sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Aliments prohibits per al potassi alt

alimentos prohibidos para el potasio alto

El potassi és un mineral essencial que exerceix un paper fonamental en el manteniment de la nostra salut. En aquest article, explorarem per què és tan important tenir suficient potassi en la nostra dieta i com afecta al nostre benestar. A més, aprendràs quins son els aliments prohibits per al potassi alt.

Què és el potassi i per a què és important?

El potassi és un aliat clau en la regulació de la pressió arterial. Contribueix a contrarestar els efectes negatius del sodi en el nostre cos, la qual cosa al seu torn ajuda a mantenir la pressió arterial en nivells saludables. Una ingesta adequada de potassi pot reduir significativament el risc d'hipertensió, accidents cerebrovasculars i malalties cardíaques.

Les cèl·lules nervioses i musculars depenen del potassi per a la transmissió de senyals elèctrics. Això és essencial per a la contracció muscular, inclòs el funcionament del cor. Una quantitat insuficient de potassi en la dieta pot donar lloc a feblesa muscular, enrampades i espasmes.

Encara que el calci sol emportar-se el protagonisme en la salut òssia, el potassi també exerceix un paper important en la formació i el manteniment d'ossos forts. A més, contribueix a la regulació del pH en el nostre cos, mantenint un equilibri àcid-base adequat.

El potassi és un dels electròlits essencials en el nostre organisme, juntament amb el sodi, el calci i el magnesi. Aquests electròlits exerceixen un paper crucial en la regulació dels líquids corporals i la funció renal. Mantenir un equilibri adequat de potassi és essencial per a eliminar deixalles i toxines del cos de manera eficient.

Alimentació per controlar el potassi

És important destacar que tant la falta com l'abundància de potassi poden ser perjudicials per a la salut. La hipocalemia, o deficiència de potassi, pot provocar feblesa muscular, fatiga i problemes cardíacs. D'altra banda, la hiperpotassèmia, o excés de potassi, també pot comportar problemes cardíacs i neuromusculars.

Quan podem parlar d'hiperpotassèmia?

Una persona es considera que té nivells elevats de potassi en el cos, una condició coneguda com a hiperpotassèmia, quan la concentració de potassi en la seva sang supera els valors normals. Els nivells normals de potassi en sang solen situar-se en el rang d'aproximadament 3.5 a 5.0 miliequivalents per litre de nivells en sang25* (mEq/L).

La hiperpotassèmia pot ser causada per diverses raons, incloent:

 1. Problemes renals: Els ronyons exerceixen un paper crucial en la regulació dels nivells de potassi en el cos. En casos de disfunció renal, com a malaltia renal crònica o insuficiència renal aguda, els ronyons poden no ser capaços d'eliminar l'excés de potassi, la qual cosa porta a la seva acumulació en la sang.
 2. Trastorns metabòlics: Alguns trastorns metabòlics, com l'acidosi metabòlica, poden influir en els nivells de potassi en sang.
 3. Dietes inadequades: Consumir grans quantitats d'aliments rics en potassi, com a plàtans, taronges, espinacs i patates, pot portar a un augment en els nivells de potassi en el cos.
 4. Medicaments: Alguns medicaments, com uns certs diürètics, inhibidors de la ECA (enzim convertidor d'angiotensina) i suplements de potassi, poden augmentar els nivells de potassi si es prenen en excés o si el cos no els elimina adequadament.
 5. Traumatismes o lesions: Lesions greus, cremades extenses o destrucció de teixit cel·lular (com en la rabdomiólisis) poden alliberar potassi de les cèl·lules al torrent sanguini.
 6. Malalties greus: En algunes malalties greus, com la síndrome de lisis tumoral, es poden alliberar grans quantitats de potassi en el torrent sanguini a causa de la ràpida descomposició de cèl·lules.

Els símptomes de la hiperpotassèmia poden variar des de lleus fins potencialment mortals, depenent de la gravetat de l'afecció. Els símptomes lleus poden incloure feblesa muscular, formigueig i palpitacions, mentre que nivells molt alts de potassi en sang poden causar arrítmies cardíaques perilloses i paràlisi muscular.

Aliments no recomanat per al potassi

La hiperpotassèmia es diagnostica mitjançant anàlisi de sang per mesurar els nivells de potassi en el torrent sanguini. El tractament depèn de la causa subjacent i la gravetat de l'afecció, i pot incloure modificacions dietètiques, ajustos en la medicació i, en casos greus, procediments mèdics per eliminar l'excés de potassi del cos.

Aliments prohibits per hiperpotassèmia

Si tens una dieta rica en potasi, és important ajustar-la per evitar aliments que siguin especialment rics en potassi. La restricció d'aquests aliments pot ajudar a mantenir els nivells de potassi sota control. Alguns aliments que són particularment alts en potassi i generalment s'han d'evitar o consumir en quantitats limitades inclouen:

Aliments desconsellats pel potassi alt
 • Plàtans: Els plàtans són coneguts pel seu alt contingut de potassi. Han de limitar-se o evitar-se per complet si tens hiperpotassèmia.
 • Taronges: Les taronges i el seu suc són rics en potassi, per la qual cosa és aconsellable reduir el seu consum.
 • Patates: Les patates, ja siguin blanques o dolços, contenen quantitats significatives de potassi. Cuinar-les en aigua i rebutjar l'aigua de cocció pot reduir el seu contingut de potassi.
 • Tomàquets: Els tomàquets, el puré de tomàquet i la salsa de tomàquet són rics en potassi i han de consumir-se amb moderació.
 • Espinacs i altres verdures de fulles verdes: Verdures com els espinacs, la bleda i la col arrissada són riques en potassi i han de limitar-se.
 • Fruites deshidratades: Fruites com passes, prunes seques, figues seques i albercocs secs són concentrades en potassi i han d'evitar-se.
 • Fruits secs: Ametlles, festucs i altres nous, així com llavors de carabassa i gira-sol, són riques en potassi i han de consumir-se amb moderació.
 • Alvocats: Els alvocats són una font de greixos saludables, però també contenen potassi en quantitats significatives.
 • Productes lactis: Alguns productes lactis, com el iogurt i el quefir, són moderadament rics en potassi i han de consumir-se amb prudència.
 • Llegums: Aliments com els fesols, cigrons i llenties són fonts de proteïna vegetal, però també són rics en potassi i han de controlar-se en la dieta.

Podem trobar molt de potassi en fruites i verdures, però això no vol dir que hàgim d'eliminar-los completament de la dieta. Per a poder reduir el potassi i reduir els problemes de salut, és important seguir les instruccions d'un professional sanitari per a seguir una dieta baixa en potassi.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu