sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Beneficis del punt de creu en adults

Punto de cruz personas mayores

Pensant una nova forma d'entreteniment? Les coses fetes a mà estan guanyant una altra vegada protagonisme entre les persones i, encara que és un clàssic, el punt de creu es manté entre els entreteniments de molts. Això sí, ha evolucionat als nous temps i s'adapta als gustos actuals.

D'on prové el punt de creu?

El punt de creu és una tècnica de brodat que ha estat practicada durant segles i té els seus orígens en diverses cultures al voltant del món. Encara que no es pot determinar amb precisió el seu origen exacte, es creu que va sorgir de manera independent en diferents llocs i moments històrics.

Origen del punt de creu:

Hi ha evidències que suggereixen que el brodat amb punts creuats es remunta a l'antiga Xina, Egipte i Pèrsia, fa més de 2,000 anys. En aquests temps, s'utilitzava principalment per a decorar peces de vestir i tèxtils. Durant l'Edat mitjana, el punt de creu es va popularitzar a Europa com una manera d'adornar robes religioses i vestimenta d'alta societat. S'empraven fils de seda i or per a crear dissenys intricats i elegants.

Amb l'adveniment del Renaixement en els segles XV i XVI, el punt de creu es va convertir en una forma d'art i expressió personal. Tapissos i coixins decoratius eren brodats amb temes religiosos, mitològics i de la naturalesa. En els segles XVII i XVIII, el punt de creu va continuar sent popular en la decoració de llars i roba. Es transmetien patrons i tècniques a través de manuals i llibres de brodat.

Material per fer punt de creu

Durant el segle XIX, amb la Revolució Industrial, el punt de creu va experimentar canvis significatius. Es van produir teles i fils de brodat de manera més massiva, la qual cosa ho va fer més accessible a diferents classes socials. En el segle XX, el punt de creu va continuar sent popular com una forma de passatemps i teràpia creativa. Es van desenvolupar nous estils i patrons, i la tècnica es va adaptar a diferents tendències artístiques i culturals.

En l'actualitat, el punt de creu continua sent una activitat artística i recreativa apreciada a tot el món. Els patrons i dissenys han evolucionat, i es poden trobar kits i materials per realitzar projectes de punt de creu en botigues de manualitats i en línia. Aquesta forma de brodat continua sent una forma relaxant i gratificant per a moltes persones que gaudeixen de la creativitat i la bellesa de les labors fetes a mà.

Beneficis de fer punt de creu en persones grans

Practicar el punt de creu pot ser una activitat gratificant i beneficiosa per a les persones en diferents aspectes. Alguns dels beneficis d'aquesta tècnica de brodat inclouen:

  1. Relaxació i reducció de l'estrès: El punt de creu és una activitat manual i repetitiva que pot tenir un efecte calmant en la ment i el cos. Enfocar-se en el procés de brodat pot ajudar a reduir els nivells d'estrès i ansietat, proporcionant una sensació de tranquil·litat i benestar.
  2. Millora de la concentració i atenció: La naturalesa detallada del punt de creu requereix concentració i enfocament en cada puntada. Això pot ajudar a millorar l'atenció i desenvolupar habilitats per a mantenir-se concentrat en una tasca específica.
  3. Estimulació cognitiva: En seguir patrons i comptar puntades, el punt de creu pot exercitar la ment i la memòria. També afavoreix el pensament lògic i la planificació a mesura que es va completant el disseny.
  4. Foment de la creativitat: El punt de creu permet als practicants expressar la seva creativitat a través de l'elecció de colors, patrons i combinacions de dissenys. Cada projecte pot ser únic i personalitzat.
  5. Sensació d'assoliment: A mesura que s'avança en un projecte, veure com es completa el brodat pot brindar una gran satisfacció i sensació d'assoliment. Acabar un disseny pot augmentar l'autoestima i motivar a emprendre nous desafiaments.
  6. Oportunitat per a la socialització: El punt de creu pot ser una activitat social, ja que moltes persones es reuneixen en grups de brodat per a compartir la seva afició i aprendre els uns dels altres. Això pot fomentar noves amistats i un sentit de comunitat.
  7. Teràpia ocupacional: El punt de creu s'utilitza en teràpia ocupacional per a millorar les habilitats motores fines i la coordinació mà-ull en persones amb unes certes condicions mèdiques.

Altres beneficis a més dels relacionats amb la salut:

  1. Regal fet a mà: Els projectes de punt de creu poden convertir-se en regals significatius i especials per a familiars i amics. En crear alguna cosa amb les seves pròpies mans, el regal adquireix un valor sentimental addicional.
  2. Desconnexió digital: El punt de creu proporciona una oportunitat per desconnectar del món digital i les pantalles, la qual cosa pot ser beneficiós per a la salut mental i l'equilibri entre treball i vida personal.

Brodar i manualitats

Com començar el teu projecte de punt de creu?

Abans de començar el teu projecte de punt de creu necessites el teu material. Primer de tot necessitar tela o cànem, encara que si ets principiant sempre es recomana començar amb tela aida, un tipus de tela que facilita el brodat i evita que puguis cometre errors.

En cas de triar tela aida, es recomana usar una agulla del número 24. A partir d’aquí, hem de seguir el patró. Per a principiants, existeixen kits preparats per a fer més fàcil la realització de la labor. Aquests kits solen incloure el dibuix prepintat a la tela aida, agulla i fil.

Actualment existeixen moltes maneres d'aprendre punt de creu, des de llibres i revistes a vídeos. Aquí et deixem algun perquè puguis començar.

Si t'interessen les manualitats, et recomanem que donis un cop d'ull als beneficis de practicar ganxet.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu