sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Aprèn quins òrgans es veuen en una ressonància lumbar

Órganos que se pueden ver en la resonancia lumbar

Ets conscient de quins òrgans es veuen en una ressonància lumbar? Aquest tipus de prova mèdica és extremadament útil per als especialistes.

Què és una ressonància magnètica?

Una ressonància magnètica (RM) és una tècnica de diagnòstic per imatges que utilitza un camp magnètic i ones de ràdio per a crear imatges detallades dels òrgans i teixits del cos. És una eina molt útil en medicina per avaluar diverses condicions i malalties. Aquí t'explico detalladament com funciona i per a què s'utilitza:

Com Funciona la Ressonància Magnètica?

La ressonància magnètica funciona mitjançant la creació d'un camp magnètic potent que alinea els protons presents en els àtoms d'hidrogen del cos. Aquests protons, que normalment estan desordenats, s'alineen en la direcció del camp magnètic generat per la màquina. A continuació, s'emeten polsos d'ones de ràdio cap a l'àrea del cos que es desitja estudiar. Aquests polsos de radi fan que els protons es desalineïn momentàniament de la seva posició original.

Quan els polsos de ràdio s'apaguen, els protons comencen a tornar a la seva alineació inicial dins del camp magnètic. Durant aquest procés de realineació, els protons alliberen energia. Els detectors dins de la màquina de ressonància magnètica capten aquesta energia alliberada, la qual cosa permet a la computadora associada generar una imatge detallada de l'estructura interna del cos. Aquestes imatges es formen basant-se en els diferents senyals emesos pels protons de diferents tipus de teixits, la qual cosa permet diferenciar entre músculs, ossos, greix i altres òrgans interns.

Ressonància magnètica què és

La ressonància magnètica no sols proporciona imatges d'alta qualitat dels teixits tous, sinó que també permet als metges avaluar l'estructura i funció d'òrgans interns, detectar anomalies i planificar tractaments. Aquesta tècnica és particularment útil per a examinar el cervell, la medul·la espinal, les articulacions i els vasos sanguinis, entre altres parts del cos. Encara que el procés pot ser més llarg en comparació amb altres tècniques d'imatge i pot causar incomoditat a persones amb claustrofòbia, la seva capacitat per a proporcionar imatges detallades sense l'ús de radiació ionitzant la converteix en una eina indispensable en el diagnòstic mèdic.

Què es pot veure en una ressonància magnètica lumbar?

Una ressonància magnètica lumbar és una eina de diagnòstic que permet obtenir imatges detallades de la regió lumbar, és a dir, de la part inferior de l'esquena. Aquesta àrea abasta les vèrtebres lumbars (L1-L5), els discos intervertebrals, la medul·la espinal i les arrels nervioses. Aquí et detallo què es pot observar amb aquesta tècnica d'imatge:

Estructures òssies i espinals

 • Vèrtebres lumbars: Les imatges mostren les vèrtebres individuals detalladament, permetent detectar fractures, deformitats, i altres canvis ossis.
 • Discos intervertebrals: Es poden avaluar els discos que es troben entre les vèrtebres. La ressonància magnètica pot mostrar si hi ha hèrnies discals, deshidratació dels discos o degeneració discal.

Medul·la espinal i nervis

 • Medul·la espinal: Encara que la medul·la espinal generalment acaba a nivell de L1-L2, les arrels nervioses que emergeixen poden ser examinades. La ressonància magnètica pot identificar compressions, lesions o anomalies en la medul·la espinal.
 • Arrels nervioses: La ressonància permet visualitzar les arrels nervioses que surten de la columna vertebral i avaluar si hi ha compressió nerviosa o pinçaments que podrien causar dolor, feblesa o entumiment en les extremitats.
Què fer durant la ressonància magnètica

Teixits tous i estructures circumdants

 • Lligaments i músculs: Els lligaments i músculs que sostenen la columna vertebral poden ser examinats a la recerca de lesions, esquinçaments o inflamacions.
 • Coixinets articulars: Les articulacions facetàries que connecten les vèrtebres poden ser avaluades per a detectar signes d'artritis o desgast.

Patologies Comunes Detectables

 • Hèrnies de disc: Protrusió o lliscament d'un disc que pot comprimir els nervis i causar dolor o disfunció neurològica.
 • Estenosi espinal: Estrenyiment del canal espinal que pot comprimir la medul·la espinal o els nervis.
 • Espondilosi: Canvis degeneratius en la columna vertebral, com osteòfits o desgast del cartílag.
 • Espondilolistesi: Desplaçament d'una vèrtebra sobre una altra.
 • Infeccions i tumors: La ressonància magnètica pot detectar infeccions en l'os (osteomielitis), discos (discitis), o tumors en la columna vertebral.

Avantatges de la RM Lumbar

La ressonància magnètica ofereix una imatge clara i detallada de les estructures internes sense l'ús de radiació ionitzant, a diferència dels raigs X o la tomografia computada. Això la converteix en una opció preferida per a avaluar problemes a la columna vertebral i els teixits tous circumdants, proporcionant informació crucial per al diagnòstic i la planificació del tractament.

En resum, una ressonància magnètica en la zona lumbar permet una avaluació exhaustiva de les vèrtebres, discos intervertebrals, medul·la espinal, arrels nervioses, lligaments, músculs i altres estructures circumdants, facilitant la detecció i el maneig d'una àmplia gamma de malalties. Per tant, pot ajudar a determinar les causes del dolor d'esquena.

Instruccions per a fer-te una ressonància magnètica de columna lumbar

Preparar-se per a una ressonància magnètica (RM) implica seguir certes instruccions per a assegurar que el procediment es realitzi de manera segura i efectiva. A continuació, t'explico els passos generals que una persona ha de seguir per a preparar-se per a una ressonància magnètica:

Abans de l'examen

 1. Consulta mèdica: Parla amb el teu metge sobre qualsevol condició de salut que puguis tenir, com a malalties renals, diabetis o claustrofòbia. També informa si estàs embarassada o si sospites que podries estar-ho.
 2. Historial mèdic i al·lèrgies: Proporciona al tècnic o radiòleg un historial mèdic complet, incloent-hi qualsevol al·lèrgia, especialment a contrastos utilitzats en altres estudis d'imatge.
 3. Implants i dispositius metàl·lics: Informa el personal si tens implants metàl·lics, marcapassos, clips per a aneurismes, articulacions artificials, caragols, stents o altres dispositius mèdics. Alguns d'aquests dispositius poden interferir amb el camp magnètic.
 4. Instruccions específiques: Segueix qualsevol instrucció específica que t'hagi donat el teu metge o el centre d'imatge. Això pot incloure restriccions alimentàries o de líquids si s'utilitzarà un contrast intravenós.
Ressonància de la zona lumbar

El dia de l'examen

 1. Roba i accessoris: Usa roba còmoda i sense elements metàl·lics. En molts casos, se't proporcionarà una bata perquè et canviïs. Has de treure’t’ tots els objectes metàl·lics, com ara joies, rellotges, ulleres, forquetes, pròtesis dentals amovibles, i qualsevol altra peça amb parts metàl·liques.
 2. Dejuni i medicació: Si t'han indicat dejuni, no mengis ni beguis res durant el temps especificat abans de l'examen. Pren els teus medicaments habituals tret que t'hagin indicat el contrari.
 3. Arribada al centre d'imatge: Arriba al centre d'imatge amb temps suficient per a registrar-te i completar qualsevol paperassa necessària.

Durant l'examen

 1. Comunicació: Abans de començar, el tècnic t'explicarà el procediment. No dubtis a fer preguntes o expressar qualsevol preocupació que tinguis.
 2. Immobilitat: Durant l'escaneig, és crucial que romanguis immòbil per a obtenir imatges clares. Pot ser que et proporcionin coixins o corretges per a ajudar-te a mantenir la posició.
 3. Soroll: La màquina de ressonància magnètica fa sorolls forts i repetitius durant l'escaneig. Se't proporcionaran taps per a les oïdes o auriculars per a reduir el soroll.
 4. Contrast intravenós: En alguns casos, es pot utilitzar un mitjà de contrast per a millorar la qualitat de les imatges. Aquest contrast s'administra per via intravenosa i pot causar una sensació de fred o calor momentània.
 5. Comunicació durant l'escaneig: Tindràs un dispositiu per a comunicar-te amb el tècnic en cas de necessitat. És important que informis si et sents incòmode o tens alguna reacció adversa.

Després de l'examen

 1. Reincorporació a la rutina: Normalment, pots reprendre les teves activitats diàries immediatament després de la ressonància magnètica. Si es va usar contrast, és possible que et recomanin beure líquids addicionals per ajudar a eliminar-ho del teu cos.
 2. Resultats: Els resultats de la ressonància magnètica no solen estar disponibles immediatament. Un radiòleg revisarà les imatges i enviarà un informe al teu metge, qui t'explicarà els resultats i els passos a seguir.

Seguint aquestes instruccions, pots assegurar-te que el procediment de ressonància magnètica es realitzi de manera efectiva i segura, proporcionant les imatges detallades necessàries per al teu diagnòstic i tractament.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu