes secundaris molt perjudicials per als pacients:

  • Tolerància i addicció: el cos de la persona s'habitua a la dosi de la medicació i aquesta deixa de fer l'efecte esperat. Això provoca que el pacient vulgui augmentar la dosi per poder notar els efectes que li produeix amb conseqüències que poden ser molt perjudicials.
  • Somnolència o confusió: per culpa de tenir una acció inhibidora en el sistema nerviós central.
  • Provoca pèrdua de la capacitat de reacció i la coordinació motora: com que el cos es troba sota els efectes tranquil·litzants la mobilitat i l'equilibri es veuen afectats. Això provoca que hi hagi més probabilitat de caigudes, especialment en persones grans.
  • Produeix demència i alteració de les capacitats cognitives: especialment en persones grans que tinguin un consum abusiu de sedants.

L'alcohol

Es calcula que un 65% d'adults de més de 65 anys admeten haver begut més del recomanat en diferents ocasions.

S'ha detectat que l'alcohol es consumeix especialment entre persones que sofreixen depressió, perquè els ajuda a disminuir l'ansietat. Se sap que el consum de begudes alcohòliques fa que alliberem endorfines que produeixen calma i alleugen el sofriment.

Consum de cervesa en persones grans

El consum d’alcohol no té cap benefici per a la salut ja que a llarg termini causa malalties cròniques i altres malalties com:

El tabac

La nicotina que hi ha en el tabac és la droga que fa que les persones es converteixen en addictes a ell. La nicotina influeix en les àrees del cervell que regulen la sensació de plaer alguna cosa que a la llarga provoca la dependència. A més, també influeix en la disminució de la irritabilitat.

Diagnòstic i tractament

Els experts han comprovat que les persones grans obtenen bons resultats per a combatre la seva addicció quan fan tractaments prolongats. També, el personal mèdic, se centren en trobar models que inclouen el diagnòstic, gestió dels problemes crònics i la reconstrucció de models de suport.

Un dels principals problemes que es troben els metges en el moment de detectar una addicció en adults és que moltes vegades no saben si el comportament és provocat per l'edat. Llavors, han d'estar atents per si es tracta d'una reacció pel consum de drogues o no.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu