sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Diferència entre artritis i artrosi

Diferències entre l'artritis i artrosi

Si has escoltat a parlar de l'artritis i de l'artrosi, pot ser que ja no sàpigues si són la mateixa malaltia o altres completament diferents. Així que t'expliquem la diferència entre l’artritis i l'artrosi perquè no tinguis més dubtes.

Què és l'artritis i què és l'artrosi

Tant l'artritis i com l'artrosi són malalties reumàtiques que provoquen dolor en una o diverses articulacions. S'ha comprovat que, normalment, són dones les que solen tenir aquest tipus de patologies. I, encara que tenen una certa similitud, l'origen i el tractament és diferent.

Quan parlem d'artritis estem dient que una persona té una malaltia inflamatòria a la membrana sinovial d'una articulació. El líquid sinovial, que té funció de lubrificar l'articulació perquè els ossos puguin moure's, no és reabsorbit com succeeix normalment, sinó que s'escampa per la zona i provoca erosió a l'os i al cartílag.

Es tracta d'una mena de patologia que pot ser o no crònica i que és conseqüència d'altres tipus d'artritis com la osteoartritis, artritis reumatoide, la juvenil, l'artritis de psoriasis, la infecciosa o la gota.

Artritis reumatoide a les mans.

Per part seva, l'artrosi és un procés degeneratiu que afecta les articulacions, concretament el cartílag, a més, es tracta d'un procés crònic. El cartílag és el coixinet que es troba entre els ossos que formen l'articulació i evita que aquests es freguin amb el moviment. Quan el cartílag s'erosiona, els ossos es toquen i és el que produeix dolor i, en conseqüència, també la pèrdua de mobilitat. L'artrosi pot arribar a provocar discapacitat.

Els factors de risc d'aquestes malalties també canvien. L'artritis se sol diagnosticar en persones d'entre 20 i 40 anys, mentre que l'artrosi entre persones a partir de 40 i 60 anys. En el que sí que coincideixen és que normalment són més freqüents en dones.

Diferències entre artritis i artrosis

T'expliquem les principals diferències entre l'artritis i l'artrosi per poder comprendre de què es tracta cadascuna.

L'artritis

 • És una inflamació a l'articulació.
 • Pot ser crònic o no.
 • Es produeix per diferents causes (infeccions, traumatismes o malalties autoimmunes).
 • Dolor constant en l'articulació afectada.
 • Es pot diagnosticar amb una anàlisi de sang.
 • Depenent de la causa el tractament de l'artritis pot variar: antibiòtics, antiinflamatoris, repòs o fàrmacs antireumàtics. Es pot fer exercicis específics per a l'artritis.
 • Les articulacions afectades se senten calentes, vermelles i inflades. També poden deformar-se amb el temps.
 • Afecta especialment a les mans i els peus i, també, en genolls i malucs.

L'artrosi

 • L'artrosi només afecta al cartílag de l'articulació.
 • És crònic, així que no solament es pot intentar frenar el seu progrés.
 • S'associa a l'envelliment, però també pot ser degut al sobreesforç o a l'obesitat.
 • Les articulacions cruixen quan es mouen i poden deformar-se o perdre mobilitat. Se sent dolor i rigidesa.
 • Per a diagnosticar-la es tenen en compte els símptomes i l'exploració física.
 • Es pot tractar amb: analgèsics i antiinflamatoris. És recomanable evitar sobrepès. És important fer exercici i adequar-ho a la patologia i a la zona afectada.
 • Afecta més a la columna cervical, les mans, genolls, malucs i lumbars.
Fisio per a persona amb dolors articulars

Similituds entre artritis i artrosis

Com hauràs pogut comprovar, l'artritis i l'artrosi són molt diferents. L'única similitud que podem trobar és que les dues afecten a articulacions provocant dolor a la persona. D'altra banda, tenen causes diferents i, per tant, es tracten diferent. Un metge estudiarà quina és la patologia que té el pacient.

Símptomes diferents en l'artritis i l'artrosi

Els símptomes de les dues patologies són diferents ja que, d'una banda, l'artritis es localitza especialment en canells i mans i, si es tracta de gota, en peus, turmells i genoll. D'altra banda, l'artrosi es localitza en els dits de les mans, genolls, malucs i peus.

A més, com l'artritis sol ser conseqüència d'altres malalties, vaig poder anar acompanyada de pèrdua de pes, febre o cansament. En canvi, l'artrosi solament provoca dolor a l'articulació.

Causes de l'artritis i l'artrosi

La principal diferència entre aquestes malalties són les causes que les produeixen. Per part seva, l'artritis sol ser una conseqüència d'altres patologies. La més coneguda és l'artritis reumatoide, es tracta d'una malaltia autoimmunitària, és a dir, el propi sistema immunitari ataca per error els teixits del cos. Aquesta malaltia provoca inflor en les articulacions que, amb el temps provoca erosió òssia i deformitat en les articulacions.

Una altra malaltia molt comuna que provoca artritis és la gota. Es tracta d'una acumulació d'àcid úric en la sang que acaba produint inflamació en les articulacions per culpa dels cristalls que es formen per l'excés d'aquesta substància en el cos.

Problemes de dolor als genolls

Pel seu compte, l'artrosi sol ser provocada per l'envelliment o pel sobreesforç de l'articulació (especialment en esportistes) o persones que tenen una feina amb moviments repetitius.

Tractament de cadascuna d'elles

Com que les causes de l'artritis i l'artrosi són diferents, és evident que el tractament també serà diferent. En el cas de l'artritis, abans de començar un tractament, el metge haurà de trobar què el provoca. Si la causa és infecciosa, llavors s'haurà de tractar amb antibiòtics. Si l'origen és una malaltia autoimmune, llavors probablement faran falta fàrmacs per a contrarestar els seus afectes.

D'altra banda, l'artrosi és una malaltia que no té cura, el tractament està enfocat a reduir el dolor i evitar l'avanç progressiu de l'erosió de l'articulació i assegurar qualitat de vida al pacient.

Així que el metge proposarà al pacient començar a fer exercici físic adequat per a evitar l'empitjorament de la patologia. Per exemple, si es té artrosi de genoll és molt beneficiós fer natació. És important que les persones que tenen artrosis mantinguin un pes saludable. Quan hi ha dolor intens, llavors es pot tractar amb antiinflamatoris, com el ibuprofè o altres més forts, o analgèsics, per exemple el paracetamol.

* Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pot proporcionar un profesional sanitari.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu