sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

El reuma: els seus símptomes i malalties més comunes

Síntomas del reuma

Quantes vegades has sentit dir a una persona major que té reuma? La veritat és que el reuma en si no és cap malaltia i aquesta paraula té l'origen l'antiga Grècia. Els símptomes del reuma són fàcils de detectar i fer-lo a temps pot estalviar molt de dolor als pacients.

Si tens dolor articular, rigidesa o fatiga pot ser que estiguis desenvolupant una malaltia reumàtica. Aquí tens algunes indicacions perquè puguis valorar-ho i acudir a un reumatòleg.

Què és el reuma?

El terme "reuma" s'utilitza comunament per a referir-se a una sèrie de malalties i trastorns que afecten el sistema musculoesquelètic i les articulacions, causant dolor, inflamació i limitació en el moviment. No obstant això, és important destacar que "reuma" és una expressió col·loquial i no un diagnòstic mèdic precís. L'ús d'aquesta paraula ha evolucionat al llarg del temps i el seu significat ha variat.

Històricament, la paraula "reuma" es va originar en l'antiga Grècia i s'usava per a descriure qualsevol flux o fluïdesa anormal en el cos, com la mucositat o les secrecions. Al llarg de la història, es creia que moltes malalties es devien a un desequilibri en els humors del cos, i el "reuma" es considerava un d'aquests desequilibris.

Amb el temps, el terme "reuma" va ser adoptat per a referir-se a diverses afeccions que afecten les articulacions i els músculs, com l'artritis, l'artrosi i altres malalties reumàtiques. Aquestes condicions sovint es caracteritzen per dolor a les articulacions, inflamació i rigidesa, i poden ser debilitants.

Dolor d'articulacions per inflamació

No obstant això, en la medicina moderna, el terme "reuma" no s'utilitza de manera específica per a descriure una malaltia en particular. En canvi, els metges prefereixen utilitzar termes més precisos i específics per diagnosticar i tractar afeccions musculoesquelètiques. Per exemple, es parlaria de "artritis reumatoide" o "osteoartritis" en lloc de simplement dir "reuma".

Algunes de les causes del reuma són els factors genètics, factors ambientals, l'envelliment o problemes hormonals. Encara que existeixen pacients que no se'ls ha detectat cap causa en concret. El diagnòstic precoç és fonamental per poder controlar la malaltia.

Quins símptomes provoca el reuma?

Els símptomes que pot causar el reuma, que en termes mèdics es refereix a malalties i trastorns musculoesquelètics i reumàtics, poden variar significativament segons el tipus específic d'afecció que sigui present. Alguns dels símptomes més comuns que poden estar associats amb malalties reumàtiques inclouen:

Síntomas del reuma
 1. Dolor articular: El dolor de les articulacions afectades és un dels símptomes més característics. La descripció de les característiques del dolor que destaquen són la descripció com a agut o crònic i sovint es presenta com un dolor profund, punxant o ardent.
 2. Inflamació articular: Moltes malalties reumàtiques provoquen inflamació en les articulacions, la qual cosa pot causar inflor, enrogiment i augment de la sensibilitat en la zona afectada.
 3. Rigidesa articular: La rigidesa en les articulacions és comuna, especialment al matí o després de períodes d'inactivitat. Pot dificultar el moviment i la flexibilitat.
 4. Limitació en la capacitat de moviment: Les malalties reumàtiques poden reduir la capacitat de moure les articulacions de manera normal, la qual cosa pot afectar la realització d'activitats quotidianes.
 5. Fatiga: La fatiga és un símptoma comú en moltes malalties reumàtiques. Pot ser debilitant i dificultar la realització de tasques diàries.
 6. Deformitats articulars: En algunes malalties reumàtiques, com l'artritis reumatoide, les articulacions poden deformar-se amb el temps degut al dolor articular i la inflamació crònica.
 7. Símptomes sistèmics: Algunes malalties reumàtiques poden afectar altres parts del cos a més de les articulacions, causant símptomes com a febre, erupcions cutànies, inflamació d'òrgans interns i pèrdua de pes.
 8. Dolor muscular: A més del dolor articular, algunes malalties reumàtiques també poden causar dolor en els músculs i teixits circumdants.
 9. Sensació de malestar general: Moltes persones amb malalties reumàtiques experimenten un sentiment general de malestar i feblesa.

Reumatòleg i les malalties més comunes

Un reumatòleg és un metge especialitzat en reumatologia, una branca de la medicina que es dedica a l'estudi i tractament de malalties i trastorns que afecten el sistema musculoesquelètic i els teixits connectius del cos. Aquests especialistes exerceixen un paper crucial en el diagnòstic i maneig d'una àmplia gamma de condicions reumàtiques que afecten pacients de totes les edats.

Els reumatòlegs se centren en identificar i comprendre els símptomes musculoesquelètics, que poden variar des de dolor i inflamació en les articulacions fins a rigidesa, fatiga i altres problemes relacionats. Per a arribar a un diagnòstic precís, duen a terme una sèrie de proves mèdiques com l'exploració física, anàlisi de sang i diagnòstic per imatges.

Una vegada que s'ha establert un diagnòstic, els reumatòlegs dissenyen tractaments de les malalties. Això pot incloure la prescripció de medicaments específics per controlar la malaltia i alleujar els símptomes, així com la recomanació de teràpia física i canvis en l'estil de vida per a millorar la qualitat de vida del pacient.

problemes de mobilitat a les extremitats

És important destacar que els reumatòlegs no sols s'ocupen de malalties de l'aparell locomotor, sinó que també tracten afeccions que afecten altres sistemes del cos, com ara malalties autoimmunes sistèmiques i del sistema vascular.

Malalties reumàtiques més comunes

Els reumatòlegs poden portar un ampli catàleg de malalties relacionades amb els dolors musculars, però les més comunes i freqüents són les següents:

 • Artritis Reumatoide: Una malaltia autoimmune que causa inflamació crònica de les articulacions, dolor i deformitats articulars si no es controla adequadament.
 • Osteoartritis: Una afecció degenerativa de les articulacions que provoca desgast del cartílag i dolor articular, especialment en les articulacions de càrrega com els genolls i els malucs.
 • Lupus Eritematós Sistèmic: Un trastorn autoimmune que pot afectar diverses parts del cos, incloent-hi les articulacions, la pell, els ronyons i el sistema cardiovascular.
 • Espondilitis Anquilosant: Una forma d'artritis que es caracteritza per la inflamació de les articulacions de la columna vertebral i les pelvis, la qual cosa pot portar a la rigidesa i la fusió de les vèrtebres.
 • Gota: Una malaltia metabòlica que es produeix a causa de l'acumulació de cristalls d'àcid úric en les articulacions, causant episodis dolorosos d'artritis aguda.
 • Síndrome de Sjögren: Un trastorn autoimmune que afecta les glàndules exocrines, com les glàndules salivals i llagrimalls, la qual cosa provoca sequedat en la boca i els ulls, així com dolors articulars.
 • Polimiàlgia Reumàtica: Una afecció que causa dolor i rigidesa en les espatlles, malucs i coll, i que pot estar associada a la arteritis de cèl·lules gegants.
 • Fibromiàlgia: Un trastorn caracteritzat per dolor musculoesquelètic generalitzat, fatiga i punts sensibles en tot el cos.
 • Artritis Idiopàtica Juvenil: Una forma d'artritis que afecta nens i adolescents, causant inflamació crònica en les articulacions.
 • Vasculitis: Un grup de trastorns que involucren inflamació dels vasos sanguinis, la qual cosa pot afectar diversos òrgans i teixits.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

salvaescales google
menu