sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

BONES PRÀCTIQUES EN ACCESSIBILITAT: L'ARQUITECTURA DELS SENTITS (II)

Resum de la ponència a càrrec d'Enrique Rovira-Beleta, Albert Vila i Guillermo Hurtado el 10 de novembre de 2016, a la seu del COAC (2a. part)

En un post anterior us vam fer un petit resum de les conclusions i reflexions que l'arquitecte Enrique Rovira-Beleta va fer durant el trobada "Bones pràctiques en accessibilitat: l'arquitectura dels sentits". Continuem ara amb l'exposició del Sr. Albert Vila, director comercial de Válida sin barreras:

Albert Vila va incidir en el fet que existeixen solucions en accessibilitat fins i tot per a aquells casos més complicats i és que, a dia d'avui, el mercat ha evolucionat tant que ofereix un ampli ventall de solucions.

Però, com decantar-nos cap un salvaescales o altre? Segons Vila, per poder determinar quina és la millor opció per suprimir les barreres arquitectòniques d'un lloc: “Primer s'ha de valorar quin tipus d'edifici és ja que no totes les solucions poden aplicar-se a tots llocs. És un edifici públic, privat? És interior o exterior? Segon, entendre quines necessitats específiques té l'usuari. Quin grau de mobilitat té? És autònom? etc. En tercer lloc, hem de saber quants usuaris utilitzaran el salvaescaleras o ascensor per determinar la seva capacitat de càrrega i desgast. Finalment, haurem de tenir en compte a tot moment les lleis vigents, és a dir, les lleis estatals, les ordenances municipals, les normatives…, que puguin afectar directament en cada cas”.

L'Albert va il·lustrar amb diferents exemples com poden solucionar-se casos aparentment impossibles, com el de la plataforma salvaescales instal·lada en una escala de cargol a la facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid, o la plataforma per a cadira de rodes INGENIUM al Parlament dels Illes Balears.

Vila va fer un repàs a les últimes novetats del sector. Va destacar una cadira elevadora anomenada LIBERTAS, que soluciona problemes d'accessibilitat per a persones en cadira de rodes quan l'escala és molt estreta i no és possible instal·lar cap altra opció. Les guies de LIBERTAS no s'instal·len a les escales o a la paret sinó que s'instal·len en el sostre i funciona elevant l'usuari en cadira de rodes i transportant-lo com si fos un telefèric.

Una altra de les novetats en accessibilitat a destacar és l'ascensor ELEVO. Encara que l'ascensor és la millor solució en quant a accessibilitat universal es refereix (perquè permet l'accés de totes les persones: majors, en cadira de rodes, pares i mares amb cotxets de bebè…etc.) no sempre és possible instal·lar-lo allà on volem. De vegades, el principal motiu per no instal·lar-lo, a part de l'econòmic, és la falta de fossat o espai. En aquest sentit, l'ascensor ELEVO neix per a donar solució a aquest problema. A diferència dels altres ascensors, elèctrics o hidràulics convencionals, ELEVO que és un ascensor elèctric sense guies només necessita 4cm per cada costat del fossat de l'ascensor, mentre que la resta requereixen de 30cm per cada costat per poder acollir les guies. De fet, aquest ascensor pot arribar a instal·lar-se en forats de 0,68m x 0,73m, impensable a dia d'avui per a altres tipus d'ascensor.

Segons Albert Vila: “Aquest ascensor, a part de permetre instal·lar una solució per superar barreres en espais molt reduïts, permet aprofitar molt millor l'espai i instal·lar cabines més grans, que permetin l'accessibilitat d'una persona en cadira de rodes”.

En el proper post us donarem una pinzellada de les principals reflexions del Sr. Guillermo Hurtado, Tècnic en accessibilitat de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat-IMD de l'Ajuntament de Barcelona (llegir: Ponència Guillermo Hurtado).

Podeu consultar el resum de la ponència de Enrique Rovira-Beleta

Fins a la propera!

 

Enrique Rovira-Beleta, es arquitecto y director de Rovira-Beleta Accesibilidad, S.L.P., Responsable del Área de Accesibilidad en la School of Architecture de la UIC Barcelona y del Máster en Cooperación Internacional de Arquitectura y Emergencias.

Albert Vila, es director de la empresa “Válida sin barreras”, especialista en soluciones de salvaescaleras y supresión de barreras arquitectónicas des de hace más de 20 años y con más de 10.000 máquinas instaladas.

Guillermo Hurtado, Técnico en accesibilidad del Institut Municipal de Persones amb discapacitat-IMD del Ayuntamiento de Barcelona.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu