sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Aliments prohibits per al vertigen, compte amb ells!

Alimentos prohibidos para el vértigo

Pateixes de vertigen? Llavors has de tenir controlats els aliments prohibits per al vertigen. És important conèixer-los ja que adaptar la teva dieta a aquest problema patològic pot ser un suport crucial a la teva medicació.

Et donem els detalls dels tipus d'alimentació que has d'evitar per tal de no empitjorar la situació.

Què és el vertigen?

El vertigen és una sensació de mareig o pèrdua d'equilibri que sol anar acompanyada d'una sensació de gir o moviment, ja sigui propi o de l'entorn, encara que en realitat no hi ha moviment real. És important diferenciar el vertigen d'altres sensacions similars, com el mareig o la inestabilitat.

Existeixen dos tipus principals de vertigen: perifèric i central.

Vertigen perifèric:

Aquest tipus de vertigen està relacionat amb problemes en el sistema vestibular perifèric, que inclou l'oïda interna i els canals semicirculars. Les causes comunes inclouen infeccions de l'oïda interna, lesions al cap, malaltia de Menière (un trastorn de l'oïda interna), i la presència de cristalls a l'oïda interna (vertigen posicional paroxismal benigne).

Vertigen central:

S'associa amb problemes en el sistema nerviós central, particularment en les àrees del cervell que controlen l'equilibri i la percepció espacial. Causes possibles inclouen migranyes vestibulars, tumors cerebrals, esclerosi múltiple i accidents cerebrovasculars.

Els símptomes típics del vertigen

Els símptomes del vertigen poden variar en intensitat i durada, i sovint estan associats amb una sensació de moviment. Els símptomes comuns inclouen:

 • Sensació de gir o moviment: La sensació que tu o el teu entorn s'estan movent o girant, fins i tot quan estàs quiet. Pot sentir-se com si estiguessis donant voltes o com si l'entorn estigués girant.
 • Pèrdua d'equilibri: Dificultat per a mantenir l'equilibri, la qual cosa pot portar a la inestabilitat en estar dempeus o caminar.
 • Nàusees i vòmits: La sensació de vertigen sovint pot anar acompanyada de nàusees i, en alguns casos, vòmits.
 • Sudoració: Les persones que experimenten vertigen a vegades poden suar excessivament a causa de l'ansietat i la incomoditat associades amb els episodis de vertigen.
 • Problemes visuals: Visió borrosa o dificultat per a enfocar a causa de la sensació de moviment.
 • Problemes auditius: Brunzit en les oïdes (tinnitus) o pèrdua temporal de l'audició poden ocórrer en alguns casos de vertigen.
 • Moviments oculars involuntaris: Els ulls poden realitzar moviments involuntaris anomenats nistagme, que poden ser horitzontals, verticals o rotatoris.
 • Ansietat i por: Els episodis de vertigen poden ser aterridors, la qual cosa porta a l'ansietat i la por, especialment quan no es comprèn la causa subjacent.

Tractament contra al vertigen

El tractament del vertigen depèn de la causa subjacent del trastorn. Aquí hi ha algunes opcions de tractament comuns per a diferents tipus de vertigen:

Maniobres de reposicionament:

Aquestes maniobres són eficaces per a tractar el vertigen posicional paroxismal benigne (VPPB), que és causat per la presència de partícules en l'oïda interna. Exemples de maniobres inclouen la maniobra de Epley i la maniobra de Semont, que ajuden a reposicionar aquestes partícules i alleujar els símptomes.

Tractaments contra el mareig

Medicaments:

 • Antivertiginosos: Medicaments com la meclizina o el dimenhidrinat poden ajudar a reduir els símptomes de vertigen i les nàusees.
 • Benzodiazepines: En alguns casos, es poden receptar benzodiazepines com el diazepam per a alleujar els símptomes i reduir l'ansietat associada amb el vertigen.

Teràpia de rehabilitació vestibular:

Aquesta teràpia implica exercicis específics dissenyats per a millorar la coordinació i la funció del sistema vestibular. Un fisioterapeuta especialitzat en rehabilitació vestibular pot ajudar a desenvolupar un programa personalitzat.

Tractament de la malaltia de Menière:

 • Dieta baixa en sodi: Reduir la ingesta de sodi pot ajudar a controlar la retenció de líquids en l'oïda interna.
 • Medicaments diürètics: Aquests poden ajudar a eliminar l'excés de líquids i controlar els símptomes.
 • Tractaments invasius: En casos greus i refractaris, es poden considerar tractaments més invasius com la teràpia de pressió endolinfàtica o cirurgia.

Migranya vestibular:

 • Medicaments per a la migranya: Medicaments com els beta blocadors o antiepilèptics poden ser receptats per a controlar els símptomes de la migranya vestibular.
 • Canvis en l'estil de vida: Identificar i evitar els desencadenants de la migranya, així com mantenir un estil de vida saludable, poden ser part del tractament.

Tractament d'altres condicions subjacents:

Si el vertigen està relacionat amb problemes neurològics o altres condicions mèdiques, el tractament es dirigirà a la causa subjacent.

Aliments prohibits si tens vertigen

Quan s'experimenta vertigen, especialment en casos relacionats amb trastorns de l'oïda interna o del sistema vestibular, alguns aliments poden empitjorar els símptomes. Aquests els aliments que has d'evitar si sofreixes vertigen:

Aliments prohibits pel vertigen

Aliments rics en sodi:

El sodi pot contribuir a la retenció de líquids i a la pressió arterial (és a dir, el flux de sang). Això pot afectar l'equilibri de fluids en l'oïda interna. Es recomana reduir el consum d'aliments alts en sodi, com a aliments processats, aliments enllaunats, embotits i menjars ràpids. A més, alguns d'ells contenen glutamat *monosódico.

Exemples: Menjar ràpid, carns processades, aliments processats, aliments enllaunats amb alt contingut de sal.

Begudes amb cafeïna:

La cafeïna pot tenir efectes estimulants que podrien afectar el sistema vestibular. Algunes persones troben útil reduir o eliminar la cafeïna de la seva dieta per a alleujar els símptomes de vertigen.

Exemples: Cafè, te, begudes energètiques, xocolata.

Alcohol:

Les begudes alcohòliques poden afectar l'equilibri i la coordinació, i en algunes persones pot desencadenar o empitjorar els episodis de vertigen. Es recomana limitar o evitar el consum d'alcohol.

Exemples: Cervesa, vi, licors.

Sucres refinats i carbohidrats simples:

Aquests poden afectar els nivells de sucre en la sang i l'energia, la qual cosa podria influir en els símptomes de vertigen. Optar per carbohidrats complexos i aliments amb un índex glucèmic més baix pot ser beneficiós.

Exemples: Sucres afegits, pa blanc, productes de rebosteria.

Aliments rics en greixos saturats i trans:

Aquests aliments poden contribuir a problemes cardiovasculars, que al seu torn poden afectar el flux sanguini a cau d'orella intern. Es recomana triar greixos saludables, com les que es troben en alvocats, nous i oli d'oliva.

Exemples: Menjar fregit, aliments processats amb greixos trans, carns grasses.

Aspartam

Algunes persones informen que els edulcorants artificials, especialment el aspartam, poden desencadenar o empitjorar els símptomes de vertigen. Evitar aliments i begudes que continguin aspartam pot ser útil per a algunes persones.

Exemples: Edulcorants artificials que contenen aspartam.

Aliments per a llevar el vertigen

Quan es tracta de vertigen, alguns aliments poden ser beneficiosos per a reduir els símptomes i millorar la salut general del sistema vestibular. Aquí hi ha un resum d'aliments recomanats:

Fruites i verdures fresques:

Aporten nutrients essencials i antioxidants que promouen la salut general, incloent-hi la funció del sistema vestibular.

Aliments rics en vitamina D:

Contribueixen a la salut òssia i poden ser beneficiosos per a uns certs tipus de vertigen. Fonts inclouen peixos grassos (salmó, truita) i productes lactis fortificats. Les llimones i nabius són fruites riques en vitamina c.

Nous i llavors:

Fonts d'àcids grassos omega-3, que poden tenir propietats antiinflamatòries i beneficiar al sistema nerviós.

Problema de salud per matejos

Gingebre:

Pot ajudar a alleujar les nàusees associades amb el vertigen. Pot consumir-se en forma de te, càpsules o agregant-ho als aliments.

Aliments rics en magnesi:

Ajuden a relaxar els músculs i poden ser beneficiosos per al vertigen. Fonts inclouen espinacs, alvocats, ametlles i plàtans.

Aigua:

Mantenir-se ben hidratat és fonamental per a l'equilibri del cos i pot ser beneficiós per a reduir els símptomes del vertigen.

Aliments baixos en sodi:

Reduir la ingesta de sodi pot ajudar a controlar la retenció de líquids en l'oïda interna, especialment en casos de malaltia de Menière.

Proteïnes magres:

Carns magres, peix, ous i llegums proporcionen proteïnes essencials per a la salut general i poden ajudar a mantenir nivells estables d'energia.

Si experimentes símptomes de vertigen, és crucial buscar l'atenció mèdica per a obtenir un diagnòstic precís i un pla de tractament adequat per a la teva situació particular i evitar empitjorar els símptomes del vertigen.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu