sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Dolor neuropàtic per ansietat: perquè apareix

Tener dolor neuropático por ansiedad

No voler sentir dolor és un instint natural de l'ésser humà. El dolor és un senyal del cos que alguna cosa no està bé, ja sigui una lesió, malaltia o un problema de salut. A més, el dolor crònic o persistent també pot tenir efectes negatius a llarg termini en la salut física i mental. A més, és possible tenir dolor neuropàtic per ansietat, perquè?

Què és el dolor neuropàtic?

El dolor neuropàtic és un trastorn neurològic produït perquè hi ha un nervi o més del sistema nerviós danyat. Per culpa d'això, es produeix un dolor crònic a la persona impossible de curar i normalment produït perquè el nervi envia estímuls incorrectes al cervell.

Podem dir que el dolor neuropàtic es produeix perquè hi ha un funcionament anormal del sistema nerviós, la qual cosa provoca que interpreti els estímuls de manera errònia.

En funció de la localització de la lesió o malaltia, el dolor neuropàtic es classifica entre:

  • Dolor neuropàtic perifèric: el mal es troba en els nervis de fora del cervell i la medul·la espinal. Pot causar feblesa, entumiment i dolor a les mans i els peus. Sol ser el resultat de lesions traumàtiques, infeccions, problemes metabòlics, orígens hereditaris i exposició a toxines. Normalment, el dolor produït pel mal als nervis perifèrics es pot tractar o bé millorar els símptomes.
  • Dolor neuropàtic central: solen aparèixer després d'un accident cerebrovascular o lesió medul·lar. Un exemple seria un ictus.

Dolor constant per culpa de l'edad

Els pacients amb aquest tipus de dolor poden descriure'l de la següent manera:

  • Coïssor.
  • Punxant.
  • Elèctric (corrent).
  • Sord (formigueig, entumiment).
  • Lancinant (tall, incisió).
  • Palpitant.

Es pot tenir dolor neuropàtic per ansietat?

Sí, és possible que l'ansietat pugui causar dolor neuropàtic en algunes persones. El dolor neuropàtic es produeix quan els nervis que transmeten senyals de dolor al cervell estan danyats o no funcionen correctament. Pot sentir-se com un dolor punxant, cremor, burxada, entumiment o formigueig.

L'ansietat pot contribuir a l'aparició o exacerbació del dolor neuropàtic en diverses formes. L'ansietat crònica pot causar canvis en els processos químics i hormonals del cos, la qual cosa pot afectar els nervis i provocar dolor. A més, l'ansietat pot augmentar la sensibilitat al dolor, la qual cosa pot fer que el dolor neuropàtic se senti més intens.

Per tant, és important que les persones que experimenten dolor neuropàtic també considerin el paper que l'ansietat pot estar exercint en la seva condició i buscar tractament per a totes dues condicions. Un professional de la salut pot ajudar a determinar la causa subjacent del dolor neuropàtic i brindar tractament i maneig del dolor i l'ansietat de manera efectiva.

Com funciona el sistema nerviós

El sistema nerviós és l'encarregat de transmetre els senyals entre el cervell i la resta del cos, això també inclou els òrgans. Per tant, té la capacitat de controlar la capacitat de moviment, respiració, la vista, pensar entre moltes altres coses.

El sistema nerviós està compost per les neurones, que serien la seva unitat bàsica. Aquestes tenen unes extensions denominades axons i dendrites. El conjunt dels axons són els nervis que es troben a tot el cos.

Sistema nerviós del cos humà

Gràcies a aquestes unions les neurones poden comunicar-se amb totes les parts del cos. Existeixen diferents tipus de neurones: les motores, les sensitives, unes altres que controlen els processos involuntaris, etc.

Aquest sistema es divideix en dos: el sistema nerviós central i el perifèric. El central està compost pel cervell, el cerebel, el bulb raquidi i la medul·la espinal. Per part seva, el sistema nerviós perifèric està format per nervis que parteixen de diferents altures de la medul·la espinal i arriben a totes les parts del cos.

Què produeix el dolor neuropàtic?

El dolor neuropàtic és un dolor molt complex que engloba diferents causes. Les causes del dolor més comuns són les següents:

  • Traumatismes: cirurgies o lesions de la medul·la espinal, dolor després de l'amputació de cama o braç i lesions per accident.
  • Problemes metabòlics: neuropatia diabètica, hipertiroïdisme, urèmia, amiloïdosi, porfíria.
  • Nervis comprimits: túnel carpià, radiculopatia crònica, estenosi espinal, neuràlgia de cara, cap i coll, entre altres.
  • Càncer: compressió tumoral, metàstasi o infiltració.
  • Malaltia vascular: ictus, lupus eritematós sistèmic, panarteritis nodosa.
  • Infeccions víriques o bacterianes: herpes zòster, mononucleosi, sífilis, diftèria, etc.
  • Falta de nutrients: vitamines B1, B3 o B6.
  • Malalties autoimmunitàries: esclerosi múltiple o sarcoïdosi.
  • Toxines: metalls, medicació amb quimioteràpia.
  • Genètica: malalties genètiques hereditàries.
  • Malalties degeneratives: hèrnia discal, fibrosi pulmonar, ELA, Parkinson.
  • Altres: crisis epilèptiques, fibromialgia.

Tractament del dolor neuropàtic

En moltes ocasions, el tractament consisteix a tractar el dolor, però no a acabar amb la causa. Moltes vegades, no es pot determinar què ho provoca i, si es troba, no sempre es pot tractar. És per això que els especialistes ofereixen al pacient formes per a poder suportar la situació de la millor forma possible. Normalment es duu a terme un tractament farmacològic, encara que a vegades també es pot passar a la cirurgia.

Dolor crònic per fibromialgia

Els tractaments estan pensats per a actuar de manera preventiva i no solament quan apareixen els episodis de dolor més aguts i difícils d'aguantar. En casos concrets, els metges poden considerar que una intervenció podria oferir una bona solució per a alleujar o controlar el dolor. Encara que això sempre dependrà de cada persona.

Les intervencions que es duen a terme són:

  • Estimulació elèctrica: es col·loquen elèctrodes en la superfície de la pell i s'aplica corrent elèctric.
  • Estimular els nervis perifèrics: es col·loquen uns cables sota la pell per a estimular un nervi perifèric individual. Els cables estan connectats a un dispositiu que hi ha per sobre la pell. S'ha comprovat que és molt eficaç perquè pot actuar directament a la zona adolorida.
  • Estimulació de la medul·la espinal: indicat per a persones que han tingut una cirurgia d'esquena. Consisteix a col·locar un estimulador en la medul·la espinal i els cables s'instal·len en l'espai que envolta. Gràcies als impulsos que generen els cables es pot canviar com els nervis estan transmetent els estímuls al cervell.
  • Bloquejos nerviosos: permeten interrompre la via nerviosa que transmet els senyals de dolor. Aquest procediment es planteja quan els fàrmacs no poden alleujar el dolor i es pot fer de les següents formes: anestèsic local, injecció en unes neurones concretes per a ajudar a regular el dolor, injecció d'una substància per a destruir un nervi, congelació o cremada d'un nervi.

Alguns dels tractaments farmacològics que es poden administrar són:

  • Analgèsics secundaris: canvien com els nervis perceben el dolor. Es tracten d'antidepressius i anticonvulsius, ja que han descobert que tenen propietats per a alleujar el dolor.
  • Medicaments tòpics, és a dir, aplicats a la pell com a crema de capsaïcina o pegat cutani que conté lidocaïna.
  • Analgèsics opiacis: poden reduir el dolor en algunes persones, però tenen molts efectes secundaris i és arriscat usar-los.

També és important començar fisioteràpia i teràpia ocupacional perquè permet que la persona continuï moviment la part del cos que té adolorida i evitar que s'atrofiï la musculatura. També permet augmentar l'amplitud del moviment, milloren la funcionalitat i pot disminuir la sensibilitat de l'àrea.

El dolor pot afectar la qualitat de vida d'una persona, causant incomoditat, limitant la capacitat per a realitzar activitats quotidianes i afectant l'estat d'ànim i benestar emocional. Per tant, és comprensible que la majoria de les persones prefereixin evitar sentir dolor i busquin tractaments i teràpies per a alleujar-ho en cas que es presenti.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2021

menu