sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Dolor a l'esquena mitja: causes i solucions

Problemas en la espalda media

Alguna vegada has sentit aquest dolor a l'esquena que simplement no desapareix? Bé, és possible que estiguis patint de dolor a l'esquena mitja. L'esquena mitja és una part important del nostre cos que connecta la part superior i inferior de l'esquena, i és essencial per mantenir una bona postura i moviment adequat. Però, què passa quan s'afebleix o es lesiona? El resultat pot ser un dolor d'esquena debilitant que pot afectar totes les àrees de la teva vida!

És per això que et parlem sobre com enfortir i cuidar adequadament l'esquena mitja. Parlarem sobre els músculs que la componen les lesions més comuns que poden afectar-la i els exercicis que pots fer a casa per a enfortir-la.

Quina és la part mitja de l'esquena?

La part mitja de l'esquena es refereix a la regió de la columna vertebral que es troba entre la part superior de l'esquena (cervical) i la part inferior de l'esquena (lumbar). Aquesta àrea es troba just sota les espatlles i s'estén fins a la part inferior de les costelles.

A més, el dolor d'esquena mitjana es coneix, en termes mèdics com a dorsàlgia o dolor a la zona dorsal. Ja que és la zona de la columna compresa per les vèrtebres dorsals.

La part mitja de l'esquena també es coneix com la columna toràcica de la columna vertebral (o caixa toràcica) i està composta per 12 vèrtebres toràciques. Aquestes vèrtebres estan connectades a les costelles i són responsables de brindar suport a la part superior del cos, així com de protegir els òrgans vitals del tòrax, com el cor i els pulmons.

anatomia de l'esquena d'una persona

Els músculs de la part mitjana de l'esquena, com els músculs romboides i els músculs del trapezi, són importants per mantenir la postura correcta i permetre la mobilitat de les espatlles i els braços. També estan involucrats en molts moviments quotidians, com aixecar objectes i empènyer i tirar de coses.

Tipus de dolor d'esquena mitjana

Les lesions més comunes en la part mitja de l'esquena poden ser causades per diversos factors, com ara lesions esportives, males postures, moviments repetitius, accidents automobilístics, caigudes i lesions traumàtiques. Algunes de les causes del dolor d'esquena i lesions més comunes inclouen:

 1. Esquinç muscular: Un esquinç muscular en la part mitja de l'esquena pot ocórrer quan els músculs s'estiren o s'estripen a causa d'una activitat intensa o inusual, o per una mala postura.
 2. Lesions per moviments repetitius: Les activitats repetitives, com aixecar objectes pesats o asseure's en una mala postura durant llargs períodes, poden causar lesions per moviments repetitius, com tendinitis o bursitis.
 3. Hèrnies discals de disc: Una hèrnia de disc en la part mitja de l'esquena pot ocórrer quan el disc intervertebral (la part de la columna que protegeix la medul·la espinal) es desplaça de la seva posició normal i exerceix pressió sobre els nervis pròxims, la qual cosa pot causar dolor i altres símptomes.
 4. Fractura vertebral: Una fractura vertebral pot ocórrer com a resultat d'una lesió traumàtica, com una caiguda o un accident automobilístic.
 5. Escoliosi: L'escoliosi és una curvatura anormal de la columna vertebral que pot ocórrer en qualsevol part de l'esquena, incloent-hi la part mitjana.
Dolor d'esquena en adults

És important buscar atenció mèdica si experimenta dolor en la part mitjana de l'esquena, ja que algunes lesions poden ser greus i poden requerir tractament especialitzat.

Tractament per al dolor d'esquena mitja

El tractament del dolor d'esquena mitja depèn de la causa subjacent del dolor i la gravetat de la lesió. No obstant això, aquí hi ha alguns tractaments comuns que poden ajudar a alleujar casos de dolor d'esquena mitja:

 • Medicaments: Els analgèsics de venda lliure, com el paracetamol o el ibuprofens, poden ajudar a alleujar el dolor d'esquena mitjana lleu a moderat. Els medicaments receptats, com els relaxants musculars, els opioides i els corticoesteroides, poden ser necessaris per al dolor d'esquena més intens.
 • Teràpia física: La teràpia física pot ajudar a alleujar el dolor d'esquena mitjana en enfortir els músculs, millorar la postura i la flexibilitat, i reduir la inflamació. El fisioterapeuta també pot recomanar exercicis específics per a enfortir l'esquena i millorar la mobilitat.
 • Massatges: Els massatges terapèutics poden ajudar a relaxar els músculs de l'esquena, reduir la inflamació i millorar la circulació sanguínia.
 • Tractaments amb calor o fred: L'aplicació de calor o fred en la zona afectada pot ajudar a reduir la inflamació i alleujar el dolor d'esquena mitjana. Es poden usar compreses fredes o bosses de gel per a reduir la inflamació i la inflor. D'altra banda, les compreses calentes o la teràpia de calor humida poden ajudar a relaxar els músculs tibants i millorar la circulació sanguínia.
 • Acupuntura: L'acupuntura és una tècnica de medicina tradicional xinesa que consisteix en la inserció d'agulles fines en punts específics del cos per a alleujar el dolor i reduir la inflamació.

És important consultar amb un metge o un fisioterapeuta abans de començar qualsevol tractament per al dolor d'esquena mitjana per a determinar la millor opció de tractament per a la seva condició específica. Òbviament, no aixequis objectes pesats, ja que pot empitjorar el dolor.

Exercicis per enfortir l'esquena

Exercicis per a evitar dolor d'esquena mitja

Aquí tens alguns exercicis que pots fer per a enfortir l'esquena i evitar dolor en la part superior, mitja esquena i lumbars en el futur:

 1. Caminar: Caminar és un excel·lent exercici cardiovascular de baixa intensitat que pot ajudar a enfortir l'esquena. En caminar, els músculs de l'esquena es contreuen i es relaxen de manera rítmica, la qual cosa pot ajudar a millorar la circulació sanguínia i a reduir la inflamació a l'esquena. A més, caminar regularment també pot ajudar a millorar la postura i a reduir la tensió a l'esquena i evitar tenir un estil de vida sedentari.
 2. Estirament de la papallona: Aquest estirament de ioga és una forma suau i efectiva d'estirar els músculs de l'esquena. Per a fer aquest exercici, asseu-te en el terra amb les cames doblegades i les plantes dels peus juntes. Agafa els turmells i ajunta els talons cap al teu cos mentre mantens els colzes recolzats en els genolls. Mantingues aquesta posició durant uns segons mentre sents l'estirament en els músculs de l'esquena. Després deixa anar i repeteix diverses vegades.
 3. Superman: Aquest exercici s'enfoca a l'esquena baixa. Per a fer-lo, tomba’t boca avall amb els braços i les cames estesos. Aixeca simultàniament els braços, el pit i les cames del terra, mantenint-los rectes. Mantingues aquesta posició durant uns segons i després baixa lentament.
 4. Planxa lateral: Aquest exercici enforteix els músculs de l'esquena i els abdominals. Per a fer una planxa lateral, fica't al llit de costat i dona't suport en l'avantbraç, mantenint el colze sota l'espatlla. Aixeca els malucs del terra, mantenint el cos en línia recta des del cap fins als peus (doblega els genolls i els mantens en al terra (si és molt intens de l'altra forma). Mantingues aquesta posició durant uns segons i després baixa lentament. Després canvia de costat i repeteix.
 5. Estirament de gat: Aquest exercici ajuda a alleujar la tensió en la columna vertebral i a enfortir l'esquena baixa. Per a fer un estirament de gat, agenolla't i dona suport a les mans en el sòl sota les espatlles. Aixeca lentament el cap i la columna vertebral cap amunt, arquejant l'esquena. Després baixa lentament el cap i la columna vertebral cap avall, arrodonint l'esquena. Repeteix diverses vegades.

Si tens mal d'esquena, et proposem aquests exercicis per a la lumbalgia.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu