sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Calçat apte per a persones grans i adults

calçat per a persona gran

Es calcula que el 80% de les persones grans experimenten problemes als peus i necessiten una sabata especial. És per aquesta raó que és important aprendre a triar un calçat apte per a persones majors i adults.

En triar una bona sabata t'assegures que se solucionin unes necessitats específiques, especialment alleujar dolors en les extremitats posteriors, i seguretat en caminar.

Què és un calçat per a persones majors i per a què serveixen?

Les sabates per a persones grans estan pensats perquè puguin usar-los persones que tenen inflamació a les extremitats inferiors, pacients que hagi tingut una cirurgia recent o amb problemes articulars. Tenen una forma que permet agafar bé el peu, ja que la majoria són amples i ajustables. A més, disposen d'un amortiment per caminar molt apropiada per a persones adultes.

No hem de confondre les sabates per a persones grans amb sabates ortopèdiques. Aquestes únicament les recomana un especialista que el prescriu per solucionar problemes de mobilitat, dolors o per a persones que recentment hagin estat operades. L'objectiu per portar aquestes sabates és alleujar els símptomes o signes d'una malaltia com:

 • Artritis: provoca deformitat dels dits del peu, en turmells o genolls o maluc.
 • Deformitat dels peus: a causa de galindons, torçada de dits hàl·lux o eixamplament.
 • Ungleres: quan l'ungla creix de manera anormal i es clava en la pell provoca inflamació de la zona.
 • Diabetis: és important portar unes bones sabates per evitar infeccions o dolors als peus. Aquesta patologia provoca que surtin úlceres, ferides i, com són difícils de curar, pot ser que apareguin infeccions i, en casos molt greus, s'amputa el dit o el peu.
 • Obesitat: provoca inflamació de les extremitats.

Calçat per a persones grans

Per què és important tenir una bona sabata per a un adult?

Disposar d'una bona sabata quan s'arriba a una certa edat pot disminuir els dolors i altres problemes als peus, genolls, malucs o esquena. A més, per a les persones que tenen els peus inflats, s'asseguren disposar d'una sabata que s'adapti a les seves necessitats.

Amb l'edat, apareix feblesa en els ossos i en els músculs, així que es perd equilibri per caminar. També succeeix que la pell és molt més delicada, ja que és molt més fina i es resseca amb facilitat, en conseqüència, poden sortir més ferides. Un altre factor important és que amb els anys els peus canvien de grandària i, a vegades, es deformen apareixent calcificació d’ossos, dits de martell, galindons.

Per tant, les sabates per a persones grans tenen una anatomia concreta que permet solucionar aquests símptomes causats per malalties o problemes anatòmics dels peus o cames.

Gràcies a tenir formes amples, empenyes ajustades i, alguns, suport fins als turmells, els fa ideals per a persones amb artritis, problemes de deformació del peu, ungleres, diabetis o obesitat.

A més, és important que sigui fàcil de posar i treure, ja que amb l'edat doblegar el genoll o arribar fins al peu pot ser complicat. Les persones aprecien mantenir independència i poder continuar fent gestos quotidians per ells mateixos, especialment una cosa tan simple com posar-se les sabates.

Tipus de sabates per a adults

Característiques de calçats per a persones de la tercera edat

En el moment de comprar una sabata per a persones grans hem de tenir en compte aquestes qualitats:

 • Sabata tancada: ofereix més seguretat i protecció del peu en caminar i, a més, hi ha més subjecció així que més estabilitat.
 • Tancaments de velcro: ofereix més facilitat per a poder posar-se i llevar-se les sabates. És especialment útil si la persona gran té problemes de mobilitat o dificultats per a encorbar-se o contreure el genoll per a poder cordar-se les sabates.
 • Sola antilliscant: per evitar relliscar o caure. Especialment quan hi ha el terra mullat o relliscós.
 • Sola amb amortiment: és important que la sabata absorbeix l'impacte al trepitjar al sòl, especialment si la persona té dolor a les articulacions.
 • Formes amples o estretes: això variarà en funció del peu. Moltes sabates per a persones grans tenen un ample especial perquè siguin còmodes en cas de peus inflats o grans a causa de l'edat.
 • Suavitat dels materials, especialment en l'empini i taló: amb l'edat la pell és més fina i es resseca amb facilitat, això provoca que surtin ferides. És important saber si la sabata té materials sintètics, de pell o cotó ja que evitarà l'aparició de lesions en peus delicats.
 • Materials flexibles: facilita la mobilitat de la persona gran, especialment si té problemes per caminar ja que pot adaptar-se perfectament a la forma del peu.
 • Fàcils de rentar: és un detall important, ja que hi ha materials que són més complicats de rentar o poden espatllar-se més fàcilment.

Com es tria la talla de la sabata d'un adult?

És important triar sabates de la talla correcta per a evitar que el calçat es deformi, en cas que sigui gran, o que la persona pugui caure ja que és més fàcil perdre l'equilibri i també pot afavorir que surti dolor als peus. En cas de ser petit, el més probable és que senti dolor en algunes zones del peu i no pugui caminar bé. També provoca rascades i per tant és més fàcil que surtin ferides.

Per estar segur que es tria la talla adequada el dit més llarg del peu ha d'estar a un centímetre de la part del davant. També has de fixar-te que els dits no toquin el comunicat superior de la zona superior i que el dit petit no estigui oprimit i atapeït amb el lateral de la sabata. Si es dona alguna d'aquestes situacions, llavors has de provar una talla més o bé canviar de model, ja que pot ser que aquest no sigui l'indicat.

Sabates post operació

Un altre truc important és provar-se les sabates a la tarda, ja que és quan el peu està més inflat i t'assegures que la sabata es pugui adaptar bé a aquesta situació.

Què ocorre si utilitzes plantilles?

En el cas de persones que utilitzen plantilla és important triar un calçat adequat que s'adapti perfectament. Algunes sabates permeten llevar la plantilla que ve per a poder posar l'ortopèdica.

Les plantilles ortopèdiques permeten alleujar els problemes crònics com l'artritis, es fan a mida, així que tenen la llargada i amplària exacta del peu, a més, permeten equilibrar la trepitjada per a distribuir bé el pas i alleujar possibles dolors.

Aquesta classe de plantilles també són indicades quan hi ha una fractura a les extremitats inferiors o displàsia de maluc.

Existeixen plantilles universals, que pots trobar a la farmàcia o en algunes sabateries. Poden solucionar problemes de fàscia plantar (un teixit gruixut que cobreix els ossos de la planta del peu) que esmorteeixen el pas, però quan està inflamat fa mal. Tot i això, el disseny no està fet a mida dels peus i són poc adaptables.

Tipus de sabates per a persones majors

Existeixen dos tipus de sabates ortopèdiques adequades per a les persones grans: la de diari i de descans. La sabata de diari o casual estan pensades per mitigar el dolor de certes patologies. Mentre que les sabates de descans o sabatilles especials també usats en postoperatoris són més suaus, tenen la forma molt ampla que evita rascades o mal en els galindons ja que s'adapta al peu. Els dos serveixen per evitar caigudes.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu