sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Dolor de genoll. Causes, tipus i tractaments

Què causa el dolor de genoll? T'expliquem quins tipus hi ha i els tractaments que t'ajudaran a alleujar aquest dolor.

 

El dolor de genoll és bastant comú i pot afectar persones de totes les edats. Aquest dolor pot perjudicar el desplaçament de les persones, sobretot quan han de pujar i baixar escales, agenollar-se o córrer.

En aquest article et fem un resum dels diferents causants d'aquesta afectació i com podem curar-los o prevenir-los.

 

El dolor de genoll, un dels més estesos

 

Les articulacions de la zona del genoll tenen un risc més elevat de patir malalties o lesionar-se. Per això, la major part de la població ha sofert o sofrirà en algun moment molèsties o dolors en aquesta zona.

Els lligaments, els tendons i els músculs del genoll s'encarreguen d'estabilitzar l'articulació. El dolor de genoll normalment es produeix com a resultat de diverses causes o condicionants en una d'aquestes estructures.

Aquesta aflicció pot ser temporal a conseqüència d'una lesió o accident, o crònic a causa de diverses afeccions. El dolor crònic rares vegades desapareix sense un tractament.

Altres factors que augmenten la probabilitat de patir dolor i inflor de genoll crònic són una edat avançada, lesions o trams anteriors, activitat atlètica o exercici físic intens.

 

”dolor-rodilla-accesibilidad-movilidad-reducida-sintomas-causas”

 

 

Què provoca el dolor de genoll? Causes principals i símptomes

 

Existeixen diferents malalties o condicionants físics que poden ser el causant d'aquest dolor. Aquestes poden ser:

Osteoartritis: dolor, inflamació i supressió articular causada per una degeneració i la deterioració de l'articulació.

Tendinitis: dolor en la part davantera del genoll que empitjora en pujar o baixar escales o en ascendir per un pendent.

Bursitis: inflamació causada per un ús excessiu repetit o una lesió del genoll.

Condromalacia rotuliana: cartílag danyat sota la ròtula.

La gota: artritis causada per l'acumulació de cristalls d'àcid úric.

Quist de Baker: una acumulació de líquid sinovial (líquid que lubrifica l'articulació) darrere del genoll.

Artritis reumatoide: un trastorn inflamatori autoimmune crònic que causa inflor dolorosa i eventualment pot causar deformitat articular i erosió òssia.

Dislocació: dislocació de la ròtula com a resultat d'un cop.

Esquinçament del menisc: una ruptura en un o més dels cartílags del genoll.

Estripat del ligamiento: un trencament de ligamiento pot ocasionar-se en un dels quatre lligaments del genoll. El que es lesiona amb una major freqüència és el lligament creuat anterior.

Tumors ossis: L'osteosarcoma és un tipus de càncer que comunament afecta en les cèl·lules dels ossos del genoll.

 

”dolor-rodilla-accesibilidad-movilidad-reducida-sintomas-causas”

 

 

Impossibilitat per a realitzar moviments i problemes de mobilitat diària

 

Els símptomes del dolor de genoll són diferents en cada persona, i la causa del dolor de genoll sovint afecte com se sent el dolor. Aquest dolor pot provocar que la persona no pugui moure's correctament i tingui problemes en el seu desplaçament diari. El dolor de genoll pot presentar-se com:

Dolor temporal o constant

Dolor agut i punxant

Feblesa o desequilibri de la zona

Problemes per a estendre o flexionar el genoll

Inflamació o enrogiment

 

Tipus de lesions de genolls

 

• Les distensions del genoll es produeixen quan els tendons o músculs que envolten el genoll s'estiren, generalment a causa d'una activitat física massa intensa.

• La bursitis de genoll ocorre quan la bossa plena de líquid (bossa) en el genoll s'irriten, inflamen o s'infecten. Aquestes bosses estan situats al voltant de les articulacions i actuen com a amortidors que minimitzen la fricció entre els músculs i els tendons al voltant de les articulacions.

• Els trencaments del menisc és una de les lesions més habituals en la lesió de genoll. Els meniscos poden lesionar-se amb una activitat física provocat per una torsió o gir del genoll amb força. També poden tornar-se disfuncionals gradualment a causa de l'ús excessiu i/o a l'envelliment.

• La dislocació de l'articulació del genoll pot ocórrer a causa de lesions de gran impacte en el genoll com a esports o un accident automobilístic. Es tracta d'una lesió dolorosa que provoca una deformació temporal i paralitza el moviment articular. Necessita un tractament d'emergència o una cirurgia.

• La dislocació de la ròtula es produeix quan l'os de forma triangular del genoll es desplaça del seu lloc. Aquesta dislocació pot ser molt dolorosa, però generalment no posa en perill la vida i pot tornar-se a col·locar en la seva posició normal o amb fisioteràpia.

• Les fractures de ròtula ocorren per cops directes en els ossos de l'articulació: fèmur, tíbia, peroné i ròtula. Normalment són provocats per practicar esports, per caigudes o accidents de trànsit.

• Una altra lesió ocasionada per un ús excessiu del genoll inclou la síndrome de dolor patelofemoral també dit "genoll del corredor". És comú en persones que realitzen pràctica esportiva que impliquen córrer i saltar. Aquestes lesions provoquen dolor lleu en la part davantera del genoll que pot intensificar-se realitzant uns certs exercicis.

• La osteocondritis disecante és un trastorn articular que s'ocasiona quan l'os i el cartílag de sota les articulacions no reben suficient subministrament de sang. Això provoca dolor i rigidesa en les articulacions.

• La malaltia de Osgood-Schlatter és una afecció en els nens i adolescents causada per brots de creixement que provoquen dolor i inflamació en el genoll sota la ròtula.

 

L'artritis un responsable habitual. Tipus d'artritis que afecten el genoll

 

L'artritis és una inflamació articular que produeix dolors, enrogiment i pèrdua de moviment. En casos més avançats pot arribar a destruir l'articulació.

Els Entre els tipus més comuns d'artritis hi ha l'Artrosi i l'artritis reumatoide.

• L'artrosi de genoll és un dolor ocasionat per un desgast del cartílag articular. El cartílag conté un fluid anomenat líquid sinovial que serveix per a esmorteir els extrems dels ossos. D'aquesta manera, es realitza el moviment articular sense tot just fricció. Un desgast o mal pot fer que l'os entri en contacte amb l'altre os.

• L'artritis reumatoidees produeix quan el propi sistema immunitari ataca la membrana sinovial provocant inflor. Amb el desenvolupament d'aquesta malaltia pot arribar a destruir-se el cartílag i l'os de l'articulació.

 

Factors de risc del dolor de genoll

 

Hi ha alguns factors que poden augmentar el risc de patir problemes de genoll.

El sobrepès i l'obesitat són els principals causants de dolor crònic de genoll. Realitzar activitat física sense estirar adequadament també pot augmentar el risc de patir una lesió traumàtica en el genoll.

Beure alcohol o fumar en excés. Un estil de vida poc saludable també pot contribuir a augmentar el risc. Trastorns degeneratius ocasionats normalment per l'envelliment.

A mesura que envelleixes apareixen unes certes patologies com l'osteoporosi.

 

”dolor-rodilla-accesibilidad-movilidad-reducida-sintomas-causas”

 

 

Tractaments per a curar o alleujar el dolor en els genolls

 

Per a curar o alleujar el dolor dels genolls dependrà de cada persona i de la mena de lesió. En aquest sentit, és aconsellable acudir a un metge que pot realitzar els diagnòstics i tractaments que millor s'adaptin a la nostra condició.

Et deixem amb alguns consells que poden ajudar a prevenir el dolor:

1. Escalfament abans de l'exercici. Estiri els cuádriceps i els isquiotibials abans i després de l'exercici.

 

”dolor-rodilla-ejercicios-actividad-fisica-movilidad-reducida-causas-calentamiento”

 

2. Prova exercicis de baix impacte. Córrer exerceix una força addicional sobre el teu genoll. És més recomanable caminar, nedar o anar amb bicicleta, perquè l'impacte no és tan fort. També pot barrejar exercicis de baix impacte amb exercicis d'alt impacte perquè els genolls puguin descansar.

3. Controlar el pes. Evitar el sobrepès per a no sobrecarregar els genolls.

4. Controlar la dieta. Mantingues una alimentació equilibrada i rica en vitamines. També és molt important hidratar-se sobretot en realitzar exercicis.

5. Utilitza plantilles o genolleres. Les plantilles per a sabates poden millorar els problemes del peu o de la marxa que poden estar contribuint al dolor de genoll. Les genolleres també són molt útils per a prevenir i tractar lesions o dolor en aquesta zona.

6. Canviar de manera periòdica el calçat. Comprova que el calçat per a córrer i caminar estigui en bon estat i assegura una bona subjecció i amortiment.

Actualment, s'ha demostrat que una de les tècniques més útils per a avaluar les lesions de genoll i facilitar un diagnòstic és a través d'una ressonància magnètica.

 

”dolor-rodilla-accesibilidad-movilidad-reducida-sintomas-causas”

 

Solucions d'accessibilitat per a persones amb dolor de genoll i lesions permanents

 

Els salvaescales són ajudes tècniques pensades per a millorar la qualitat de vida de qualsevol persona.

Són especialment útils per a aquestes persones que sofreixen dolor de genoll o qualsevol altra patologia relacionada amb una falta de mobilitat. Per això, aquest tipus de solucions poden ajudar-los a millorar el seu desplaçament diari.

Si sents dolor en pujar escales en la teva pròpia llar, una solució cada vegada més estesa és la d'instal·lar una cadira salvaescales. Es tracta d'una ajuda molt útil per a aquestes persones que han sofert una lesió temporal. A manera preventiva evita que sofreixin un accident major i també milloren el seu confort. També és molt beneficiós per a aquestes persones que tenen una malaltia crònica i que pot prolongar-se en el temps.

 

 

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu