sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Avantatges i desavantatges de portar dentadura postissa

dentadura postiza

Estàs valorant l'opció de millorar la teva salut dental i substituir les dents perdudes? Pot ser que t'hagis plantejat a adquirir una dentadura postissa o bé, estàs pensant en els implants dentals.

Per aquesta raó, t'expliquem què és una dentadura postissa, quins avantatges té i les diferències entre un implant dental.

Què és una dentadura postissa?

Una dentadura postissa, també coneguda com a pròtesi dental amovible, és un dispositiu dental dissenyat per a reemplaçar dents perdudes i restaurar la funció i aparença de la boca. Està composta per una base d'acrílic que s'adapta a les genives i sosté les dents artificials. Les dents artificials estan fets de resina o porcellana i estan dissenyats per a semblar-se a les dents naturals tant en aparença com en funció.

Les dentadures postisses o pròtesi amovible poden ser parcials, cosa que significa que reemplacen només algunes dents perdudes, o completes, que reemplacen totes les dents en una arcada dental. Les dentadures postisses completes s'utilitzen quan s'han perdut totes les dents en la part superior, inferior o ambdues. Algunes dentadures estan fetes de resina i algunes tenen una estructura metàl·lica.

Dentadura per a persona gran

La dentadura postissa és una pròtesi amovible, cosa que significa que el pacient pot trure-les i posar-les segons sigui necessari per a la neteja i la cura bucal. Les dentadures postisses poden millorar la capacitat de mastegar, parlar i somriure, així com restaurar la confiança i l'estètica facial en persones que han perdut les seves dents naturals a causa de malalties, lesions o factors relacionats amb l'edat.

Tipus de dentadures postisses

Hi ha diversos tipus de dentadures, cadascuna dissenyada per a adaptar-se a diferents necessitats i situacions específiques. Tipus de pròtesis amovibles:

 1. Dentadura postissa completa: és un tipus de pròtesis totals o completes, aquestes pròtesis s'utilitzen quan s'han perdut totes les dents en la part superior, inferior o totes dues mandíbules. Les dentadures completes es recolzen en les genives i, en alguns casos, poden requerir l'ús d'adhesius dentals per a una major estabilitat.
 2. Dentadura postissa parcial: Aquestes pròtesis s'utilitzen quan només s'han perdut algunes peces dentals i encara queden dents naturals en la boca. Les dentadures parcials se subjecten a les dents naturals restants mitjançant ganxos o altres dispositius de subjecció.
 3. Dentadures amovibles: Tant les dentadures completes com les parcials poden ser amovibles, cosa que significa que el pacient pot treure i posar segons sigui necessari per a la neteja i la cura bucal. Això també permet un fàcil ajust i reparació per part del dentista.
 4. Dentadures fixes: A diferència de les dentadures amovibles, les dentadures fixes estan assegurades permanentment en el seu lloc mitjançant implants dentals o adhesió a les dents naturals restants. Un exemple comú de dentadura fixa és un pont dental, que reemplaça un o més dents perdudes en unir-los a les dents naturals adjacents.
 5. Dentadures immediates: Aquestes pròtesis es col·loquen immediatament després que s'extreuen les dents naturals, cosa que significa que el pacient no ha d'esperar que les genives sanin per complet abans d'obtenir una dentadura. Les dentadures immediates s'ajusten durant el procés de curació per a garantir un ajust còmode i adequat.
Avantatges de portar una dentadura

Com has de netejar la dentadura

La higiene adequada d'una dentadura postissa és crucial per a mantenir la salut bucal i prevenir problemes com l'acumulació de placa, la inflamació de les genives i les infeccions. Aquí hi ha algunes pautes per a una bona higiene de la dentadura:

 1. Neteja diària: Igual que una dent natural, les dentadures postisses han de netejar-se diàriament. Es recomana retirar-la i netejar-la, després de cada menjar amb un raspall de dents suau i un netejador específic per a dentadures. Evita usar pasta de dents convencional, ja que pot ser abrasiva i danyar la superfície de la dentadura.
 2. Remullar durant la nit: És important retirar la pròtesi i deixar-la en remull durant la nit per a mantenir-la humida i eliminar els bacteris. Utilitza una solució netejadora per a dentadures o aigua tèbia amb vinagre o bicarbonat de sodi. No utilitzis aigua calenta, ja que pot deformar la dentadura.
 3. Raspallar les genives i la llengua: A més de netejar la dentadura, és important raspallar suaument les genives i la llengua amb un raspall de dents suau o un drap humit per a eliminar els bacteris i estimular la circulació sanguínia.
 4. Evita danys: Manipula la dentadura amb cura per a evitar danys. Mai la netegis amb aigua calenta, ja que pot deformar-se. Evita deixar-la caure sobre superfícies dures que puguin danyar-la.
 5. Visites regulars al dentista: Programa revisions regulars amb el teu dentista perquè pugui avaluar l'estat de la dentadura i realitzar ajustos si és necessari. També és una oportunitat perquè el dentista revisi la salut bucal en general i detecti qualsevol problema primerenc.
 6. Reemplaçament quan sigui necessari: Les dentadures postisses poden desgastar-se amb el temps, així que estigues atent a qualsevol signe de desgast o mal i reemplaça la dentadura segons el recomanat pel teu dentista.

Avantatges i desavantatges de portar una dentadura postissa

Les dentadures postisses, igual que qualsevol tractament dental, tenen avantatges i desavantatges. Aquí tens una descripció d'ambdues:

Avantatges de portar una pròtesi dental:

 • Funcionalitat i estètica: Les dentadures postisses poden restaurar l'aparença natural d'un somriure en reemplaçar les dents perdudes, la qual cosa pot millorar l'autoestima i la confiança del pacient.
 • Restauració funcional: Ajuden a recuperar la capacitat de mastegar i parlar correctament, la qual cosa facilita la ingesta d'aliments i la comunicació.
 • Procés no invasiu: En comparació amb alguns altres tractaments dentals, com els implants dentals, la col·locació de dentadures postisses no implica procediments quirúrgics invasius.
 • Preu d'una dentadura postissa: Les dentadures postisses solen ser més econòmiques en comparació amb les pròtesis fixes, la qual cosa les fa més accessibles per a algunes persones.
 • Versatilitat: Les dentadures postisses poden adaptar-se per reemplaçar un o diverses dents perdudes, ja sigui parcial o completament.
Avantatges de les dentadures postisses

Desavantatges de portar una dentadura postissa:

 • Adaptació inicial: Al principi, pot portar temps acostumar-se a usar dentadures postisses, la qual cosa pot causar molèsties i irritacions en les genives i la boca.
 • Requereix cura i manteniment: Les dentadures postisses necessiten neteja diària i cura regular per a mantenir el seu ajust, funcionalitat i aparença. S'han de fer neteges professionals cada cert temps.
 • Possible irritació i dolor: L'ús prolongat de dentadures postisses mal ajustades o mal cuidades pot causar irritació en les genives, dolor i, en casos extrems, infeccions. Una solució pot ser els adhesius per a pròtesis.
 • Limitacions en l'alimentació: Encara que les dentadures postisses restauren la funció masticatòria, poden presentar limitacions en comparació amb les dents naturals, especialment al principi, quan el pacient encara s'està adaptant a elles.
 • Pèrdua òssia gradual: Amb el temps, l'ús de dentadures postisses pot provocar una pèrdua òssia en les mandíbules a causa de la falta d'estimulació que proporcionen les dents naturals o els implants dentals.

Diferències entre dentadures postisses i implants dentals

Les dentadures postisses i els implants dentals són dues opcions comunes per reemplaçar les dents perdudes i restaurar la funció masticatòria i l'estètica dental. Tots dos tractaments tenen diferències significatives en termes del seu disseny, funcionalitat i permanència a la boca.

Les dentadures postisses, també conegudes com a pròtesis dentals amovibles, són dispositius que es col·loquen sobre les genives per a reemplaçar les dents que manca. Aquestes pròtesis se sostenen en el seu lloc mitjançant la succió amb les genives i, a vegades, amb l'ajuda d'adhesius dentals. Les dentadures postisses són una opció més econòmica en comparació amb els implants dentals i poden ser adequades per a persones que han perdut tots o la majoria de les seves dents. No obstant això, poden causar molèsties i requerir ajustos periòdics per a mantenir un ajust adequat.

D'altra banda, els implants dentals són estructures metàl·liques en forma de caragol que es col·loquen quirúrgicament en l'os de la mandíbula o el maxil·lar. Sobre aquests implants es col·loca una corona dental, que actua com una dent artificial individual. La col·locació d'implants són permanents i ofereixen una solució més duradora i estable per a reemplaçar un o diverses dents. Encara que els implants dentals són una opció més costosa en comparació amb les dentadures postisses, ofereixen beneficis a llarg termini en termes de funció, estètica i salut dental.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu