sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Alzheimer: Seguretat i mobilitat a la llar

Com podem millorar la seguretat en la llar per a les persones amb Alzheimer? T'expliquem què és l'Alzheimer i les diferents ajudes tècniques que poden millorar la seva mobilitat i autonomia diària.

 

La malaltia de l'Alzheimer, és la patologia més comuna de demència i la més estesa en l'actualitat. En el món es considera que existeixen més de 10 milions de persones que sofreixen nous casos de demència cada any.

A Espanya, s'estima que el 6,3% de les persones majors de 60 anys sofreix demència. Aquesta malaltia és la principal causa de discapacitat i dependència entre les persones d'avançada edat de tot el món.

En aquest article aprofundim amb el tema. Expliquem els diferents tractaments i ajudes existents per a millorar el dia a dia de les persones que el sofreixen.

 

Què és exactament l'Alzheimer

 

L'Alzheimer és un trastorn cerebral progressiu i irreversible que a poc a poc va provocant un deterior cognitiu de la persona. Això provoca problemes de memòria i també afecta a les habilitats per a pensar, i per a fer les tasques de la seva vida quotidiana fins al punt de tornar-se dependent.

Normalment, els símptomes de l'Alzheimer comencen a partir dels 60 anys. Aquests inclouen pèrdua de memòria, problemes de comunicació i canvis en la personalitat.

 

 

 

Primers símptomes de l'Alzheimer

 

Les persones afectades poden patir alguns signes i símptomes propis de la malaltia:

Pèrdua de memòria: Aquesta malaltia afecta la funció cerebral, desenvolupant de manera progressiva una deterioració cognitiva lleu.
Si se sofreix una pèrdua de memòria recurrent o greu pot ser necessari realitzar una avaluació per un personal sanitari qualificat. El professional realitzarà assajos clínics per a realitzar un diagnòstic i avaluar si es té Alzheimer i en quina etapa de la malaltia es troba.

Problemes per a la planificació i resolució de problemes: pot ser un símptoma si s'experimenten dificultats per a dur a terme un pla, desenvolupar algunes qüestions o prendre decisions.

Dificultats per a completar tasques: Poden desenvolupar-se problemes de concentració que afectin a les tasques rutinàries de l'àmbit diari.

Problemes per a saber el temps i el lloc: Poden aparèixer dificultats a l'hora de recordar-se de les dates i malinterpretar el pas del temps. Amb una etapa avançada, poden oblidar-se sovint d'on es troben, com han arribat allà o per què estan en aquest lloc.

Pèrdua de visió: Les persones afectades poden tenir problemes de lectura per culpa d'una mala visió.

Problemes per a mantenir converses: L'afectat pot desenvolupar dificultats per a trobar les paraules adequades durant una conversa. També pot oblidar-se del que anava a dir i minvar les seves activitats socials.

Perdre o extraviar objectes: Poden deixar articles en llocs inusuals o no recordar on els han deixat.

Canvis de personalitat i estat d'ànim: Les persones amb Alzheimer poden patir confusió, depressió, ansietat entre altres estats alterats.

 

”alzheimer-personas-mayores-movilidad-reducida-actividades-autonomia-personalidad”

 

Amb l'evolució de la malaltia, pot arribar-se a una etapa avançada greu. En aquesta etapa final, els afectats poden necessitar ajuda per a realitzar qualsevol activitat diària i per a la seva cura personal.

Poden presentar problemes per a parlar o fer-se entendre i sofrir canvis severs en la seva personalitat. A més desenvolupen dificultats per a reconèixer als seus familiars i perden la noció de vivències recents.

Molts pateixen problemes de mobilitat afectant les seves habilitats físiques. Per això presenten problemes per a aixecar-se, asseure's o caminar. En alguns casos, pot sofrir-se incontinència.

 

Causes i tractaments Alzheimer

 

Encara no se sap amb exactitud què és el que provoca aquesta malaltia ni quines són les seves causes. El que sí s'han detectat dipòsits inusuals de les proteïnes beta amiloide i proteïna tau. Altres punts que poden incrementar el factor de risc són:

Historial familiar: S'ha detectat que els gens que s'hereten dels pares poden augmentar les probabilitats desenvolupar la malaltia.

Lesions greus al cap: S'ha comprovat que han patit una ferida greu poden tenir un risc més elevat.

Edat avançada: A partir dels 65 anys es duplica la probabilitat de sofrir aquesta afecció.

Malalties cardiovasculars: Alguns estudis determinen que aquest tipus de malalties poden incrementar el risc de patir Alzheimer.

Factors com fumar, obesitat, diabetis, colesterol alt o hipertensió poden desenvolupar aquest tipus de malalties.

 

”alzheimer-personas-mayores-movilidad-reducida-autonomia-enfermedad-memoria-discapacidad”

 

En aquest sentit, poden realitzar-se alguns canvis en la nostra rutina diària per a disminuir el risc de patir Alzheimer. Alguns d'ells poden ser:

• No fumar.

• Portar una vida saludable amb una dieta sana i equilibrada.

• Realitzar exercici regular i mantenir la ment activa.

• Mantenir un pes adequat.

• Evitar l'alcohol o beure amb moderació.

• Portar un control de salut de manera regular a mesura que ens fem majors.

 

Alzheimer i problemes de mobilitat

 

Patir la malaltia pot inhibir la capacitat per a caminar i danyar la capacitat d'equilibri. Per això, les persones poden perdre part de la seva autonomia i necessitar ajuda per a fer les tasques de la seva activitat quotidiana.

Un dels primers signes d'aquesta pèrdua de mobilitat pot ser un desplaçament inestable i arrossegar els peus.

La persona afectada pot minorar el seu ritme a l'hora de caminar i tornar-se més maldestra. En aquests casos és important conservar, en la mesura del possible, l'autonomia que encara tenen.

Per això, és important disposar d'un entorn adaptat i amb ajudes tècniques que permetin millorar la seva autonomia.

Existeixen moltes ajudes per a millorar el seu desplaçament com un bastó o un caminador. Tal vegada poden necessitar una cadira de rodes en aquests casos més greus.

També existeixen diferents ajudes tècniques que permeten pujar i baixar les escales d'una forma automàtica i segura. Es tracta de les cadires salvaescales o les plataformes pujaescales. D'aquesta manera, s'eviten riscos de caigudes i evitar accidents greus a l'hora de pujar i baixar les escales de la llar.

Aquestes solucions, a més d'oferir-los autonomia, serveixen per a millorar la qualitat de vida del propi afectat i dels seus familiars.

 

”alzheimer-tercera-edad-movilidad-reducida-autonomia-enfermedad-memoria-discapacidad-salvaescaleras-ayudas”

 

Seguretat a la llar per a persones amb Alzheimer

 

Com hem comentat, les persones amb Alzheimer, poden sentir confusió, perdre l'equilibri o tenir problemes per a caminar entre altres. Per això és molt important tenir en compte tots aquests obstacles que puguin impedir un dia a dia el més segur possible.

En el bany, es recomana disposar de barres de suport i subjecció. A més, és aconsellable que es disposi d'un espai de transferència lateral en el lavabo per a aquests usuaris en cadira de rodes.

També existeixen seients de dutxa o tamborets especials perquè la persona pugui asseure's si corre el risc de relliscar. Et deixem amb un article relacionat en el qual t'expliquem com dutxar a una persona amb discapacitat.

L'Alzheimer crea desorientació i no saber en quina hora del dia es troben. Per això, posar un rellotge de paret de calendari gran pot resultar útil per a millorar aquest aspecte.

Un altre punt a valorar pot ser el de disposar d'una ajuda que permeti aixecar-se amb major facilitat a la persona impedida. En aquest sentit, existeixen productes de suport que poden adaptar-se al llit o el sofà de l'afectat.

T'enllacem un altre article amb més consells per a adaptar la nostra llar i evitar accidents.

 

Estudis i tractaments prometedors per a l'Alzheimer

 

A l'actualitat, existeixen diferents medicaments per a tractar alguns dels símptomes de l'Alzheimer de manera temporal. Aquests, són receptats per especialistes com a metges, psiquiatres o neuròlegs.

Existeixen altres tractaments que engloben diferents teràpies i activitats per a millorar la vida de les persones amb demència.

La rehabilitació cognitiva és una teràpia que es realitza amb un especialista com un terapeuta ocupacional, i un familiar o amic per a aconseguir un objectiu. Aquests propòsits poden ser aprendre a realitzar petites activitats diàries.

Una altra tècnica que s'usa per a persones amb Alzheimer és la de Reminiscència i història de vida. Es tracta de conversar sobre experiències passades mitjançant fotos o records personals. 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu