Font: La Vanguardia
Es diu Switch Viacam i ho impulsa l'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona | L'aplicació reconeix els moviments de qualsevol part del cos, les interpreta i executa les operacions informàtiques que té associades.
Nous horitzons per a les persones amb discapacitat en el camp de les noves tecnologies. L'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (*APPC) de Tarragona acaba de posar en marxa un programa informàtic pioner a través del qual les persones amb problemes de mobilitat poden controlar el ordinador a distància. La novetat de l'aplicació, que s'ha denominat Switch Viacam, és que reconeix els moviments de qualsevol part del cos mitjançant una webcam i que, posteriorment, les accions físiques són interpretades i plasmades en forma d'operació informàtica. Es pot descarregar de manera totalment gratuïta.
La APPC Tarragona és una entitat sense ànim de lucre la fi del qual és donar suport a les famílies que compten amb algun membre amb aquesta discapacitat. Segons expliquen els seus responsables, Switch Viacam té per objectiu aconseguir que aquestes persones “guanyin cada vegada en qualitat de vida i en autonomia i, concretament amb aquest revolucionari programa, aconseguir que puguin controlar l'ordinador a través dels moviments de qualsevol part del cos”. La webcam delimita una àrea concreta dins de la qual es percep qualsevol objecte en moviment, la qual cosa dispara un clic del ratolí o la pulsació d'una tecla determinada, en funció de la configuració establerta per l'usuari.
Fins avui, la solució més comuna per a acostar les noves tecnologies a les persones amb paràlisi cerebral ha estat connectar un polsador a l'ordinador de manera que, per les seves característiques o dimensions i utilitzat de manera conjunta amb programes informàtics especialitzats, permet fer la funció del teclat i del ratolí, aparells de difícil maneig per a persones amb poca mobilitat. “Switch Viacam ve a substituir a tots aquests aparells, simplificant molt l'accés a la informàtica a les persones amb discapacitat”, explica César Mauri, responsable d'Innovació de la APPC Tarragona.
Més facilitats per al col·lectiu
Segons Mauri, entre els principals avantatges cal destacar que “el programa no requereix de cables ni altres elements auxiliars, pot ser configurat per a usar-se amb qualsevol part del cos i és gratuït”. “A través de l'estímul que suposa el maneig de l'ordinador, hem aconseguit que un jove amb paràlisi cerebral que tenia els seus músculs molt afeblits a causa d'una intervenció quirúrgica es mantingui dreta”, comenta Isabel Ruiz, fisioterapeuta de l'entitat que ha estat usant Switch Viacam en les seves sessions de rehabilitació. “Els resultats estan sent molt bons i volem estendre la seva aplicació per a millorar la vida del col·lectiu”, afegeix.