sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Capil·lar sanguini i la circulació de la sang

Què és un capil·lar sanguini i com pot millorar-se la circulació de la sang?

 

El sistema circulatori està format pel cor i els seus vasos sanguinis. La circulació de la sang en el nostre organisme a través d'aquest sistema, serveix per a alliberar oxigen i nutrients a tot el nostre organisme. A més, serveix per a suprimir les deixalles dels teixits.

Aquests vasos sanguinis encarregats de transportar la sang estan formats per artèries, arteriolas, capil·lars, vénulas i venes.

A continuació, t'expliquem detalladament què és un capil·lar sanguini i la seva funció en la nostra circulació sanguínia.

 

Potser t'interessa un article relacionat en el qual parlem sobre diferents remeis per a millorar la nostra circulació sanguínia.

 

Què és el capil·lar sanguini

 

Els capil·lars sanguinis són els vasos sanguinis més petits del cos. La seva paret és una sola capa de cèl·lules envoltada d'una membrana basal. En ells es produeixen diferents funcions primordials de la nostra circulació i permet l'intercanvi de substàncies entre la sang i els teixits.

Tenen una cèl·lula de gruix i en elles té lloc la transferència d'oxigen i altres nutrients del torrent sanguini a altres teixits del cos.

Així mateix, serveixen per a recol·lectar materials i fluids de deixalla de diòxid de carboni per a tornar a les venes. Connecten les diminutes branques musculars de les artèries, anomenades arteriolas, amb les vénules.

”De

 

Finalment, la circulació capilar permet la respiració interna o cel·lular i és responsable de l'ús de l'oxigen per mitjà del teixit. També serveix per a transportar el diòxid de carboni com a deixalla a les venes per a la seva eliminació en els pulmons.

El sistema sanguini es ramifica àmpliament per a transportar la sang a més de mil milions de capil·lars del cos.

La sang rica en oxigen es desplaça des de les arteriolas o petites branques arterials cap al llit capil·lar. El líquid intersticial ajuda a portar oxigen i nutrients a les cèl·lules i a extreure sobrants d'elles. 

La pressió dins de les artèries és aproximadament unes cinquanta vegades major que a l'interior de les venes. Aquesta diferència de pressió força a la sang cap al llit capil·lar.

 

Quins tipus de capil·lars sanguinis existeixen

 

Principalment, existeixen 3 tipus de capil·lars sanguinis:

  • Capil·lars continus: Les cèl·lules endotelials ofereixen un revestiment ininterromput. Això permet que les molècules com l'aigua i els ions es difonguin a través d'unions estretes. Això permet els buits de membranes anomenats espais intercel·lulars (espais entre les cèl·lules).
  • Capil·lars fenestrats: Aquest tipus de capil·lars tenen porus en les cèl·lules endotelials que estan travessats per un diafragma de fibrillas orientades radialment. Permeten que les petites molècules i quantitats limitades de proteïnes es difonguin. Sobretot els trobem en pàncrees, el tub digestiu i les glàndules endocrines.
  • Capil·lars sinusoidals:Aquest tipus de capil·lars són un tipus especial de capil·lars fenestrats que tenen obertures més grans en endoteli. Això permet el pas de glòbuls vermells i blancs i de diferents proteïnes sèriques mitjançant un procés amb l'ajuda d'una làmina basal discontínua.

Aquests capil·lars es troben sobretot en la medul·la òssia, els ganglis limfàtics i la glàndula suprarenal.

 

Quines funcions té el capil·lar sanguini

 

La funció dels capil·lars sanguinis és transportar substàncies com a nutrients, gasos i productes del metabolisme cel·lular. Les parets dels capil·lars estan formades per una capa molt prima que permet extreure la sang a través d'òrgans i teixits.

Es tracta dels vasos sanguinis més petits del sistema i els més habituals perquè travessen gairebé tots els teixits de l'organisme.

La sang que transporten els capil·lars intercanvia l'O₂ i CO₂ en els alvèols pulmonars. El mecanisme més usual d'intercanvi és sobre la base del gradient de concentracions que serveix per a propulsar el pas de les diferents substàncies.

A continuació et deixem amb un vídeo explicatiu sobre què és un capil·lar sanguini i quina és la seva funció:

 

 
 

 

Relació entre capil·lars sanguinis i la circulació de la sang

 

El sistema circulatori està constituït per vasos sanguinis que s'encarreguen de transportar la sang des del cor i cap al cor. Les artèries transporten la sang des del cor a la resta del cos, i les venes la transporten des del cos fins al cor.

El sistema circulatori porta l'oxigen, els nutrients i hormones a les cèl·lules. També elimina els productes d rebutjo com el diòxid de carboni.

Si hi ha problemes en el flux sanguini a través de les nostres artèries, venes o capil·lars, poden sorgir diferents afeccions. Així doncs, una circulació sanguínia saludable permet millorar la capacitat de regular la nostra temperatura corporal. També disminueix el desgast del cor i redueix opcions de risc derivats de problemes cardiovasculars.

 

Com cuidar els nostres capil·lars sanguinis

 

Una bona circulació de la sang és primordial per a la salut de la persona, especialment del cor i del cervell. Per això, és molt important mantenir uns vasos sanguinis elàstics i resistents perquè la nostra sang flueixi de manera adequada per l'organisme.

Pot millorar la seva circulació:

  • Deixar de fumar.
  • Dieta baixa en colesterol i greixos satures. En el següent enllaç pots descobrir quins aliments poden perjudicar el teu flux sanguini.
  • Realitzar exercici regular.
  • Unit al punt anterior, mantenir un pes saludable.
  • Vigili la seva pressió arterial i pulsacions. Una pressió arterial alta (hipertensió) augmenta el risc de sofrir un atac cardíac, accident cerebrovascular, insuficiència cardíaca o mal renal.

Et deixem amb un article relacionat en el qual et parlem sobre quins són unes pulsacions aconsellables per a persones majors.

 

 

Millorar la circulació de la sang

 

Hi ha diferents remeis per a combatre els problemes derivats d'una mala circulació de la sang.

Entre ells, és molt útil realitzar exercicis físics de manera regular.

També és important evitar romandre dempeus, quiet o assegut durant llargs períodes de temps.

Si el seu treball o estil de vida són sedentaris, pot realitzar activitats simples com caminar, nedar, o altres activitats que li permetin exercitar-se.

 

 

Si per culpa d'una mala circulació té problemes de mobilitat en el seu àmbit diari, existeixen diferents ajudes tècniques que poden millorar la seva seguretat i autonomia diària. Entre altres, hi ha persones que utilitzen un bastó o un caminador per a desplaçar-se.

Si té dificultats per a pujar i baixar les escales, existeixen les ajudes salvaescales. Aquestes permeten un desplaçament de planta a planta sense risc a caiguda. 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu