La salut mental és un tema recurrent en l'actualitat i un tema que preocupa professionals de la salut, especialment psicòlegs i psiquiatres. Amb la pandèmia de la COVID-19, les persones amb problemes mentals han augmentat, especialment entre els més joves. És per aquesta raó, que és molt important el Dia Mundial de la Salut Mental, ja que serveix per donar visibilitat a aquest problema i normalitzar l'atenció psicològica de molts ciutadans.
Sembla que s'està convertint en una tendència la propagació dels problemes de salut mental en un món com l'actual. Ja que aquestes malalties solen a aparèixer per l'estil de vida que portem.
Per què se celebra el dia de la salut mental?
El 10 d'octubre se celebra el dia Mundial de la Salut Mental i és un dia que serveix per donar visibilitat als trastorns mentals greus que moltes persones de la nostra societat sofreixen. L'any 2022, el lema proposat per la Federació Mundial de Salut Mental (WFMH de les seves sigles en anglès) és: “Dona like a la salut mental. Pel dret a créixer amb benestar”.
Enguany s'ha volgut visualitzar la importància d'atendre infants, adolescents i joves amb problemes psicològics. Es considera que aquests col·lectius són més vulnerables i necessiten més esforços per part de la societat per poder tractar-los com es mereixen.
Es calcula que 1 de cada 7 persones en el món entre 10 i 19 anys té un trastorn mental. De fet, a Espanya, des de la pandèmia, es calcula que ha augmentat en un 47% les persones menors que tenen problemes mentals. Abans, s'estimava que entre un 10% i un 20% d'adolescents tenien algun tipus de trastorn.

S'ha constatat que, actualment, els nens i adolescents d'avui dia tenen més ansietat, símptomes depressius, autolesions i conductes suïcides. De fet, UNICEF, en un informe, assegura que el 13% dels adolescents d'entre 10 i 19 anys pateixen un trastorn mental. D'aquests, el 40% presenten ansietat i depressió.
Quantes persones tenen trastorns mentals a Espanya?
Existeixen dades que asseguren que al nostre país hi ha més de 8 milions de persones amb trastorns mentals i neurològics, és a dir, hi ha un 19,5% de la població espanyola afectada.
Segons l'OMS (l'Organització Mundial de la Salut) els trastorns de salut mental inclouen ansietat o depressió, frustració, enuig o reaccions excessives d'irritabilitat.
La pandèmia de COVID-19 he agreujat la situació de salut mental al país, han sorgit més persones amb problemes mentals i les que ja en tenien han empitjorat.
Des de FAMMA han detectat que persones amb discapacitat motriu tenen més probabilitat de desenvolupar malalties mentals com ara depressió.
Quins trastorns de salut mental predominen entre la joventut?
S'ha calculat que la depressió és freqüent entre els joves que tenen trastorns mentals, especialment a partir dels 25 anys. Altres trastorns freqüents són l'ansietat i les fòbies. S'ha constatat que els nois tenen més problemes amb les addiccions en comparació amb les noies, però aquestes solen tenir més problemes de salut mental.
En general, el 45% dels joves sent por o incertesa davant el futur, a més tenen dificultats per dormir, inquietud i desassossec, tot això sol tenir un estret vincle amb el treball o els estudis i la situació econòmica. La precarietat laboral de persones joves, sous baixos, l'atur generalitzat i contractes laborals temporals influeixen negativament en la tranquil·litat mental i el benestar de la persona.
Com detectar trastorns de salut mental?
Alguns dels símptomes que ens poden alertar que una persona té problemes de salut mental són:
- Sentiments de tristesa o descoratjament.
- Capacitat de concentració alterada.
- Preocupacions o pors excessives.
- Canvis radicals d'humor.
- Aïllament
- Cansament.
- Incapacitat per a afrontar problemes o estrès.
- Abús d'alcohol i drogues.
- Canvis en hàbits alimentaris.
- Canvis en el desig sexual.
- Pensament suïcida.
On acudir davant problemes de salut mental?
Per a l'Atenció a la Conducta Suïcida, existeix el telèfon 024 que funciona 24 hores al dia, els 7 dies de la setmana. És totalment gratuït, accessible, confidencial i ajuda tant a persones amb pensaments suïcides i també a familiars. També poden intervenir en situacions d'alt risc on vegin que hi ha una alta probabilitat de suïcidi imminent.

En altres casos, també es pot acudir a un especialista, és a dir, a un psicòleg o bé acudir a centre de salut primària per a derivar a la persona a serveis de salut mental. El suport de la família o amistats pot ajudar a passar per aquest moment.
Des de la Confederació Salut Mental Espanya ofereixen documentació per a informar les persones que ho necessitin sobre: prevenció del suïcidi, prevenció d'autolesions a alumnats, anàlisis de diferents patologies, entre més informació interessant.
“L'atenció de salut mental per a tots fem-la realitat” ha de ser un lema interioritzat en la nostra societat. Tenir empatia i reconèixer conductes que indiquen d'una malaltia mental greu pot salvar vides i prevenir que el trastorn derivi en casos molt greus. Els trastorns mentals neurològics també s'han de tenir en compte, ja que també afecten directament la salut de la persona.
Tant els problemes de salut mental com els trastorns mentals neurològics pots derivar-se de factors de risc com a genètica, edat avançada, consum de drogues, tabac o alcohol, dieta poc saludable o sedentarisme. També pot influir les condicions mediambientals (contaminació), o lesions cranials.