sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Escales de cargol: Avantatges i inconvenients

Inconvenients i avantatges d'una escala de cargol

Pensant en col·locar una escala de cargol a casa o en un altre espai? La veritat és que aquest tipus d'escales són impressionants i donen gust de veure, però hem de tenir en compte tots els pros i contres abans de decidir-nos.

La veritat és que a primera vista les escales de cargol criden molt l'atenció i els seus avantatges poden decantar-te a voler instal·lar-ne una. Tot i així, és convenient saber quins desavantatges tenen abans de fer aquest pas.

Per aquesta raó, t'ajudem a triar entre aquesta tipus d'escales: t'expliquem els avantatges i desavantatges que tenen. A més, et donem solucions d'accessibilitat per escales de cargol.

Què és una escala de cargol

Les escales de cargol o helicoidal són escales en forma d'espiral que solen pujar de forma vertical mitjançant un eix central. Aquesta classe d'escales es van idear a l'Edat Mitjana i tenien, normalment, una finalitat militar. Les escales d'aquesta època es caracteritzaven per ser un element més per a protegir el castell o la fortalesa.

El sentit de les escales de caragol d'aquestes construccions era cap a la dreta, era així perquè donava més protecció en cas d'invasió. El que es pretenia era que els enemics tinguessin poc espai per poder utilitzar l'espasa i, tenint en compte que la majoria eren dretans, això complicava bastant utilitzar la mà dreta.

A més, les escales eren estretes i molt pronunciades, amb graons molt petits i irregulars, així que només podia passar una persona alhora. La forma de tot el conjunt feia complicat veure què hi havia més amunt. Òbviament tampoc hi havia barana, d'aquesta manera, l'atacant no tenia on agafar-se si l'empenyien escales avall.

Escala de cargol Escala de Bramante.

De daryl_mitchell from Saskatoon, Saskatchewan, Canada - Bramante Staircase 3, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40681143

Les escales de cargol tenen molt valor històric i arquitectònic. Un exemple d'això és l'Escala de Bramante, al Vaticà. Es tracta d'un conjunt fet l'any 1512 d'estil renaixentista. I, encara que li diuen escales, realment és una rampa circular que pujava el Papa Julio II en carruatge o a cavall.

On es pot instal·lar una escala de caragol, espais i limitacions

Les escales de caragol són molt utilitzades en espais petits o en llocs on es vol aprofitar l'espai. Es poden instal·lar tant en interiors com en exterior, així que sempre es poden tenir en compte en el moment de triar una escala.

Normalment, per a persones dretanes, es recomana que les escales vagin en el sentit de les agulles del rellotge. Però actualment es pot triar la direcció en funció de les necessitats.

Cadira puja escales per a unes escales de cargol

Les escales de cargol impressionen molt més que les escales tradicionals. No se solen veure tan sovint i, a més, solen tenir formes molt espectaculars que criden molt l'atenció.

Avantatges de les escales de caragol

Aquestes són tots els avantatges de triar escales de caagol per a la casa o en qualsevol altre espai:

 1. Es munten amb facilitat.
 2. Hi ha molts models per donar el toc que necessites al lloc (modern, refinat, elegant, etc.)
 3. Podem triar la direcció en funció de si som esquerrans o destres. En cas de ser destres es recomana en sentit de les agulles del rellotge, sinó, el contrari.
 4. Gran varietat de materials per fabricar-les.
 5. Aquest tipus d'escales ocupen poc espai en comparació a les escales convencionals. Per tant. són ideals si vols aprofitar espai.
 6. Originalitat: no se solen utilitzar així que destaquen molt en els entorns i es veuen impressionants.
 7. Pots triar entre escales de cargol per a interiors i d'interiors.

Desavantatges de les escales de cargol i inconvenients.

Encara que les escales de caragol tenen avantatges molt interessants, també hem de tenir en compte aquests peròs:

 1. Requereix més esforç físic, ja que solen tenir molt pendent.
 2. Dificulta el transport d'objectes grans entre plantes (per exemple, mobles).
 3. Si tens problemes de mobilitat poden augmentar la sensació d'inseguretat en baixar-les.
 4. No són indicats per a soterranis ja que dificulta el transport d'objectes que vulguis guardar-hi.
 5. Els codis d'edificació limiten l'ús d'escales de cargol en segons quines circumstàncies.

Solucions d'accessibilitat en escales de cargol

Si tens problemes de mobilitat i les escales de cargol a la teva casa són un problema, tenim diferents solucions:

Cadires salvaescales per a escales de cargol

Tenim diferents models de cadires salvaescales que serveixen per salvar escales de cargol, aquests es caracteritzen per tenir la capacitat d'adaptar-se escales d'aquest tipus sense problemes. Te’n parlem:

 • SOCIUS: aquest model es caracteritza per tenir una guia doble que li dona seguretat i estabilitat en tots els trajectes. Aquesta cadira disposa de molts opcionals per fer-la encara més funcional del que és i que s'adapti a les necessitats de la persona usuària. L'inconvenient d'aquest model és que requereix que les escales de caragol tinguin una certa amplària i un mínim espai.
 • UNIKA: aquest model té un carril en forma ovalada capaç de pujar i baixar escales de caragol amb un angle de fins a 75º. Aquest model és molt indicat en escales d'aquest tipus ja que ofereix moltes solucions per a un espai reduït i amb portes properes.

Plataformes salvaescales per a escales de cargol

En cas que la persona usuària amb problemes de mobilitat utilitzi cadira de rodes també pot valorar l'opció d'instal·lar una plataforma puja escales:

 • SECUR: aquesta plataforma és capaç de pujar i baixar escales de cargol amb una inclinació màxima de 60º. Òbviament, necessita més espai que una cadira salvaescales per poder realitzar el recorregut.
La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu