sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Campaments adaptats per a nens amb discapacitat

Campaments inclusius per a nens i joves amb discapacitat

Ha arribat l'estiu i molts pares ja han pensat on portaran als seus fills perquè estiguin entretinguts i divertits durant les vacances: colònies, casals, campaments… hi ha moltes opcions i totes elles asseguren diversió per a tots els nens i joves.

Però quines opcions tenen els nens amb discapacitat física i orgànica? Actualment existeixen opcions de colònies, casals i campaments tant urbans com en la natura totalment inclusius.

Crear campaments inclusius és la millor idea que s'hagi pogut tenir: tots els participants aprenen de tolerància i inclusió i, al mateix temps, es diverteixen i omplen de noves i boniques experiències l'estiu.

Què és un campament inclusiu?

Un campament inclusiu té en compte les necessitats de nens amb discapacitat o necessitats educatives especials. Estan preparats amb activitats pensades perquè tots els nens i nenes puguin participar i relacionar-se entre ells. En aquests campaments hi ha persones amb i sense discapacitat y es treballa en una base de la tolerància i el respecte. L'objectiu final és eliminar les diferències i trencar amb les barreres.

Campaments inclusius per a nens amb discapacitat

L'equip de monitors d'aquests campaments, estan formats per a poder assistir als infants amb necessitats especials. També es preparen activitats inclusives perquè tots els nens puguin participar independentment de la seva condició física o intel·lectual.

Per als nens amb discapacitat, aquestes activitats afavoreixen en el seu desenvolupament individual i social. A més, l'experiència els beneficia en poder sortir de la seva zona de confort, per la qual cosa repercuteix directament en l’augment de la seva autonomia i en la seva confiança.

En estar lluny dels seus familiars es crea més independència i noves responsabilitats. Aquests beneficis repercuteixen positivament en el seu estat d'ànim a més de proporcionar nous recursos per al seu dia a dia.

Els campaments són una font educativa complementària al que s'aprèn als col·legis, especialment els nens que reben una educació especial. Això es deu al fet que s'assumeixen altres objectius educatius mitjançant la diversió, jocs i activitats que a l'escola no es poden practicar.

Aquests són els beneficis que aporta assistir a un campament d'estiu:

  • Aprendre noves responsabilitats.
  • Participar en noves activitats pel que s'adquireixen noves experiències.
  • Es fomenta la creativitat.
  • Contacte i interacció amb persones de la mateixa edat.
  • Aprenentatge.
  • Es trenquen barreres gràcies a un ambient d'inclusió i tolerància.
  • Habilitats socials.
Colonies per a nens amb discapacitat

Tipus de campaments per a nens amb discapacitat

Hi ha diferents varietats de campaments i en funció dels gustos i interessos de la persona es pot triar el que més li agradi. També es pot triar, en funció de la seva discapacitat, el campament que pot resultar més divertit i adaptat a les seves necessitats.

Campaments per a nens amb discapacitat

Així mateix, s'ha de tenir en compte que hi ha l'opció d'apuntar als fills a un casal, on passen una part del dia en el centre i dormen a casa. Seria una alternativa a haver de passar uns dies lluny de casa en una casa de colònies o de campaments.

A part dels campaments inclusius també es pot valorar l'opció d'apuntar a l'infant a campaments dedicats a una discapacitat en concret.

L'important és que el nen es trobi en un lloc còmode, que pugui recollir moltes experiències, amistats i tingui un bon record de l'estiu independentment de les seves discapacitats físiques.

Instal·lacions dels campaments adaptats

Les instal·lacions de campaments adaptats han de tenir en compte les necessitats dels nens i nenes. Per aquesta raó, han d'estar degudament equipades. Aquests són alguns dels elements que haurien de ser estrictament necessaris:

Campaments inclusius per joves

Seria molt recomanable trobar més baranes per a assegurar una mobilitat segura a les persones usuàries. També s'ha de pensar a col·locar cartells a altures més baixes. Es pot valorar que les taules siguin de 80cm d'altura per a poder posar les cames amb facilitat en cas d'anar en cadira de rodes.

També és important que el recinte estigui ordenat, amb passadissos amples i sense objectes que dificultin el pas de les persones. A més, hi ha allotjaments que tenen itineraris pel camp adaptat a persones en cadira de rodes.

Llista de campaments adaptats a Espanya

Aquests són alguns dels campaments dirigits a nens amb i sense discapacitat que hem seleccionat:

Fundació ASPAYM

Ofereixen un campament en l'aire lliure on els nens passen el seu temps gaudint de la naturalesa. Les activitats es realitzen en una localitat de la província de Lleó i es crea un ambient d'inclusió, companyonia i respecte. Compten amb instal·lacions accessibles, monitors especialitzats i, també, personal sanitari (infermers i auxiliars).

Plena Inclusió Madrid

Juntament amb l'ajuntament de Madrid, Plena Inclusió Madrid, ofereix Campaments urbans d'estiu inclusius per a persones amb discapacitat intel·lectual. Sol ser un campament urbà de temàtiques variables pel que la família pot triar el millor per a cada cas.

VALIDA fent costat a les instal·lacions i iniciatives adaptades a tothom

A VALIDA volem que una major inclusió i integració per tal de fer desaparèixer les diferències entre persones. Educar als més petits en un entorn de respecte, inclusió i sensibilització és el camí per a derrocar les barreres i les diferències que la societat va instaurar i que ha resultat ser una font injusta de discriminació a moltes persones.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu