sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

És bo caminar amb Parkinson?

Se aconseja caminar con Parkinson

Moltes persones es pregunten si és bo caminar amb Parkinson i la veritat és que tots els estudis han demostrat que és molt beneficiós. Al contrari del que un pot esperar, els especialistes recomanen activitat física per a persones que pateixen d'aquesta malaltia degenerativa.

Aquestes són les claus per a comprendre perquè és beneficiós caminar i fer exercici físic quan t'han diagnosticat Parkinson.

Perquè és important fer exercici quan tens Parkinson

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que afecta principalment el sistema motor i causa símptomes com a tremolors, rigidesa i lentitud en els moviments. Si bé encara no hi ha cura per a aquesta malaltia, s'ha demostrat que l'exercici pot tenir molts beneficis per a les persones que la pateixen.

Un dels principals beneficis de l'exercici per als pacients amb Parkinson és que pot millorar la funció motora. Els estudis han demostrat que l'exercici regular pot ajudar a reduir la rigidesa muscular, millorar la coordinació i la postura, i augmentar la velocitat i l'amplitud dels moviments.

A més, l'exercici també pot ajudar a millorar la funció cardiovascular i respiratòria, la qual cosa pot millorar la capacitat de les persones amb Parkinson per a realitzar activitats diàries i reduir el risc de malalties relacionades amb el cor i els pulmons.

Símptomes que una persona té Parkinson

Un altre benefici important de l'exercici per a les persones amb Parkinson és que pot millorar la qualitat de vida. La malaltia de Parkinson pot ser una càrrega física i emocional per als qui la pateixen, i l'exercici regular pot ajudar a reduir l'estrès, l'ansietat i la depressió. A més, l'exercici també pot proporcionar una sensació d'assoliment i autoestima, la qual cosa pot ser especialment important per a les persones amb Parkinson que poden sentir-se frustrades o desanimades pels símptomes de la malaltia.

Què és la congelació o bloqueig de la marxa?

La congelació o bloqueig de la marxa és un símptoma comú en persones amb malaltia de Parkinson, que es refereix a la incapacitat temporal per a iniciar o mantenir la marxa. Es descriu com una sensació d'estar "enganxat al terra" o "clavat" en un lloc sense poder moure's.

Sovint passa en situacions específiques, com ara al iniciar el moviment, al girar o en passar per portes estretes, i pot empitjorar en moments d'estrès o ansietat. També pot ocórrer durant el canvi d'una activitat a una altra, com en aixecar-se d'una cadira o en sortir d'un automòbil.

La congelació de la marxa és el resultat de la disfunció en les vies neurològiques que controlen la mobilitat i l'equilibri. La malaltia de Parkinson afecta la producció de dopamina en el cervell, la qual cosa pot afectar la capacitat del cervell per a enviar senyals clars als músculs i les extremitats. A més, el bloqueig pot ser causat per factors psicològics, com l'estrès o l'ansietat, que poden augmentar la tensió muscular i reduir la capacitat de moviment.

Persona amb rigidesa muscular

Per manejar el bloqueig de la marxa, els pacients poden treballar amb un fisioterapeuta per a desenvolupar tècniques i estratègies específiques per a ajudar-los a iniciar i mantenir la marxa. Això pot incloure la pràctica d'exercicis d'equilibri i coordinació, la utilització de dispositius d'ajuda per a la mobilitat i l'aplicació de tècniques de relaxació i meditació per reduir l'ansietat i l'estrès.

En alguns casos, el metge pot prescriure medicaments per a ajudar a millorar la funció motora i reduir els símptomes de la malaltia de Parkinson, incloent-hi la congelació de la marxa.

Tipus d'exercicis que pot fer una persona amb Parkinson

El tipus d'exercici que es recomana per a les persones amb Parkinson inclou activitats que milloren la força, l'equilibri i la flexibilitat. Exemples d'això inclouen caminar, nedar, anar amb bicicleta i fer exercicis d'estirament i ioga. Aquestes són les habilitats que han de treballar persones amb Parkinson:

  1. Exercicis de força: L'entrenament de força pot millorar la capacitat de les persones amb Parkinson per realitzar activitats diàries. Poden incloure aixecament de pesos, exercicis amb bandes elàstiques i moviments funcionals com a esquats i flexions de braços. També poden ajudar a millorar la postura i reduir la rigidesa muscular.
  2. Exercicis d'equilibri: Les persones amb Parkinson sovint tenen problemes d'equilibri que poden augmentar el risc de caigudes. A més, poden incloure caminar en línia recta, parar-se en un sol peu o fer exercicis d'equilibri en una pilota suïssa. També poden ajudar a millorar la postura i l'estabilitat.
  3. Exercicis de flexibilitat: Els exercicis de flexibilitat poden ajudar a reduir la rigidesa muscular i millorar la mobilitat articular. Els exercicis de flexibilitat poden incloure estiraments estàtics, exercicis de ioga o moviments de Tai Chi.
  4. Exercici aeròbic: L'exercici aeròbic pot millorar la salut cardiovascular i la capacitat de la persona amb Parkinson per realitzar activitats diàries. Els exercicis aeròbics poden incloure caminar, anar amb bicicleta, nedar o ballar.
Activitat mental per a persones amb problemes neuronals

És important recordar que cada persona amb Parkinson és única i pot requerir un pla d'exercicis adaptat a les seves necessitats i habilitats específiques.

És bo caminar si tinc Parkinson?

Rotundament sí, caminar té molts beneficis per a les persones que tenen Parkinson. Algunes dels avantatges de caminar per a les persones amb Parkinson són les següents:

  • Millora de la mobilitat i la coordinació: Caminar pot ajudar a millorar la mobilitat i la coordinació en persones amb Parkinson. L'activitat física regular pot ajudar a mantenir la força muscular, la flexibilitat i la coordinació necessàries per a caminar amb més facilitat.
  • Reducció de la rigidesa muscular: Caminar pot ajudar a reduir la rigidesa muscular en persones amb Parkinson. L'activitat física regular pot ajudar a mantenir els músculs més relaxats i disminuir la rigidesa, la qual cosa pot millorar la qualitat de vida.
  • Estimulació del sistema nerviós: l'activitat física també pot ajudar a millorar la comunicació entre les cèl·lules nervioses, la qual cosa pot millorar la funció motora i cognitiva.
  • Millora de l'equilibri i prevenció de caigudes: física regular pot millorar l'estabilitat i reduir el risc de caigudes, que és comuna en persones amb Parkinson.
  • Millora de l'estat d'ànim i la qualitat de vida: Caminar pot ajudar a millorar l'estat d'ànim i la qualitat de vida en persones amb Parkinson. L'activitat física pot alliberar endorfines, que són substàncies químiques naturals del cos que ajuden a reduir l'ansietat i millorar l'estat d'ànim.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu