sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Dia Mundial del Parkinson. 11 d'Abril

Al 1997 es va declarar l'11 d'abril dia per a commemorar la malaltia del Parkinson, un dia que coincideix amb l'aniversari del doctor James Parkinson, el primer a parlar d'aquesta patologia neurodegenerativa crònica.

 

Què és el Parkinson i quan va ser descoberta la malaltia per primera vegada

 

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa crònica i invalidant que afecta el sistema nerviós central, i especialment els ganglis basals, de forma permanent i progressiva. Les neurones de la substància negra (zona de la part mitjana del cervell) es perden o es degeneren per la falta de dopamina en l'organisme, la substància encarada de transmetre la informació necessària per a poder realitzar moviments amb normalitat.

Actualment, no es pot provar amb exactitud les causes que generen aquesta malaltia, però se sospita que l’acumulació de la proteïna anomenada cossos de Lewy podria ser la causant. Tot i això, l'edat, la genètica, alguna lesió cerebral o els efectes secundaris en alguns medicaments poden afavorir l'aparició de la malaltia.

 

”enfermedad

 

James Parkinson va ser el primer doctor a adonar-se sobre aquesta malaltia és  per això que aquesta porta el seu nom. Els seus estudis es van basar en l'observació de pacients que mostraven símptomes semblants i que van ser reflectits en un assaig publicat l'any 1817.

Els símptomes de la malaltia es van mostrant lentament amb el pas dels anys i varien en funció de la persona amb Parkinson. Per a diagnosticar-ho, els especialistes se centren en la història clínica del pacient i proves neurològiques que poden determinar si hi ha una deterioració cognitiva.

Per a diagnosticar una persona amb Parkinson també es busquen símptomes que causen un trastorn del moviment com:

  • La lentitud de moviments
  • Tremolor en repòs
  • Rigidesa muscular
  • Inestabilitat postural
  • Reducció de les expressions facials
  • Trastorns del son

Altres símptomes no motors poden ser: hipotensió ortostàtica, somnolència diürna o demència.

Pots conèixer més símptomes, graus i tractaments a la nostra entrada: Parkinson i Dopamina.

La malaltia del Parkinson vària en funció de la persona i segons els estadis en què es trobi aquesta. Els estadis es divideixen en 5 i el seu grau va en funció de l'afectació de la persona:

  • En el diagnòstic recent trobem: Estadi I, on es veu afectat un costat del cos; i Estadi II, on s'aprecien afectacions als dos costats del cos, però que no afecten l'equilibri.
  • Afectació moderada es detecta que l'alteració bilateral està provocant falta d'equilibri (Estadi III). En els casos avançats hi ha un augment de dependència, la qual cosa ja es denomina Estadi (IV).
  • L'últim tram, afectació severa: (Estadi V) s'aprecia una afectació severa i d'alta dependència.

 

A quantes persones afecta el Parkinson avui dia?

 

 

Actualment, segons la Federació Espanyola de Parkinson es calcula que aquesta patologia afecta de 160.000 persones a Espanya i més de 7 milions de persones en el món.

El Parkinson no sols pot afectar persones grans

Aquesta malaltia també pot afectar persones menors de 50 anys, però els símptomes motors i no motors poden variar. Els moviments involuntaris o les contraccions musculars que provoquen les postures normals es veuen reflectides en les persones afectats pel Parkinson d'edat avançada, però com a diferència l'evolució de la malaltia és més lenta.

 

Dia mundial del Parkinson per lluitar contra una malaltia que augmentarà dècada rere dècada

 

Es calcula que entre el 2015 i el 2050 la població mundial major de 60 anys es duplicarà. Seguint aquesta tendència d'envelliment, els últims estudis, calculen que en 2040 la malaltia del Parkinson la patirà més de 12 milions de persones en el món, per la qual cosa es convertirà en la malaltia greu més comuna entre la població major.

Associacions del Parkinson treballen diàriament per a donar a conèixer la malaltia i poder aconseguir fons per a la recerca per a la seva prevenció o tractaments. Una de les accions que estan realitzant per a donar visibilitat és demanar a les empreses l'omissió de lletres en els seus logotips i publicacions. Una forma per a representar els símptomes de la malaltia.

 

Lluitant per a nous tractaments en el dia internacional del Parkinson

 

El tractament farmacològic que s’administren a les persones amb la malaltia consisteix a restablir el contingut de dopamina en el cervell, l'objectiu és aconseguir una millor qualitat de vida i disminuir o millorar els símptomes que pateixen les persones afectades.

També s'utilitzen medicaments que normalment s'administraven per a tractar la depressió, que són els coneguts com els inhibidors de la mao.

Quan la malaltia és molt avançada, es planteja tractament quirúrgic d'estimulació cerebral profunda per a controlar els símptomes. En aquesta cirurgia s'implanten uns elèctrodes en una àrea del cervell per a administrar estimulació elèctrica i així poder modular els senyals que causen els símptomes motors.

Finalment, existeixen teràpies rehabilitadores com la fisioteràpia, logopèdia, teràpia ocupacional i psicologia.

”parkinson

 

Válida sin Barreres al costat de les persones amb Parkinson i la millora de la seva mobilitat i accessibilitat.

 

 

Els estadis mes avançats de la malaltia poden suposar un problema per a la vida diària de la persona malalta. La falta de mobilitat vindrà acompanyada per menys llibertat en un entorn que fins ara era còmode i segur.

Com a familiar de les persones que pateixen la malaltia podem condicionar la casa per a reduir els problemes de mobilitat. També podem plantejar-nos la instal·lació de cadires salvaescales, una forma econòmica i popular per a l'elevació i descens de persones amb mobilitat reduïda.

Una altra solució per a comunitats de veïns i locals són les plataformes salvaescales. Serveixen per a pujar i baixar a les persones en cadira de rodes o amb discapacitat.

 

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu