sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Dia internacional de la xocolata, 13 de setembre

Dia internacional de la xocolata

Quantes persones en el món consumeixen xocolata? Si ets una d'elles, t'interessa saber quan és el Dia Internacional de la Xocolata per poder celebrar-lo com es mereix.

Per què se celebra el dia 13 de setembre?

El dia internacional de la Xocolata se celebra el 13 de setembre perquè coincideix amb l'aniversari de naixement de Roald Dahl, escriptor de la novel·la “Charlie i la fàbrica de xocolata”. El mateix dia, a més, també va néixer Milton S. Hershey, fundador d'una companyia de xocolata dels Estats Units: The Hershey Chocolate Company

És per aquesta raó que els mestres xocolaters i confiters van decidir fer coincidir la data amb l'aniversari d'aquests dos referents del món de la xocolata i convertir aquest dia com el dia mundial de la xocolata.

Història del cacau

La xocolata és la mescla de sucre amb la massa del cacau i la mantega de cacau. Es calcula que fa més de 3000 anys que els humans estem usant el cacau per a poder assaborir la xocolata. S'ha estudiat que les primeres cultures a usar el cacau es trobaven a Hondures, Guatemala i Mèxic, òbviament, aquí s'inclouen els maies i els asteques. En aquells temps, es considerava la xocolata com l'aliment dels déus.

Història del cacau

En aquest sentit, hi ha una llegenda mexicana que diu que el déu Quetzalcatl va regalar un arbre de cacau als homes. La importància d'aquest fruit va ser tal en aquell moment que s'utilitzava com a moneda de canvi.

Durant els orígens del cacau no s'ho prenien com fem ara, sinó que el prenien líquid i amb espècies. No va ser fins a l'arribada dels espanyols, en concret l'expedició que liderava Hernán Cortés, que no es va preparar el cacau com el coneixem ara: dolç i calent. Amb la importació del cacau a Espanya a poc a poc aquest producte es va introduir a Europa i es va expandir a tothom.

Abans del segle XIX la xocolata era un producte de luxe així que no totes les persones podien accedir a ella. De fet, hi havia contraban per poder-ne aconseguir.

Beneficis de la xocolata negra

Encara que et sembli mentida, la xocolata amb alt contingut de cacau, concretament més del 70%, pot ser beneficiós per a la salut i a més és permès en dietes de persones que volen perdre pes. Òbviament, i com passa en molts aliments, tampoc podem abusar, però sí que es pot consumir de 2 a 3 vegades la setmana.

Entre els diferents beneficis de la xocolata trobem:

 • Antioxidants: conté polifenols, flavonoides i catequines.
 • Redueix el risc de malalties cardiovasculars.
 • Té beneficis per al cervell gràcies a que ajuda a estimular el flux sanguini en el cervell.
 • Estimulant natural, és a dir, conté cafeïna i feniletilamina.
 • Millora la pell ja que la hidrata i té efectes que prevenen l'envelliment.
 • Conté diferents minerals importants per al cos.
 • Pot ser una ajuda contra la fatiga ja que pot regular l'estat d'ànim i el son.

Desavantatges de menjar xocolata

Sí que s'ha descobert que la xocolata té molts beneficis per al cos, però hem de ser conscients de les contraindicacions:

 • Té alt contingut en greix, així que és recomanable controlar el consum.
 • Massa xocolata produeix migranya.
 • És perjudicial si es té diabetis.
 • La xocolata amb llet o blanca són contradictoris ja que tenen més sucres refinats, que són perjudicials per al cos.

Principals països de producció de cacau

Actualment, Àfrica és el continent amb la major producció de cacau del món, concretament, produeix el 70% del cacau mundial. Encara que sembli mentida, Llatinoamèrica solament produeix el 15% de la producció mundial, encara que disposen d'una gran varietat de fruits de cacau amb aromes i espècies que en altres llocs no es troben.

Agricultors de cacau a Àfrica

Els països on es produeix més cacau són Costa d'Ivori, Ghana, Indonèsia i Nigèria, encara que els beneficis que s'emporten són mínims en comparació als guanys que genera la indústria de la xocolata. A Amèrica Llatina, en canvi, s'ha creat un sistema de cultiu més sostenible i es promou un model d'indústria innovadora i de desenvolupament.

Els principals països consumidors de cacau són Holanda, Bèlgica, Suïssa, França, els Estats Units, Alemanya, el Regne Unit i el Brasil. I el continent que més consumeix és Europa, concretament 1,2 milions de tones a l'any.

On es troba el millor cacau?

Com hem comentat, els principals països productors de cacau són Costa d'Ivori, Ghana, Indonèsia i Nigèria, però es considera que el millor cacau del món és el que es produeix al Perú i a l'Equador. El cacau d'aquestes regions té sabors i aromes molt més llamineres que les altres varietats dels països africans.

A Europa se'ls dona molta fama als xocolaters suïssos o belgues, encara que la veritat és que la millor xocolata del món no és europea, sinó equatoriana. La marca es diu Pacari, que significa naturalesa en quítxua sent una representació dels ideals de l'empresa, ja que es fonamenta en principis ètics i en mètodes mediambientals de cultiu dels arbres de cacau.

Què és la ICCO?

La ICCO és l'Organització Internacional del Cacau feta sota el control de les Nacions Unides i que opera dins d'un marc de Convenis Internacionals del Cacau. Està formada per 52 països,23 són exportadors de cacau mentre que 29 són importadors. Aquests països formen el 92% de les exportacions de cacau i el 80% d'importacions mundials.

Esclavitud en el conreu de cacau

L'objectiu de la ICCO és promoure un mercat sostenible, econòmica, social i mediambientalment. Tot i així, organitzacions de defensa dels drets humans encara reivindiquen més control cap als productors de cacau de països com Ghana i Costa d'Ivori, on molts dels treballadors són nens i existeix una esclavitud moderna.

Què faràs per celebrar el Dia Mundial del Cacau?

Pots celebrar el dia Internacional del Cacau de la millor forma possible: menjant xocolata. Encara que per part nostra, t'animem a buscar marques transparents que comprin de membres de l'organització internacional de productors de la llavor de cacau i que evitin pràctiques d'esclavitud i abús infantil.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu