sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Els 15 millors Esports Adaptats practicats en el món

Esports paralímpics per persones amb discapacitat

Qui diu que les persones amb discapacitat no poden moure's i fer activitats? La veritat és que poden fer de tot i practicar esport també. En aquest article t'explicarem com s'han adaptat els esports que ja existien a les necessitats de les persones amb alguna discapacitat i també et direm alguns esports de nova creació.

Existeixen moltes modalitats d'esport adaptat per a persones amb discapacitats físiques Tens alguna idea de quins poden ser?

Què és l'esport adaptat i quin beneficis aporta

L'esport adaptat és una disciplina que ha permès adaptar les regles dels esports convencionals perquè persones amb una discapacitat física, visual o intel·lectual el puguin practicar. Encara que molts d'aquests esports sorgeixen de l'adaptació d’esports ja existents, també hi ha uns altres que s'han creat des de zero. Les modificacions que se solen fer solen repercutir en el reglament, el material, tècnic, tàctiques i l'espai.

Segur que has escolta algun cop: “no tinc temps, avui no estic d'humor, no tinc amb qui anar, fa mal temps…” Quantes excuses t'has inventat per a no fer esport? i quantes vegades t'han explicat el beneficiós que és?

”persona

L'esport és molt beneficiós per a TOTES les persones, independentment de la seva condició física. T'expliquem quins efectes provoca les pràctiques esportives en el nostre cos:

  1. Benefici físic: millora de la circulació, desenvolupa la musculatura, millora l'equilibri i la coordinació. La nostra condició física millora, per tant, la nostra resistència, força, mobilitat i velocitat també. Alhora, les nostres capacitats es perfeccionen.
  2. Socialització: l'esport és molt efectiu per a la inclusió social. Sortir de casa, fer amics i formar part d'un equip pot ser complicat per a persones amb mobilitat reduïda o una altra discapacitat. Els humans, per naturalesa, som animals sociables i el contacte amb altres persones estimula positivament aspectes bàsics de desenvolupament personal. El contacte amb més persones crea habilitats socials, relacions de cooperació, reconeixement, tolerància, empatia i treball en equip. La llista és llarga!
  3. Psicològics: l'esport fa que creixi l'esperit de superació personal, l'autodisciplina, la superació, el nostre reconeixement… però, a més, per a persones amb discapacitat, creen un sentiment d'utilitat i el reconeixement de les seves habilitats i capacitats.A més, millora l'autoestima ja que genera una bona percepció de nosaltres mateixos per sentir-nos satisfets en ser capaços de realitzar el que ens proposem.
  4. Benestar vital: segons l'OMS, l'esport és el millor remei per a moltes malalties i millora la qualitat de vida de tots nosaltres.

Esports adaptats o esports per a herois?

Esport adaptat no significa més fàcil o menys nivell. L'esport adaptat el que permet és que persones amb alguna discapacitat, física o intel·lectual pugui practicar esport, però no per a això es baixa el nivell de la competició o el repte que suposa arribar a l’elit.

Els 15 esports adaptats més practicats en el món

Existeixen 22 disciplines considerades com a esports paralímpics i que es juguen en els Jocs Paralímpics. Com passa en les Olimpíades, aquests es divideixen en jocs d'estiu i d'hivern.

Et detallem els més representatius:

Atletisme

L'atletisme és la disciplina més nombrosa i comprèn de diverses modalitats: distàncies d'entre 100 i 1000 metres, salts, llançaments i marató. Participen un gran nombre d'esportistes. En funció de la mena de discapacitat que tingui la persona es divideixen en diferents grups.

Aquesta modalitat es va veure per primera vegada en els Jocs de Roma 1960 i ha donat a conèixer persones com Louis Sauvage, corredora de cadira de rodes, que va guanyar 9 medalles d'or i quatre de plata en els Jocs Paralímpics. O també Tanni Ramat -Thomposon, corredora de 100m en cadira de rodes i guanyadora d'un total de 16 medalles en els Jocs Paralímpics.

”persona

Boccia

És un esport paralímpic creat expressament per a ser practicat per totes les persones, independentment del grau de discapacitat, incloent persones amb paràlisi cerebral Hi ha modalitats individuals, per parelles o en equips de 3.

Aquest joc s'assembla a la petanca perquè es llança una bola petita de color blanc a la pista. Els jugadors tenen fins a 6 pilotes que han de llançar el més a prop possible a la pilota blanca. El guanyador és el jugador que ha aconseguit acostar-se més a la primera bola.

Pots conèixer més detalls del Boccia en el nostre article: Boccia: Reglament, material i més sobre aquest esport

Ciclisme

Aquesta modalitat té proves de pista i en carretera. Les primeres competicions consistien en tàndems: una persona sense discapacitat pilotava mentre que un ciclista cec pedalava. Gràcies als avanços tècnics ara existeixen moltes més possibilitats i poden participar persones amb discapacitat física (tronc superior o inferior).

Equitació

El domatge paralímpic es va començar a practicar durant els anys 70 i està oberta a totes les discapacitats, ja que hi ha tres proves de domatge: per equips, individual i d'estil lliure. En totes elles el genet i el cavall han d'anar en harmonia. El sistema de classificació permet que es valorin els mèrits i no la discapacitat de l'esportista.

Esgrima en cadira de rodes

Després de la II Guerra Mundial es va adaptar l'esgrima en cadira de rodes per a ajudar a rehabilitar als soldats ferits durant la guerra. Els competidors van subjectes a la cadira de rodes i aquestes estan clavades al sòl, per la qual cosa tenen major capacitat de moviment. Per a determinar la distància entre les dues cadires s'utilitza el braç de l'esportista que tingui menys abast.

Futbol 5

Aquest esport el practiquen persones totalment cegues i utilitzen una pilota sonora. Els equips estan formats per 4 jugadors de camp més un porter sense discapacitat que controla i guia el joc.

Goalball

Està pensat per a persones amb discapacitat visual. Es juga amb una pilota sonora i els dos equips de 3 jugadors cadascun han d'intentar marcar gol a les porteries del contrari.

Halterofília

Halterofília o llançament de potència té representació d'esportista de 100 països diferents. Els esportistes tenen alguna lesió del tronc inferior, però poden agafar pes amb els braços. En una posició tombada, han de ser capaços de baixar una barra de pesos fins al pit i poder alçar-la bloquejant els braços cap amunt.

Bàsquet en cadira de rodes

Probablement aquest és l'esport més practicat a nivell mundial. La Federació Internacional de Bàsquet a Silla de Rodes diu que hi ha unes 100.000 persones que practiquen aquest esport a tot el món.

La seva història es remunta després de la II Guerra Mundial, aquest esport es va utilitzar per a rehabilitar els soldats estatunidencs que van patir ferides de gravetat i van quedar amb membres afectats.

La normativa s'assembla molt al bàsquet a peu: la pista té les mateixes mesures i la cistella es troba a la mateixa altura. El canvi està en el fet que els jugadors han de llançar o botar la pilota després d'empènyer la cadira dues vegades. La primera competició va ser en els Jocs de Roma 1960.

”persona

 Judo

En la modalitat paralímpica participen persones amb discapacitat visual. No té molta diferència amb el judo sense adaptació.

Natació

És un dels esports més populars. Hi ha quatre estils lliures: lliure, braça, esquena i papallona. Aquests es combinen en les proves d'estil i la competició es fa en piscines de 50 metres. Els nedadors poden sortir de tres posicions: dempeus, asseguts o dins de l'aigua.

Triatló

Com en la modalitat de persones sense discapacitat, l'atleta ha de fer un recorregut en aigües obertes, ciclisme en ruta i carrera a peu. Òbviament, en funció de les necessitats de l'atleta s'ha d'adaptar els seus recursos (bicicletes, crosses, cadira de rodes, etc.).

Piragüisme

Aquesta competició es va debutar en els jocs d'estiu de Río 2016 i per a la modalitat amb persones amb discapacitat només hi ha l'opció d'aigües tranquil·les en caiac o canoa en distàncies de 200 metres.

Rem

Com a modalitat olímpica, el rem es va estrenar en els Jocs de Pequín 2008. En funció de les necessitats de l'esportista del material s'adapta perquè pugui participar en la competició. Es pot participar amb un company o amb quatre persones més un timoner i la distància recorreguda són 2.000 metres.

Rugbi en cadira de rodes

Es va crear l'any 77 quan un grup d'esportistes tetraplègics van voler buscar una alternativa al bàsquet. Aquest esport permet jugar en igualtat de condicions a esportistes amb mobilitat reduïda en braços i mans a més de les cames.

T'has quedat amb ganes de més informació? Visita la web del Comitè Paralímpic Espanyol per a saber més sobre els esports que es practiquen.

VALIDA, patrocinador d'esports adaptats

Valida som una empresa patrocinadora de l'esport inclusiu. Des de fa 9 anys que estem patrocinat a l'Associació MIFAS en els esports de bàsquet i la boccia. Ens  omple d’orgull poder treballar juntament amb el Grup MIFAS per difondre valors d'inclusió.

Pots conèixer més detalls de la col·laboració a la nostra notícia sobre el tema: Valida suma 9 anys patrocinant l'esport adaptat de MIFAS.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu