sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Beneficis de salut per fer bosses de punt de ganxet

Empezar a coser unas bolsas a ganchillo

Buscant un nou passatemps? El ganxet torna a estar de moda i la veritat és que ha evolucionat per a oferir una gran varietat de composicions. La que crida molt l'atenció són les bosses de punt de ganxo, encara que també destaquen els amigurumis (ninots) o roba feta de ganxet.

T'expliquem perquè has de començar aquest passatemps i com fer-lo de la millor manera possible.

Què és el ganxet?

El ganxet és una tècnica per a cosir teixit amb estil de ganxo que utilitza una agulla curta que pot ser de metall, plàstic o fusta. Per a teixir s'utilitza fil o llana que es va sobreposant entre ella amb l'ajuda de l'agulla. Amb aquesta tècnica, pots arribar a fer un munt de coses: bosses, roba, ninots, fundes de coixí…

L'origen del ganxet és francès i, al seu torn, la paraula prové de l'alemany “croc” que vol dir ganxo. Va ser en el segle XVII, en el sector de la fabricació francesa d'encaixos, quan es va utilitzar per primera vegada el concepte de cochetage. S'utilitzava per designar un punt on s'uneixen les peces d'encaix. Més endavant, la paraula va acabar utilitzant-se per designar el tipus específic de teixit i el ganxet que s'usa per a fer-ho.

Beneficis de fer punt de ganxo

El ganxet és bo per al cervell, els estudis han demostrat que fer moviments coherents i repetitius són un estímul per a segregar serotonina. A més, s'ha relacionat amb tenir menys possibilitat de patir demència.

Addicionalment, l'aprenentatge de noves habilitats permet que es creïn noves sinapsis en el cervell. Això ajuda que més endavant sigui més fàcil per a una persona aprendre coses noves.

D'altra banda, s'ha comprovat que el ganxet pot prevenir l'artritis, perquè requereix fer exercicis amb les mans que requereixen precisió i força.

aprendre un nou passatemps cosint

Podem assegurar que el ganxet és relaxant perquè els moviments repetitius fan reduir el ritme cardíac, augmenta la serotonina i proporciona la mateixa relaxació que meditar o el ioga.

Finalment, el ganxet ofereix una gran varietat de teixits per fer, així que sempre trobes utilitat als projectes que comences:

  • Amigurumis (ninots).
  • Bufandes i capells.
  • Roba: jerseis, tops, mitjons.
  • Capells.
  • Mantes.
  • Bosses.

Què necessites per a començar a fer punt de ganxo?

Si t'has decidit a començar una nova afició o passatemps a l'estil DIY (de l'anglès: do it yourself o fes-ho el tu mateix), el ganxet és una bona opció. A diferència d'una altra mena de manualitats aquesta no requereix molt espai i tampoc necessites molts diners per a començar a practicar i millorar la teva tècnica.

Material per fer ganxet

El que si que requereix el ganxet és paciència, especialment en el moment d'aprenentatge. Això sí, per a començar a teixir a l'estil de ganxet són imprescindibles una sèrie d'utensilis. Et parlem d'ells.

Ganxo per a ganxet

Els ganxos són la base per començar a teixir qualsevol cosa a l'estil ganxet. Existeixen molts tipus de ganxo: de ferro o de plàstic, però, cosa que és més important, és que tenen grandàries diferents. És molt important fixar-se en la grandària de l'agulla ja que anirà d'acord amb el gruix del fil que vulguem utilitzar. Per saber la grandària del fil i quina agulla has d'utilitzar has de mirar a l'etiqueta de la llana.

Depenent de la grandària de l'agulla, també variarà la forma final que li donem al punt. El que hi ha marcat en l'etiqueta del fil és el suggeriment del fabricant. Amb el temps podràs anar provant i decidir quin gruix d'agulla prefereixes en funció de com quedi el punt que fas.

Per començar, tens dues opcions, primer, comprar un ganxet d'acord amb la llana que compris. Segon, comprar un estoig amb un kit de diferents agulles de grandàries variades que, a més, inclou altres elements molt útils per a les teves creacions. Veuràs que hi ha un rang molt variat de preus i els econòmics són molt complets i surten molt bé.

Fil o llana per a fer punt de ganxo

Triar el fil pot suposar un veritable repte si no tens molt clar què vols fer. Hi ha de molt cars a molt barats i també varia la seva composició: de cotó, acrílic, de seda o llana d'animal o combinats.

Normalment, per a començar a practicar, es recomana un fil acrílic perquè es considera fàcil de treballar. A més, amb aquest fil pots fer una gran varietat de creacions: roba, ninots, mantes, etc.

Aprendre a fer cadeneta de ganxet

Hi ha infinitat de colors i textures, així que podràs triar el que més t'agradi. Encara que, per a començar, et serà més fàcil manipular fibres texturades i de color clar, perquè és més fàcil veure els punts. També han de ser suaus, però no relliscosos.

Pots comprar fil a alguna botiga, si no, hi ha moltes opcions de botigues en línia.

Tisores per a tallar fil

Les tisores són importants per a tallar els extrems del fil en començar i acabar un projecte. Qualsevol tisora, per a començar, és bona, però si vas agafant el gust a això del ganxet, pots comprar-te unes ideades per a cosir que tenen la punta més esmolada.

Marcadors de punt per a creacions de punt de ganxo

Els marcadors són molt importants en el ganxet per diverses raons. Una, perquè si fas treballs circulars, per exemple, com una bossa, et serviran per a marcar quan has acabat una volta. També són especialment útils per a fer amigurumis, és a dir, ninots.

D'altra banda, també serveixen per poder marcar un punt i evitar que es desfaci quan estàs fent un projecte molt llarg i necessites deixar-lo a mig fer.

Els marcadors solen incloure's en els estotjos, sinó pots comprar-los per separat.

Cinta mètrica per a confeccions a ganxet

Hi ha algunes confeccions que requeriran que les mesuris perquè tinguin la grandària que vols (per exemple, un jersei). Per això, es recomana tenir una cinta mètrica o bé una regla, per a poder controlar-ho. Normalment, la cinta mètrica s'inclou en els kits de ganxet, ja que és un element bàsic.

Agulles de llana de punt de ganxo

Les agulles de sargir serveixen per rematar extrems del fil o unir teixits de punt de ganxo. Això és especialment útil quan es fan amigurumis, ja que aquests ninots, normalment, estan formats per diferents parts.

Normalment, aquest tipus d'agulles, s'inclouen en el kit per principiants per a començar a cosir ganxet. A més, solen incloure diferents agulles amb diferents grandàries.

Tots aquests utensilis els pots comprar conjuntament en kits que venen amb un estoig per a guardar-lo tot. El rang de preu és variat, però hi ha de molt econòmics i per menys de 20€.

Com començar a practicar el ganxet

Si ets nou en el món del ganxet, el primer que has de tenir en compte és la paciència. Al principi és molt important practicar els punts bàsics i enllaçar cadenes per a practicar-los.

Aquests són els punts bàsics per a començar a practicar i perfeccionar la teva tècnica.

Punt de cadeneta, la base del ganxet

Aquest punt és la base del ganxet i has de començar a practicar per aquest. És el punt més senzill i serveix per a començar una filera nova.

Punt baix o punt mitjà

Sirve para crear un tejido tupido y denso, adicionalmente, sirve para subir a la segunda hilera de la composición.

Punt alt o punt de vareta

Té doble altura en comparació al punt baix i s'aconsegueix un teixit més solt.

Rematar els fils solts

En acabar qualsevol composició, has de rematar els fils, ja que sinó es desfaran els nusos.

Tipus de bosses de punt de ganxo

Si ja tens pràctica amb els punts bàsics, és hora de començar a pensar quin tipus de bossa vols fer. Existeixen diferents models i de diferent dificultat. Pots buscar patrons que estiguin classificats segons la complexitat i que puguin resultar-te atractius.

Aquests són alguns de la varietat de bosses que pots arribar a fer:

  • Bossa de punt de ganxo amb base: una utilitat pot ser guardar tots els teus cabdells i agulles.
  • Bossa de punt de ganxo de base rodona: una bona idea per a fer una bossa d'estil de platja o piscina.
  • Bossa sense base feta de ganxet: un estil molt indicat per a fer bosses d'anar a comprar.
  • Bossa estil xarxa de punt de ganxo: per a anar a comprar verdures.

On trobar patrons de bosses de punt de ganxet gratis

Existeix infinitat de llocs en línia que ofereixen patrons gratis per poder començar la teva bossa de punt de ganxo. És qüestió d'indagar fins a trobar el model que t'agradi i que la dificultat sigui adequada al teu nivell.

A més, també hi ha molts vídeos a internet que expliquen pas a pas com fer una bossa. Et deixem un video d'una bossa molt fácil de fer:

A part d'aquests recursos gratis, també pots trobar molts llibres amb patrons. Si no, també pots optar per cursos en línia sobre ganxet, on a més d'aprendre bàsics del ganxet també t'ensenyen a confeccionar les teves pròpies creacions.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu