sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Com aixecar del llit a una persona impedida

En aquest article parlarem sobre les tècniques adequades per a aixecar a una persona amb mobilitat reduïda. Esperem que us sigui d'utilitat.

Com bé sabem, amb el pas dels anys els músculs i articulacions es van afeblint i els nostres ossos es tornen cada vegada més fràgils. Això pot ocasionar que a nosaltres mateixos o a les persones que viuen amb nosaltres els costi moure's amb facilitat dins de casa. Afortunadament, existeixen solucions en accessibilitat com són les cadires salvaescales o les plataformes pujaescales que ens faciliten el dia a dia, sobretot a l'hora de pujar i baixar escales. No obstant això, hi ha vegades en què algunes persones, sobretot les més delicades, necessiten un tipus d'assistència especial, per exemple a l'hora d'aixecar-se del llit.

En algun moment de la nostra vida podem trobar-nos en una situació com aquesta i que hàgim d'assistir a alguna persona amb problemes de mobilitat en el seu llit. Per aquest motiu, és important conèixer les tècniques correctes per a aixecar a les persones del llit amb total seguretat i sense danyar-se, o sigui, evitant riscos innecessaris. Et comptem alguns trucs:

 

 

CONSELLS PER A AIXECAR A UNA PERSONA DEL LLIT

 

• Primer hem de tenir en compte el grau de discapacitat de la persona en qüestió, perquè no és el mateix una persona que té mobilitat reduïda a una que no pot moure el seu cos.

• Si pots, demana ajuda a una altra persona, entre dues sempre és més fàcil evitar sobreesforços.

• Observar la posició que té de la persona a aixecar per a saber com podem ajudar-la.

• Mantenir una actitud tranquil·la per a calmar a la persona impedida. Realitza moviments lents per a evitar lesions innecessàries.

• Procura que els teus peus sempre estiguin una mica separats per a tenir més equilibri i estabilitat durant l'aixecament.

• Explica a la persona el que farem perquè sàpiga en tot moment com actuar.

 

 

A partir d'aquí, comencem:

 

 

1. Demana a la persona dependent que es col·loqui en una posició de cap per amunt. En cas que no estigui en aquesta posició, nosaltres l'ajudarem a posar-se així.

2. Recorda't de mantenir una posició correcta: l'esquena sempre recta, els genolls han d'estar flexionades, els peus separats uns 30 centímetres, el cos el més a prop possible de l'altra persona i orientat cap a ella.

3. Col·loca una mà darrere del seu coll i espatlla i l'altra mà cap a les cames per sota dels genolls.

4. Ajuda a la persona a girar-se lentament perquè pugui asseure's a la vora del llit. Per a major seguretat, demana-li que s'agarri al teu clatell.

5. Posa-li el calçat.

6. Agarra a la persona per l'esquena i maluc, i amb un moviment lent, l'ajudem a posar-se dempeus mentre movem el tronc perquè pugui aixecar-se amb els peus sobre el sòl.

Important: quan acabis d'aixecar a la persona impedida, queda't una estona amb ella per a assegurar-te que no es maregi.

 

 

COM POSAR AL LLIT A UNA PERSONA DEPENDENT

 

Per a transferir a la persona de retorn al seu llit, fes els mateixos passos que hem seguit anteriorment per a aixecar-la, però al revés. Recorda que sempre has de realitzar moviments lents i vigilant en tot moment la seva posició. Agarra a la persona per l'esquena i genolls, gira-la i la tomba-la lentament.

 

 

DISPOSITIUS PER A AIXECAR USUARIS DEL SÒL

 

Com podem ajudar una persona a aixecar-se del sòl? Les persones majors o amb mobilitat reduïda tenen més números que tu d'ensopegar, marejar-se, relliscar o tenir una caiguda sobtada que els porti al sòl. Per a aixecar-les del sòl existeixen diferents ajudes tècniques molt pràctiques per a tirar-los una mà.

• Les cadires d'aixecament: són uns dispositius mòbils i motoritzats que, amb la persona col·locada arran de terra, faciliten el la seva posada dempeus de forma asseguda.

• Les lliteres flexibles o semi-flexibles: són el que diu el nom, unes lliteres portàtils, no rígides, que serveixen per a elevar a una persona del sòl. L'inconvenient és que es necessita un mínim de 4 persones per a aixecar a la persona.

• Els matalassos d'aire auto-inflables: estan especialment dissenyats per a elevar i asseure a una persona que ha caigut. Se situen desinflats sota la persona i quan s'inflen l'eleven perquè s'incorpori.

Aquests dispositius tècnics poden ser molt útils i de gran ajuda per a la reincorporació de la persona que ha caigut i per a disminuir el risc de lesió de l'ajudant. Sigui quina sigui l'ajuda que vagis a usar, realitza qualsevol moviment amb delicadesa.

 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu