sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Discapacitat motriu i barreres d'accessibilitat

Tenir una discapacitat ja de per si mateix és complicat, però si li afegeixes una cadira de rodes en la teva vida accionis quotidianes es poden convertir en un problema.

La dificultat no recau en les capacitats motrius de la persona, sinó en la incapacitat de la societat per a fer un món més accessible i respectuós amb totes les persones.

Necessitem una societat més conscient de les diversitats que hi ha en el món, trencar amb el que creiem que és normal o més habitual i entendre que les diferències són beneficioses.

Per a ajudar-te a entendre millor aquesta situació, t'expliquem què és la discapacitat motriu i amb quines situacions es troben les persones.

 

”

 

Què és la discapacitat motriu

 

La discapacitat motriu és una deficiència en l'aparell locomotor (el sistema ossi articular) d'una persona. La conseqüència és que algunes funcions de moviment del cos es veuen afectades. Es poden generar problemes en les extremitats que impedeixin caminar o moure els braços. Pot faltar força en la musculatura cosa que pot afectar directament en la parla.

Aquesta classe de discapacitat inclou persones que tinguin moviments incontrolats o que no puguin coordinar bé les accions motrius. El resultat és que no puguin realitzar activitats motores convencionals.

 

Causes i tipus de discapacitat motriu

 

Hi ha moltes causes que puguin provocar que una persona es vegi afectada per una discapacitat motora. T'explicarem les més importants.

Les infeccions, com per exemple la pòlio, és provocada per un virus que afecta directament la medul·la espinal i causa feblesa muscular i paràlisi.

Aquest virus es contreu quan s'ha estat en contacte de manera indirecta amb la femta d'una persona infectada (mitjançant aigua o menjar). Actualment es localitza la pòlio en països com l'Afganistan i el Pakistan i acaba afectat a nens molt vulnerables.

Les malalties reumàtiques també poden provocar alguna discapacitat motriu. Les més problemàtiques són els accidents cerebrovasculars que impedeix la correcta circulació de la sang i danya el cervell. Després tenim l'artritis reumatoide que provoca una inflamació crònica en la bossa que recobreix l'articulació i crea dolor i dificultat de moviment.

Després tenim causes neurològiques, com serien malformacions arteriovenoses en la medul·la o el cervell, paràlisi cerebral, esclerosi múltiple, traumatisme crani encefàlic i espina bífida.

Finalment tenim lesions i traumatismes a causa d'amputacions i lesions medul·lars que han afectat directament ossos, la columna vertebral o músculs del cos. Hem de tenir en compte malalties que afectin el to muscular i que creguin distròfia muscular.

 

”

 

Tipus de discapacitat:

Segons el dèficit de moviment:

  • Parèsia: disminueix la força muscular.
  • Paràlisis: pèrdua total del moviment.

Segons la quantitat de membres afectats:

  • Monoplegia: un sol membre.
  • Hemiplegia: paràlisi d'un costat del cos.
  • Diplegia: paràlisi que afecta parts simètriques del cos.
  • Paraplegia: afecta extremitats inferiors.
  • Quadriplegia: afectat les quatre extremitats.

 

Limitacions més habituals per discapacitat motriu i barreres arquitectòniques

 

Una persona amb discapacitat es troba amb grans obstacles en el seu dia a dia. Depenent el seu grau de discapacitat pot suposar un repte per a aquesta persona viure i realitzar activitats quotidianes. Hem de tenir en compte que les barreres arquitectòniques es poden trobar en molts edificis, fins i tot en la pròpia casa de la persona.

Ens posarem en la pell d'una persona que utilitza una cadira de rodes. Fixa't en els passadissos de la teva casa, són prou amples perquè puguis passar amb facilitat? Podries utilitzar els fogons de la cuina? Podries cuinar?

Ara ens trobem al carrer i visitaràs a un familiar que viu en un bloc de pisos. Arribes a tocar l'intèrfon correctament? Probablement no, sort que existeixen els mòbils i pots trucar perquè t'obri la porta.

Hi ha més, et trobes amb escales en l'entrada i l'ascensor es troba uns esglaons més amunt…. Què passaria si no hi hagués una rampa per a poder accedir en l'edifici? Segurament no podries anar mai a veure als teus familiars a casa seva. A més, aquesta situació te la trobaries en molts edificis.

T'has plantejat com seria un viatge en transport públic? Ara hi ha moltes més facilitats, però encara existeixen moltes deficiències. Moltes estacions de trens no tenen ascensors, així que les persones amb alguna discapacitat es veuen en l'obligació d'anar a una altra estació o travessar la via per passos a nivell que solen ser molt perillosos.

 

”

 

Solucions per a millorar el dia a dia

 

Com veus, la vida d'una persona en cadira de rodes està plena de reptes. Com a societat, tenim la responsabilitat de trencar amb les barreres arquitectòniques que impedeixen l'accessibilitat, un dret universal.

A Valida, ens hem especialitzat a trencar les barreres arquitectòniques que suposen els trams d'escala i els desnivells. Gràcies a les cadires salvaescaleras, moltes persones que vivien tancades a casa seva perquè no podien sortir al carrer per culpa de les escales ara tenen mobilitat.

Les plataformes en espais com a comunitats de veïns sense ascensor han permès que les persones en cadira de rodes puguin moure's amb més llibertat. Això es deu al fet que poden salvar trams llargs d'escala i fer parades en diferents plantes.

Els elevadors de curt recorregut també permeten que persones en cadira de rodes puguin salvar trams de desnivell de fins a 3 metres d'altura. Són molt populars en espais públics o en comunitats de veïns.

L'accessibilitat universal és possible, només hem de ser conscients d'això i entendre les necessitats de les persones que són més vulnerables a ser discriminades per barreres que no haurien d'existir.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu