sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Coxartrosis i artrosi de maluc

Coaxtrosis i artrosis de maluc

La coxartrosis i artrosi de maluc és una malaltia crònica que afecta el moviment d'una persona. T'expliquem tot el que necessites saber i, a més, et donem alguns trucs que poden ser-te molt útils.

Què és la coxartrosis de maluc?

L'articulació que forma el maluc es produeix mitjançant la unió entre els ossos de la pelvis i el fèmur. Aquesta unió es denomina articulació coxofemoral. La zona del fèmur que està en contacte amb la pelvis és esfèrica (es diu cap del fèmur o cap femoral) i el buit de la pelvis encaixa perfectament en ella donant-li total mobilitat.

Tant el fèmur com la pelvis estan recoberts de cartílag, és a dir, un teixit que facilita el moviment entre aquests dos components i evita el frec d'os amb os.

Dolor per culpa de l'artrosis

La coxartrosis i artrosi és una malaltia degenerativa que apareix quan hi ha una lesió del cartílag articular de la zona. Aquest deixa de fer la seva funció de desplaçar correctament les diferents superfícies articulars dels ossos.

Les causes de l'artrosi poden ser per l'ús constant de l'articulació al llarg de la vida d'una persona, un traumatisme o fractures.

Amb el pas del temps la persona veu com va perdent mobilitat en la zona, després té dolor quan fa exercici i, finalment, aquest dolor persisteix fins i tot sense realitzar exercici o activitat.

Antecedents i causes de la coxartrosis

Les causes de la coxartrosis es poden recollir en quatre grans grups:

 • Traumatismes: lesions o malalties (luxació).
 • Vasculars: poden provocar luxacions o danys vasculars (com la malaltia de Perthes).
 • Congènits: a causa de predisposició genètica o per un mal desenvolupament de les articulacions.
 • Desequilibri: per culpa d'una desigualtat dels membres inferiors.

Tipus d'artrosi de maluc i diagnòstic

Hi ha tres tipus d'artrosis de maluc en funció de la seva gravetat: lleu, moderada i severa. Diagnosticar la malaltia és molt senzill ja que normalment serà suficient amb fer una radiografia o una ressonància magnètica de la zona per a confirmar el que sospita el metge al parlar amb el pacient.

Amb una radiografia el metge podrà comprovar el desgast de l'articulació i si es tracta d'un cas lleu o més greu. A més, també es fa una exploració d'articulació del maluc.

Prevenció per a l'artrosi de maluc

Si vols prevenir l'artrosi de maluc o l'artrosi en general aquests consells et funcionaran:

 • Mantenir un pes òptim per a la constitució de la persona i evitar sobrepès.
 • Realitzar passejos amb períodes de repòs.
 • Realitzar moviments sense resistència del maluc i sense dolor
 • Practicar natació i bicicleta.

A més, pots eliminar de la teva dieta aliments que siguin inflamatoris i substituir-los per uns altres que tinguin l'efecte contrari.

Aliments que has d'evitar:

 • Carns vermelles (s'aconsella poc consum de carn en general).
 • Marisc.
 • Oli de gira-sol i soja.
 • Sucres.
 • Aliments processats.
 • Alcohol.
 • Vísceres.
 • Aliments enllaunats.

Aliments bons que eviten o disminueixen els símptomes de l'artrosi:

 • Aliments rics en omega 3: peix blau, nous i llavors. S'aconsella com a mínim 100g al dia d'omega 3.
 • Antioxidants: aliments amb vitamines A (moniatos, pastanagues, albercocs o carabasses), vitamina C (fruites cítriques, kiwi, groselles negres o pebrots vermells) i E (fruita seca i llavors).
 • Vitamina D: salmó, cereals, sardines, productes lactis, fongs i bolets.
 • Vitamina K: cols de Brussel·les, col arrissada, bròquil o espinacs.

Exercicis pel dolor de maluc

Símptomes i dolor

El principal símptoma que produeix l'artrosi és el dolor. Comença sent un dolor que apareix quan s'utilitza l'articulació, però amb el temps és crònic i persisteix encara que la persona estigui en repòs. En alguns pacients apareix la perduda de moviment de la zona abans que aquest comenci a provocar dolor.

Normalment, en artrosi de maluc, es localitza el dolor en l'engonal i, en menor mesura, en la part posterior del maluc i en la cara anterior de la cuixa. A vegades, el pacient pot tenir dolor en el genoll pel que pot confondre el metge que realitza la visita. Aquest tipus de dolor es denomina dolor referit i, per a assegurar la causa es fa una exploració del maluc ipsilateral.

Tractaments per a l'artrosi de maluc

En funció de la mena d'artrosi el tractament pot variar. Quan es tracta d'artrosi moderada s'aconsella al pacient que controli el pes (en cas de pacients amb sobrepès es recomana dieta), activitat física sense impacte, sessions de rehabilitació o fisioteràpia.

En casos en què el dolor comença a ser una molèstia per als pacients amb artrosis, normalment en artrosis d'avanç moderat, es recepta antiinflamatoris o analgèsics.

Quan es tracta d'artrosi greu, es considera l'opció de realitzar certes intervencions quirúrgiques com infiltracions amb àcid hialurònic que té efectes lubricants per a l'articulació a més d'antiinflamatoris. Com última alternativa hi ha l'operació del maluc on normalment s'opta per la implantació d'una pròtesi total de maluc.

Problemes de mobilitat per coxartrosis

L'artrosi és una malaltia crònica que pot provocar problemes de mobilitat de les articulacions abans que comenci el dolor. Hi ha persones que tenen dificultats per a cordar-se les sabates o fer moviments simples.

Operació de maluc per artrosis.

Aquesta malaltia es caracteritza per tenir un procés degeneratiu pel que el quadre del pacient va empitjorant amb el temps. La qualitat de vida de la persona va disminuint perquè, a més de la falta de mobilitat, també acaba amb dolors greus que la incapaciten per a poder fer la seva vida amb normalitat.

Solucions d'accessibilitat per a persones amb dolors articulars i artrosis

Per a millorar la qualitat de vida d'una persona amb artrosi podem valorar l'opció d'instal·lar un salvaescales a casa. Amb una solució com aquesta assegurem que la persona pugui moure's amb seguretat i de manera autònoma per la casa. Gràcies a un salvaescales la persona pot disminuir el dolor provocat pel moviment del maluc en pujar i baixar les escales.

Les cadires salvaescales són l'opció més indicada per a solucionar aquests problemes. Destaquem la cadira pujaescales SOCIUS amb el seient PERCH que té la particular que permet que la persona usuària pugui semi-asseure's a la cadira evitant possibles dolors.

Si tens problemes de mobilitat, compta amb VALIDA per a trobar una solució per a millorar la teva accessibilitat i millorar el confort a casa.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2021

menu