sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Diabetis tipus 1 i 2 diferències i similituds

Diferencias entre diabetes tipo 1 y 2

T'has preguntat alguna vegada quines són les diferències fonamentals entre la diabetis tipus 1 i 2? Aquestes dues condicions, encara que comparteixen el nom de “diabetis”, tenen característiques diferents que és important comprendre per a un maneig adequat i una atenció mèdica efectiva.

En aquesta entrada, et guiarem a través de les diferències clau entre la diabetis tipus 1 i el tipus 2, proporcionant-te la informació necessària per a reconèixer i distingir cadascuna d'elles.

Què és la diabetis?

La diabetis és una malaltia crònica que afecta la forma en què el teu cos processa el sucre en la sang (glucosa). Normalment, quan consumeixes aliments, el teu cos descompon els carbohidrats en glucosa, que és després absorbida pel torrent sanguini i utilitzada com a energia per les cèl·lules. No obstant això, perquè la glucosa pugui ingressar a les cèl·lules i ser utilitzada com a energia, necessita l'ajuda d'una hormona anomenada insulina, que és produïda pel pàncrees.

Les persones amb diabetis, el cos no produeix suficient insulina o no pot utilitzar-la eficaçment. Això provoca un augment dels nivells de glucosa en la sang, la qual cosa pot portar a complicacions greus per a la salut si no es controla adequadament.

Símptomes de la diabetis.

Per al diagnòstic de diabetis es fan diferents proves per a comprovar els problemes de glucosa que té una persona en el cos. És important detectar-ho a temps, ja que és la principal causa d'insuficiència renal.

Tipus de diabetis

Aquests són els principals tipus de diabetis:

 • Diabetis tipus 1: En aquesta mena de diabetis (Diabetis mellitus tipus 1), el cos no produeix insulina en absolut. Es creu que és el resultat d'un problema del sistema immunitari que ataca i destrueix les cèl·lules productores d'insulina en el pàncrees. Les persones amb diabetis tipus 1 necessiten insulina exògena (injectada) per a sobreviure.
 • Diabetis tipus 2: En la diabetis tipus 2 (DM2), el cos no produeix suficient insulina o les cèl·lules no responen adequadament a la insulina. Aquest és el tipus més comú de diabetis i està estretament relacionat amb l'estil de vida, incloent-hi l'obesitat i la falta d'activitat física.
 • Diabetis gestacional: Aquesta forma de diabetis ocorre durant l'embaràs quan el cos no pot produir suficient insulina per a satisfer les demandes addicionals durant l'embaràs. Sovint desapareix després del part, però les dones que la sofreixen, tenen un major risc de desenvolupar diabetis tipus 2 més endavant en la vida.

El tractament de la diabetis sol incloure canvis en l'estil de vida, com una dieta saludable i exercici regular, així com medicaments, com la insulina o medicaments orals, segons el tipus i la gravetat de la malaltia. El monitoratge regular dels nivells de glucosa en la sang també és fonamental per al maneig reeixit de la diabetis i la prevenció de complicacions.

Diferències entre diabetis tipus 1 i 2

La diabetis tipus 1 i la diabetis tipus 2 són dues condicions diferents amb diferents causes, característiques i tractaments. Aquí et presentem algunes de les diferències clau entre les dues:

Complicacions de la diabetis.

Causa:

 • Diabetis tipus 1: Es creu que és el resultat d'un problema del sistema immunitari que ataca i destrueix les cèl·lules beta productores d'insulina en el pàncrees. La causa exacta no es comprèn completament, però factors genètics i ambientals poden exercir un paper.
 • Diabetis tipus 2: És el resultat de la combinació de resistència a la insulina (les cèl·lules no responen adequadament a la insulina) i la incapacitat del pàncrees per a produir suficient insulina per a compensar aquesta resistència. Factors com l'obesitat, la falta d'activitat física, la genètica i l'edat poden augmentar el risc de desenvolupar diabetis tipus 2. Hàbits d'alimentació saludables poden evitar la diabetis tipus 2.

Edat d'inici:

 • Diabetis tipus 1: Tendeix a desenvolupar-se sobtadament en la infància o l'adolescència, encara que també pot ocórrer en adults.
 • Diabetis tipus 2: Sol desenvolupar-se en adults, encara que cada vegada és més comú en nens i adolescents a causa de la creixent prevalença de l'obesitat.

Necessitat d'insulina:

 • Diabetis tipus 1: Les persones amb diabetis tipus 1 no produeixen insulina i, per tant, requereixen injeccions d'insulina per a controlar els seus nivells de glucosa en la sang. A més, sofreixen de baix nivell de sucre en la sang.
 • Diabetis tipus 2: Al principi, el cos encara pot produir insulina, però pot tornar-se menys eficient amb el temps. Algunes persones amb diabetis tipus 2 poden necessitar insulina, però en molts casos es poden controlar amb medicaments orals, canvis en l'estil de vida i, en alguns casos, insulina.

Factor de risc:

 • Diabetis tipus 1: Factors genètics i ambientals poden augmentar el risc, però la causa exacta no es coneix completament.
 • Diabetis tipus 2: Els principals factors de risc inclouen l'obesitat, la falta d'activitat física, la genètica i l'edat avançada.

Prevenció:

 • Diabetis tipus 1: No es pot prevenir en gran manera ja que la causa exacta no es comprèn completament.
 • Diabetis tipus 2: Es pot prevenir o retardar en molts casos adoptant un estil de vida saludable que inclogui una dieta equilibrada, exercici regular i manteniment d'un pes corporal saludable.
Tractaments per a la diabetis

Què comparteixen la diabetis tipus 1 i 2?

Encara que la diabetis tipus 1 i la diabetis tipus 2 tenen diferències significatives, també comparteixen algunes similituds:

 1. Complicacions a llarg termini: Tots dos tipus de diabetis poden conduir a complicacions greus a llarg termini si no es controlen adequadament. Aquestes complicacions inclouen malalties cardiovasculars, neuropaties, problemes renals (nefropatia), ocular (retinopatia), problemes als peus i la pell, entre altres.
 2. Símptomes similars: Els símptomes inicials de totes dues formes de diabetis poden ser similars, encara que les causes subjacents siguin diferents. Aquests símptomes inclouen augment de la set, augment de la micció, fatiga, pèrdua de pes inexplicable, visió borrosa i cicatrització lenta de ferides.
 3. Control de la glucosa en sang: En totes dues formes de diabetis, l'objectiu principal del tractament és mantenir nivells de glucosa en sang dins d'un rang saludable. No obstant això, els enfocaments de tractament poden variar. Mentre que les persones amb diabetis tipus 1 necessiten insulina exògena (injectada) per a controlar els seus nivells de glucosa en sang, les persones amb diabetis tipus 2 poden controlar la seva glucosa amb canvis en l'estil de vida, medicaments orals i, en alguns casos, insulina.
 4. Educació: Tant la diabetis tipus 1 com el tipus 2 requereixen una comprensió sòlida de la malaltia i un enfocament de maneig a llarg termini. Les persones amb tots dos tipus de diabetis poden beneficiar-se de l'educació sobre nutrició, exercici, monitoratge de glucosa en sang, control de medicaments i control de l'estrès.
 5. Riscos de complicacions: Totes dues formes de diabetis poden augmentar el risc de desenvolupar complicacions similars, com ara malalties cardiovasculars, renals, problemes de visió i neuropaties. El control adequat de la glucosa en sang i altres factors de risc pot ajudar a reduir la probabilitat d'aquestes complicacions.

T'aconsellem:

Exercicis per a persones grans.

Encara que tenen similituds, és important recordar que la diabetis tipus 1 i la diabetis tipus 2 són malalties diferents amb diferents causes, factors de risc i enfocaments de tractament. Per tant, és fonamental rebre un diagnòstic precís i un pla de tractament personalitzat d'un professional de la salut.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu