sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Símptomes d'anèmia per la falta de vitamina B12 en dones

Síntomas de falta de vitamina b12 en mujeres

Sabies que la falta de vitamina B12 pot provocar problemes nerviosos i demència? És important conèixer els símptomes de falta de vitamina B12 en dones, especialment quan es tracta una persona gran. Si aquesta persona té demència, en casos extrems, pot empitjorar els problemes cognitius i els problemes de memòria.

Normalment, s'associa els problemes de manca d'aquesta vitamina en persones veganes, ja que la principal font per adquirir-la són aliments d'origen animal. Tot i això, sense ser vegà, poden produir-se certes situacions que provoquin que el nostre cos no sigui capaç d'absorbir la vitamina B12.

Per a què serveix la vitamina B12 i d'on l'aconseguim?

La vitamina B12 serveix per a mantenir sanes les neurones, així que és fonamental per al nostre cervell i sistema nerviós. A més, també té un paper important en la formació de glòbuls vermells i diverses proteïnes importants per a l'organisme.

Tenir deficiència de vitamina B12 en l'organisme provoca que una persona tingui pal·lidesa, feblesa, fatiga. En casos greus, pot arribar a tenir insuficiència respiratòria i marejos. A més, en casos extrems on la presència d'aquesta vitamina és molt baixa, pot provocar problemes neurològic. Això podria presentar-se en forma de formigueig o perduda de sensibilitat en mans i peus, feblesa muscular, perduda de reflexos, problemes per a caminar, confusió i demència.

debilitat per culpa de la falta de vitamines

Normalment, les persones solen associar la manca d'aquesta vitamina en persones veganes i no sempre és així. La veritat és que també és comú en persones que tenen un trastorn d'absorció d'aliments.

Com hem comentat, la vitamina B12, juntament amb l'àcid fòlic, és molt important per crear glòbuls vermells. També contribueix en la síntesi de l'ADN, és a dir, el material genètic de les cèl·lules. A més, també és important per al funcionament dels nervis, és a dir, ajuda a que hi hagi un bon manteniment del sistema nerviós central.

Com aquesta vitamina és necessària per a la creació de glòbuls vermells, quan falta, pot generar anèmia. Hem de tenir en compte que aquesta vitamina s'emmagatzema en el fetge entre 3 i 5 anys. Així que, si es deixa de consumir, pot ser que els seus efectes no apareguin fins al cap d'un temps.

Causes de no tenir suficient vitamina B12

La falta de la vitamina B12 es pot donar per dues raons: consum insuficient o dolenta absorció.

Les persones veganes, poden tenir manca de B12 perquè, normalment, la gran quantitat de vitamines d'aquest tipus es troba en aliments d'origen animal:

 • Carn.
 • Ous.
 • Productes làctics.
 • Peix o marisc.

Així que aquestes persones han de trobar la forma per proveir el seu cos amb la quantitat vitamina B12 necessària.

Font rica en vitamina b12

D'altra banda, hi ha persones que no són veganes, però que sofreixen deficiència d'aquesta vitamina, per què? Normalment, la causa d'això és una mala absorció per culpa d'alguna dels següents problemes:

 • Proliferació bacteriana en l'intestí prim: si la flora intestinal no està regulada llavors hi ha bacteris que proliferen en accés provocant diarrea i absorció de nutrients insuficient.
 • Síndrome de malabsorció.
 • Malaltia inflamatòria intestinal: per exemple, la malaltia de Crohn o colitis ulcerosa.
 • Infecció per tènia.
 • Sida.
 • Cirurgia per baixar de pes.
 • Extirpació de l'intestí prim per malaltia: aquesta part de l'intestí és el que s'encarrega d'absorbir els nutrients dels aliments.
 • Medicaments com a antiàcids i metaformina.
 • Exposició a l'àcid nitrós.
 • Poca acidesa estomacal (comuna en persones grans).
 • Vitiligen.
 • Hipertiroïdisme.
 • Problemes amb la proteïna anomenada factor intrínsec, molt important per a l'absorció de la vitamina B12.

Com diagnosticar la falta de vitamina B12

Per diagnosticar la falta de vitamina B12 en el cos se sol fer una anàlisi i, en ocasions excepcionals, es fa una endoscòpia. Amb l'anàlisi es pot veure si els glòbuls vermells són excepcionalment grans i comprovar el nivell de B12 a la sang.

tractament anèmia

En persones grans, quan hi ha baixos nivells de vitamina B12 sol ser per acidesa estomacal, molt comuna a certa edat. En canvi, no és normal trobar aquest problema en persones joves i s'ha de buscar la causa.

L'endoscòpia serveix per veure directament la part interior del cos i detectar si hi ha destrucció de les cèl·lules de l'estómac.

Com adquirir els nivells necessaris de B12?

Si és una persona gran que té manca de B12, se li sol receptar suplements d'aquesta vitamina. Si l'ancià menja carn, segurament té dificultats per a absorbir-la, mentre que amb suplements facilites aquest procés.

És important estar atents a possibles problemes de manca de la B12 en persones grans i amb demència o Alzheimer. Quan la falta de vitamina és preocupant, i han aparegut símptomes de problemes cognitius més avançats, pot ser impossible recuperar el nivell en que es trobava abans d'aquest episodi.

Les persones més joves, es poden recuperar prenent suplements de B12 en dosis molt altes per parar el procés d'anèmia perniciosa. Es realitzen anàlisi de sang periòdicament per a comprovar que el tractament és efectiu i els nivells de la vitamina tornen a ser els esperats.

En casos extrems, la falta de vitamina B12 pot causar problemes als nervis, en aquests pacients se subministra la vitamina mitjançant injeccions.

Per prevenir la falta d'aquesta vitamina, especialment en persones que són veganes i no consumeixen cap producte d'origen animal, poden ingerir suplements de vitamina B12. La persona que segueixen una dieta vegetariana, en consumir derivats lactis i d'origen animal poden suplir més fàcilment la falta d'aquesta vitamina.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu