Què ha de tenir una casa adaptada per a persones en cadira de rodes?
Actualment s'estima que a Espanya hi ha 2,5 milions de persones amb alguna dificultat per a desplaçar-se, per això, és fonamental disposar d'una societat el més inclusiva possible.
Per a fer més fàcil la vida de les persones, ha de garantir-se una accessibilitat universal, sobretot en la seva pròpia llar. Un habitatge ha de ser útil perquè les persones majors, amb mobilitat reduïda i/o discapacitat puguin portar un dia a dia el més autònom i segur possible.
En aquest article t'expliquem com ha d'estar adaptat una llar perquè una persona pugui desplaçar-se en cadira de rodes sense problemes, sempre tenint en compte la seva opinió i atenent les seves necessitats.
Com fer un habitatge accessible?
Rampa o salvaescales per a fer accessible l'habitatge
El primer aspecte a tenir en compte és l'accés a l'habitatge. Si té graons, pot ser útil la col·locació d'una rampa, t'expliquem la normativa sobre rampes en aquest enllaç.
Per a salvar un tram d'escales, també pot ser necessari instal·lar una ajuda tècnica per a suprimir les barreres arquitectòniques de la llar. En el cas d'una persona amb mobilitat reduïda però que no es desplaça en cadira de rodes, una cadira pujaescales pot ser una bona opció. Si en el domicili hi ha persones que es desplacen en cadira de rodes, llavors haurem de plantejar la possibilitat d'instal·lar una plataforma salvaescales o un elevador de curt recorregut per a solucionar els desnivells verticals de la llar.
L'ample de porta per a persona en cadira de rodes
L'ample d'una porta perquè una persona en cadira de rodes pugui accedir ha de ser de mínim de 80 cm de pas. Una porta corredissa pot ser molt útil ja que permet estalviar espai i és més fàcil d'obrir per a una persona amb discapacitat. També pot considerar-se la instal·lació d'un automatisme per a facilitar l'obertura i el tancament de les portes.
Passadissos i punts de gir
Els passadissos i punts de gir han de ser fàcils de maniobrar amb una cadira de rodes per això, es recomana que tinguin un ample mínim de 90 cm. A més, s'ha de poder realitzar un cercle de 120 cm de diàmetre lliure de pas enfront de la porta d'entrada.
Instal·lació elèctrica
Perquè una persona en cadira de rodes pugui arribar a l'endoll, est ha d'estar a una altura mínima del sòl de 40cm. Els interruptors han de col·locar-se a una distància d'un metre del sòl, important situar-los en la capçalera del llit i en els inicis i en l'acabament dels passadissos i sales. Per a no entorpir el pas de la persona, és fonamental no tenir cables solts.
Mobles i elements adaptats
Les altures del mobiliari han d'estar compreses entre 0,4 i 1,40 m d'altura.
Tots els mobles han d'estar a l'abast de la mà o haurien de disposar de mètodes d'obertura fàcil per mitjà de sistemes electrònics o basculants. Evidentment, no hem de tenir catifes que dificultin el desplaçament ni mobles enmig del pas que puguin obstruir el pas. Un sòl antilliscant i de superfície llisa és la millor opció. Per a evitar accidents, poden fixar-se els mobles a la paret. Els calaixos han de tenir anses perquè resulti més fàcil obrir-los.
Les taules, fogons i piques de bany no haurien de sobrepassar els 85 cm d'altura.
L'altura del llit ha d'estar adaptada a les necessitats de l'usuari, normalment és a una altura de 45 i 50 cm.
És millor que les finestres s'obrin cap a fora o que siguin escorredores perquè siguin més fàcils d'obrir.
Bany accessible
En l'espai del bany, és millor una dutxa a una banyera, amb barres de suport i subjecció i amb un sòl rasant per a evitar desnivells. El vàter ha de tenir barres asideras i un espai suficient a un dels costats per a fer el traspàs fàcilment.
Domòtica
La domòtica és un factor a considerar ja que pot ser molt útil per a facilitar la vida de les persones amb discapacitat, perquè automatitza el control intel·ligent per a millorar la gestió diària de les persones que habiten en l'habitatge.