sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Aliments prohibits si tens pedres en el ronyó

Alimentos prohibidos si tienes piedras en el riñón

S'ha calculat que a Espanya hi ha 5,06% de persones amb pedres en els ronyons, més habitualment en homes que en dones. El consum d'aliments pot influir en la creació de càlculs renals, per tant, és important saber els aliments prohibits si tens pedres en el ronyó.

Com es formen les pedres en els ronyons?

Les pedres en els ronyons o càlculs renals es produeixen quan minerals o les sals àcides que es troben en l'orina es cristal·litzen formant una massa sòlida. Solen aparèixer quan els nivells d'aquestes substàncies es troben molt elevats. Això pot ocórrer perquè la persona no genera suficient orina, així que les substàncies d'un sol ús del cos tenen la tendència d'acumular-se i formar pedres.

Normalment el cos és capaç d'expulsar-les, encara que pot ser un procés molt dolorós. És important que un metge estigui pendent del procés perquè en funció de la grandària, tipus de pedra, el dolor o possible obstrucció es valora quin tractament seguir.

Si les pedres són molt grans i el pacient no les pot expulsar es valora fer un tractament amb ones de xoc, també es pot valorar fer una cistoscòpia i ureteroscòpia perquè el metge trobi la pedra i la destrueixi. Una altra tècnica, més invasiva, és fer un tall a l'esquena per arribar al ronyó i trobar i destruir la pedra.

Símptomes de càlculs renals

Les raons per arribar a tenir càlculs renals poden ser diverses i en moltes ocasions pot ser que sigui per antecedents familiars. Alguns dels símptomes més comuns de persones que tenen pedres en el ronyons són:

 • Dolor molt intens en la part baixa de l'abdomen o l'engonal.
 • Sang a l'orina.
 • Necessitat d'orinar amb freqüència.
 • Dolor en orinar.
 • Dificultat per poder orinar.
 • Orina tèrbola i mala olor.

A més, hi ha persones que per culpa del dolor puguin sentir nàusees i tenir vòmits. També pot aparèixer febre i esgarrifances.

Símptomes de pedres al ronyó

Aliments que has d'incloure a la teva dieta contra les pedres en el ronyó

Hi ha aliments que ens ajudaran a controlar la tendència a generar pedres en el ronyó:

 • Augmentar el consum d'aigua és primordial. Has d'assegurar-te d'ingerir la quantitat recomanada pels experts.
 • No beure cafè, te i begudes carbonatades: influeixen a perdre líquid massa ràpid i deshidratar-nos. Així que per culpa de la falta d'aigua es poden generar pedres.
 • Consumir quantitats òptimes d'oli d'oliva: s'ha descobert que, en les zones del mediterrani, on s'acostuma a preparar els menjars amb oli d'oliva, hi ha menys incidència de problemes amb pedres que altres països.
 • Eliminar o reduir la sal: això no solament inclou la sal que afegim als nostres menjars, sinó també en abandonar el menjar ràpid ple de bicarbonat sòdic, fosfat disòdic entre altres variants.

Aliments prohibits quan tens pedres en el ronyó

En funció del tipus de pedra que s'hagi format hauràs de controlar els uns o els altres aliments. És important tenir-los en compte per reduir el risc de generar-les en el teu organisme.

Pedres de calci

A la majoria dels casos, les persones generen un tipus de pedres d'oxalat de calci i, algunes, poden ser de fosfat de calci. No has d'eliminar el calci de la teva dieta, però has d'aconseguir aquesta substància d'aliments amb calci, però amb baixos nivells d'oxalats. Per tant, si tens càlculs d'oxalat, evita els aliments següents:

 • Aliments amb alt nivell d'oxalats: ho pots trobar en els espinacs, xocolata, cacauets, nous, espinacs o segó de blat. Informa't dels aliments rics en oxalats i amb quins pots substituir-los, és important seguir les recomanacions d'un dietista.
 • Menjar amb sodi: ho pots trobar especialment en aliments processats i preparats, embotits, salses preparades. És important reduir al màxim el consum de sal i aquesta classe d'aliments contenen altes quantitats.
 • Proteïnes d'origen animal: la carn i els derivats dels animals són rics en proteïna que afavoreixen l'aparició de pedres en el ronyó. Per tant, això inclou la llet, formatges, ous, peix i marisc. Pots substituir les proteïnes provinents dels animals per aliments d'origen vegetal: cigrons, llenties, arròs integral, fruita seca, quinoa entre molts més.

Tractament per a les pedres el ronyó

Pedres d'àcid úric

Les pedres d'àcid úric solen aparèixer quan una persona beu poca aigua. També poden generar-se perquè es té un consum massa alt de proteïnes o bé perquè té alguna de les següents malalties: gota, diabetis o síndrome metabòlica. Un altre factor pot ser la genètica. Llavors, per evitar la seva aparició, hem d'eliminar o reduir al màxim el menjar que contingui proteïnes animals i d'aquesta manera ajudar a prevenir les pedres en els ronyons:

 • Tot tipus de carns (pollastre, gall dindi, vedella i porc).
 • Peixos i mariscos.
 • Productes lactis com la llet i els seus derivats.
 • Ous.

Pedres de cistina

Aquest tipus de càlcul renal apareix per raons hereditàries. El que ocorre és que els ronyons d'una persona generen massa aminoàcid, concretament la cistina, provocant problemes com la creació de pedres. Per reduir el risc de pedres, és a dir, la formació de càlculs renals, la qual cosa s'ha de fer és mantenir-se hidratat durant tot el dia i consumir la quantitat d'aigua que es recomana al dia. Aproximadament, un home ha d'ingerir 2,5 litres, mentre que les dones 2 litres.

Ara ja saps quins hàbits d'alimentació has de seguir per reduir el risc de tenir pedres de ronyó. Encara que et recomanem acudir a un nutricionista perquè pugui valorar el teu cas i adaptar la teva alimentació al que necessites.

Si estàs interessada a millorar la teva alimentació també et recomanem:

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui donar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu