sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Baixar el colesterol en adults i persones majors

Com podem baixar el colesterol en adults i persones majors?

 

El colesterol és necessari per al correcte funcionament del nostre organisme. Però si disposem de massa colesterol en la nostra sang, aquest pot suposar un problema per a les nostres artèries, contraient-les o fins i tot arribant a bloquejar-les.

Aquest fet pot provocar la malaltia de les artèries coronàries així com altres patologies relacionades amb el cor.

Continua llegint si vols saber com podem baixar el colesterol en persones adultes i d'avançada edat.

 

 

Potser t'interessa el següent article: Remedios per a la millora de la circulació sanguínia.

 

Què és el Colesterol i quins tipus existeixen (dolent i bo)

 

El colesterol és una substància cerosa que circula en la sang. El nostre organisme l'utilitza per a generar cèl·lules, hormones i vitamina D. El fetge és el responsable de crear el colesterol necessari dels greixos de la nostra dieta.

El colesterol no es dissol en la sang. En canvi, s'uneix a portadors anomenats lipoproteïnes, que ho transporten entre les cèl·lules. Les lipoproteïnes estan compostes per greix a l'interior i proteïnes en l'exterior.

 

Tipus de colesterol bons i dolents

 

Existeixen dos tipus principals de colesterol, un d'ells es denomina lipoproteïna de baixa densitat (LDL) o “colesterol dolent”. L'altre tipus més comú és el de lipoproteïna d'alta densitat (HDL) també denominat “colesterol bo”. Debe llevarse un control ddel nivel de triglicéridos y también 

 

Lipoproteïna de baixa densitat LDL:

 

Quan existeix un excés de lipoproteïna de baixa densitat en la sang, pot formar-se una acumulació en les parets internes de les artèries.
Aquestes són les encarregades d'alimentar tot el cos. Aquest tipus de colesterol, al costat d'altres substàncies, pot formar una placa (o ateroma). Això és un dipòsit gruixut i dur que pot provocar l'estrenyiment de les artèries.
A més, pot limitar la seva flexibilitat així com impedir el pas de la sang que transporta. A això se'l coneix com a aterosclerosi.

Amb el temps, l'artèria pot estrènyer-se i endurir-se, provocant una isquèmia o no deixar passar els nutrients necessaris per al cos.

En casos més avançats, pot produir-se un coàgul o bloquejar-se l'artèria que es dirigeix cap al cor o el cervell. Això pot causar un atac cardíac o un vessament cerebral.

 

Lipoproteïna d'alta densitat HDL:

 

Normalment d'un quart a un terç del colesterol de la nostra sang és transportat per HDL. Aquest tipus se'l denomina colesterol bo perquè s'ha comprovat que alts nivells d'aquest colesterol en la sang semblen reduir la probabilitat de sofrir un atac cardíac. Les persones amb baixos nivells de HDL augmenten les seves probabilitats d'acumular placa i patir una malaltia cardíaca.

 

 

 

Nivells alts de colesterol

 

Existeixen diferents nivells de colesterol que hem de tenir en compte per a portar un control adequat i saludable. T'ensenyem el següent quadre on apareixen els nivells de colesterol LDL i HDL desitjables així com els nivells que hem d'evitar.

 

”niveles

 

Com eliminar el colesterol dolent

 

Per a reduir el colesterol dolent i disminuir el risc de patir malalties cardíaques, et deixem amb alguns consells que poden ajudar-te:

  • Evitar menjar greixos trans: aquest tipus de greix alimentari és molt dolenta per a la salut de les persones. Normalment la trobem en aliments fregits, ràpids o processaments. Alguns d'ells són: fregits, productes comercials enfornats, aliments processats i margarines.
  • Mantingues un pes saludable: el sobrepès és un factor de risc si sofreixes de colesterol alt. Per això, reduir pes de manera controlada t'ajudarà a disminuir el colesterol dolent.
  • Molt relacionat amb el punt anterior, realitzar exercici físic i mantenir una vida activa l'ajudarà a combatre el colesterol.
  • Un consum moderat d'aliments amb fibra ajudarà a evitar que el seu organisme absorbeixi el colesterol. Així doncs, la civada i cereals integrals, pomes, prunes i frijoles són recomanables.
  • Un altre aliment que ajuda a reduir el colesterol dolent del teu cos és el peix. Conté greixos rics en omega-3 saludables per al cor. Es recomana substituir-los per alguns aliments d'origen animal com la carn vermella. Aquesta pot contenir greixos saturats. Això sí, ha de controlar que el peix no tingui elevats nivells d'alumini.
  • Substitueixi la mantega per oli d'oliva extra. Aquest conté greixos bons per al seu cor a més d'estar menys processat i contenir antioxidants.
  • Evita l'estrès, s'ha comprovat que aquest pot augmentar els teus nivells de colesterol en l'organisme. Per això, realitzar activitats com el ioga poden ajudar a relaxar-te.
  • Està demostrat que gran quantitat d'espècies com l'all, la cúrcuma, el gingebre, el pebre negre, canyella i el coriandre ajuden a reduir el colesterol.
  • Evitar beure productes lactis que siguin sencers.
  • Deixar de fumar i evitar ser fumador passiu.
  • Si beus alcohol, fes-ho amb moderació.

 

Riscos del colesterol en adults i persones majors

 

 

Els nivells de colesterol en la sang acostumen a incrementar amb el pas dels anys. Nivells alts de colesterol poden augmentar el risc de malalties i patir deterioracions cognitives durant la vellesa.

El colesterol no s'observa a simple vista, aquest solo pot detectar-se a través d'un examen o anàlisi de sang. Per aquest motiu, és molt important que les persones d'avançada edat realitzin les seves revisions mèdiques de manera periòdica.

Per a reduir el seu colesterol, és important seguir els consells que hem esmentat en l'apartat anterior. Si això no és suficient, el nostre metge pot recomanar-nos algun medicament per a un control adequat.

 

”ejercicios

 

 

Cada quant temps fer una prova de colesterol?

 

És aconsellable realitzar-se proves aproximadament cada cinc anys una vegada complerts els 20 anys o més. És possible que necessiti una prova de colesterol més sovint si:

  • És un home major de 45 anys
  • És una dona major de 50 anys
  • Té un nivell de colesterol superior a 200 mg / dl
  • Si és home i té el colesterol bo inferior a 40 mg / dl o si és dona i té el colesterol bo a 50 mg / dl.
  • Si té sobrepès o té la pressió arterial massa alta

 

Colesterol en persones amb mobilitat reduïda

 

En els casos en què la persona pateix mobilitat reduïda, pot seguir tractaments com els que hem esmentat en els punts anteriors:

Dieta saludable per al cor, evitant greixos saturats i menjant fibres.

• Mantenir un pes adequat i un estil de vida saludable.

• Encara que la persona tingui poca mobilitat, existeixen exercicis que poden realitzar-se de manera controlada. Per això, et deixem amb un article on t'expliquem exercicis que pot realitzar una persona amb poca mobilitat. 

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu