sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Ascensors, elevadors i muntacàrregues: en què es diferencien?

diferencia ascensors montacarregues

Si estàs pensant a instal·lar una d'aquestes màquines, probablement et trobis amb aquestes tres paraules. Encara que els tres pertanyin a les anomenades “solucions verticals”, es tracta de productes totalment diferents, amb usos i requisits legals totalment oposats.

Diferències entre elevadors i ascensors

 

Fins a fa uns anys, la principal diferència entre ascensors i elevadors era la velocitat: mentre els elevadors es movien a una velocitat màxima de 0,15m/s, els ascensors la superaven per definició. La longitud del recorregut normalment no influïa en la terminologia: si un elevador recorria 3 plantes o més de desnivell, però la seva velocitat no superava els 0,15m/s, no podia considerar-se ascensor.

Una altra diferenciació que comunament s'ha fet dels ascensors i elevadors és sobre els seus acabats, sent aquests últims molt més “bàsics” i “menys elegants”. cal dir que això és totalment fals: l'interior de la cabina d'un ascensor i un elevador poden ser pràcticament idèntiques i comptar amb les mateixes dimensions i opcionals. De fet, la capacitat de càrrega fins i tot poden ser iguals.

Recentment, aquest tipus de diferenciacions ha perdut el seu sentit amb l'entrada en vigor de la nova normativa espanyola sobre ascensors. A dia d'avui, elevadors i ascensors passen a dir-se únicament “ascensors”. A més, s'aplica el mateix tipus d'inspecció un ascensor que en un elevador. Aquest canvi terminològic i legal no afecta a les característiques dels anteriors elevadors. De fet, el nom per referir-se actualment als antics elevadors és “ascensor lent” o “ascensor de fins a 0,15m/s”.

Què són els elevadors de curt recorregut?

 

Si els elevadors passen a cridar-se ascensors i a complir amb els seus mateixos requeriments què passa amb els elevadors de curt recorregut? Els elevadors de curt recorregut passen a anomenar-se miniascensors. Una vegada més, no és determinant ni el seu ús (privat o públic), ni la seva ubicació (domèstic, comercial o a la intempèrie). El concepte ascensor passa a aglutinar aquest tipus d'instal·lació, comunament diferenciada d'un antic elevador o ascensor per superar recorreguts inferiors als 3 metres.

En aparença i forma, un ascensor i un miniascensor presenten diferències evidents més enllà de la velocitat. Un ascensor està destinat a superar distàncies verticals de més de 3 metres, característica al que per llei ha de comptar amb cabina tancada. Els miniascensors, en general, compten amb cabina oberta, reduint considerablement la seva altura i sent aptes per a espais reduïts.

Quines diferències existeixen entre un ascensor i muntacàrregues

En aquest cas, el significat no ha canviat, però les normatives sobre els muntacàrregues sí. Fins a fa uns anys, els muntacàrregues podien comptar amb solament una plataforma i un lateral com a cabina. Actualment, requereixen d'un perímetre tancat per a major seguretat. A més, les innovacions més recents han permès dotar de major fiabilitat tant l'estructura del buit del muntacàrregues així com millorar la durabilitat i capacitat de la màquina.

En qualsevol cas, el transport de persones està totalment prohibit en el muntacàrregues, sent apte sol per a mercaderies. Qualsevol intent de modificar un muntacàrregues per transformar-ho en un elevador per a persones és il·legal i existeixen lleis severes contra això. Si un inspector detecta un cas així, la responsabilitat recaurà sobre el propietari i l'empresa instal·ladora.

Si necessites més informació o sol·licitar un pressupost, emplena el nostre formulari de contacte, en breus ens posarem en contacte amb tu per a ajudar-te a solucionar qualsevol tema sobre accessibilitat.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu