sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Esclerosi Múltiple: Com afecta a la mobilitat

Què és l'Esclerosi múltiple? Com pot afectar-nos en la nostra mobilitat? T'expliquem aquesta i més preguntes sobre aquesta malaltia.

 

Encara que sabem que s'està avançant molt en l'àmbit tecnològic de la salut, encara hi ha moltes incògnites sobre algunes patologies.

Fa uns anys l'esclerosi múltiple es valorava com una malaltia rara pel seu desconeixement en la societat. Actualment, la població té un major coneixement gràcies a accions per part d'algunes associacions i també d'alguns pacients.

Un dels casos més recents i coneguts amb aquesta malaltia és el de María Pombo, una jove influencer que ho pateix.

A continuació, t'expliquem en què consisteix aquesta malaltia i quins tractaments existeixen en l'actualitat.

 

Et deixem amb un article en el qual t'expliquem com es calcula el grau de discapacitat.

 

Què és l'esclerosi múltiple

 

L'esclerosi múltiple (EM) és una malaltia autoimmune que desenvolupa una resposta anormal del sistema immunitari del cos amb el sistema nerviós central.

El sistema nerviós central es compon pels nervis òptics, el cervell i la medul·la espinal.

Aquesta afecció es desenvolupa quan el sistema immune de la persona ataca un material gras denominat mielina. Aquesta substància aïlla les fibres nervioses per a protegir-les i facilita una correcta transmissió dels impulsos nerviosos. Sense aquesta capa protectora exterior, els nervis es veuen danyats. Això pot ocasionar que la informació dins del sistema nerviós central s'alteri o no funcioni com deuria.

Els nervis poden veure's afectats, afligint a la mobilitat i els sentits de les persones amb esclerosi múltiple.

 

 

 

Causes i símptomes habituals de l'esclerosi múltiple

 

No se sap amb exactitud què és el que causa l'esclerosi múltiple. Hi ha alguns factors ambientals i d'estil de vida que poden incrementar el risc de patir-lo. Alguns d'ells són:

• Les dones tenen una major probabilitat de desenvolupar EM que els homes.

• Els antecedents familiars també augmenten el risc de patir EM.

• Falta de vitamina D

• Normalment ocorre en una edat compresa entre els 20 i 40 anys.

• Les persones fumadores també tenen un major risc de patir aquesta malaltia.

• Altres factors com determinades malalties prèvies o infeccions poden incrementar lleument les probabilitats de sofrir-ho.

Com a resultat d'una esclerosi múltiple, l'afectat pot experimentar un conjunt de símptomes com:

• Dificultat per a caminar

• Feblesa muscular o espasmes

• Problemes de coordinació

• Visió borrosa o doble

• Entumiment i formiguejo

• Problemes sexuals

• Control deficient de la bufeta o l'intestí

• Dificultats per a mastegar i deglutir

• Problemes en la parla

• Dolor muscular i facial

• Depressió

• Problemes per a enfocar-se o recordar

• Sensació de cansament

 

”esclerosis-multiple-tratamientos-fatiga-sintomas-cansancio-actividades-autonomia”

 

 

Tipus d'esclerosi múltiple

 

Esclerosi múltiple recurrent-remitent (EMRR)

Es tracta del tipus més habitual d'esclerosi múltiple. Aproximadament el 80% de les persones amb EM tenen el tipus recurrent-remitent.

Les persones amb EMRR es produeixen brots, també dits recaigudes o exacerbacions. Aquests brots sorgeixen en períodes temporals de dies, setmanes o fins a mesos que milloren de manera parcial o total. En alguns casos, aquests brots poden ocasionar seqüeles neurològiques.

Esclerosi múltiple progressiva secundària (EMPS)

Es tracta d'una fase avançada de la EM en què els símptomes del EMPS empitjoren de manera incrementada. El grau de discapacitat es veu afectat durant el pas del temps, amb o sense recaigudes i remissions.

Esclerosi múltiple progressiva primària (EMPP)

Aquest tipus de EM és poc comú, afectant un 10% dels pacients. Al contrari que en la EMPS, en aquest cas hi ha una absència de brots definits però es produeix un agreujament dels símptomes de manera lenta i progressiva sense un interval de remissió.

Esclerosi múltiple progressiva recidivante (EMPR)

La EMPR només afecta a un 5% dels afectats per EM. En aquest cas, la malaltia empitjora de manera constant des dels seus inicis, amb recaigudes agudes i sense remissió.

 

Diagnostico de l'esclerosi múltiple

 

Aquesta malaltia és difícil de valorar i requereix de diferents proves per a poder diagnosticar-la. El neuròleg realitzarà una valoració del seu historial clínic i farà una exploració neurològica en deteniment per a comprovar els sinos que pateix l'afectat.

Per a descartar altres patologies, poden sol·licitar-se proves analítiques per a comprovar diferents paràmetres per a l'anàlisi del pacient.

També pot demanar-se una ressonància magnètica cerebral per a comprovar l'estat del cervell detalladament.

Per a estudiar diversos elements del líquid cefalorraquidi, del líquid que embolica el cervell i de la medul·la espinal, és possible que sigui important realitzar una punció lumbar.

També poden ser necessàries proves per a avaluar la transmissió dels estímuls sensorials en el sistema nerviós.

 

”esclerosis-multiple-tratamientos-movilidad-reducida-actividades-autonomia”

 

 

Tractaments i prevenció de l'esclerosi múltiple

 

Actualment la EM encara no té cura. No obstant això, existeixen diversos tractaments que ajuden a millorar els brots, frenar la malaltia i curar alguns dels símptomes de l'esclerosi.

En aquests pacients amb un grau de EM molt lleu, no es requereix cap tractament.

Et llistem alguns dels tractaments que s'utilitzen en l'actualitat:

Tractament modificador:

Serveix per a reduir l'assiduïtat i la severitat dels brots de les persones amb EM. D'aquesta manera, s'aconsegueix apaivagar els danys ocasionats en el cervell i retardar l'augment de la discapacitat.

Aquest tipus de tractament aconsegueix canviar l'evolució de la EM però no alleujar els símptomes.

Aquest mètode serveix per a controlar la neuroinflamación en els inicis de la EM, això influeix sobre el desenvolupament neurodegeneratiu a llarg termini.

Tractament dels brots:

En aquests casos en què l'afectat ha sofert un brot sever, pot realitzar-se un tractament amb corticoides. Això antiinflamatoris poden millorar la durada del brot així com la seva intensitat.

Tractament rehabilitador:

Aquest tipus de tractament permet millorar l'autonomia i la qualitat de vida de l'afectat. Amb ell es pretén millorar el desenvolupament dels episodis aguts i també ajudar amb el tractament simptomàtic.

A més del tractament farmacològic també s'incorpora teràpies de fisioteràpia, estimulació cognitiva i mantenir una dieta correcta.

 

Pèrdua de mobilitat en persones amb esclerosi múltiple

 

La majoria dels pacients amb EM lleu o severa, desenvolupen problemes que redueixen la mobilitat de la persona a curt o llarg termini. Aquests problemes poden afectar qualsevol limitació de moviment ja sigui de coordinació motriu, sentir feblesa muscular, rigidesa muscular i espasmes, falta d'equilibri o fatiga.

La feblesa muscular pot fer que es perdi força en les dues cames “monoparesia” o en les extremitats superiors. Normalment es realitzen diferents exercicis adaptats als problemes de l'afectat. Per a millorar aquest aspecte i també poden utilitzar-se diferents ajudes tècniques que serveixen per a facilitar el desplaçament. Algunes d'elles poden ser: crosses, bastons, caminadors, cadires de rodes, barres d'agarri, etc.

 

”esclerosis-multiple-andadores-ayudas-tecnicas-muletas-sillas-de-ruedas-tratamientos-actividades-autonomia”

 

 

Millora de la qualitat de vida en persones amb esclerosi múltiple

 

També existeixen un altre tipus d'ajudes que milloren la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple que pateixin mobilitat reduïda.

Es tracta de les solucions salvaescales que permeten millorar l'accessibilitat de l'entorn. Un dels dispositius més utilitzats són les cadires salvaescales. Aquestes són molt pràctiques per a evitar caigudes i prevenir un risc major derivat d'un accident. S'utilitzen sobretot en habitatges particulars i poden instal·lar-se en espais interiors o d'exterior.

Per a les persones que es desplacen en cadira de rodes, pot ser necessari la instal·lació d'una plataforma salvaescales. Les plataformes, permeten pujar i baixar les escales a les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda.

En general, aquests dispositius estan pensats no sols per a millorar l'autonomia de les persones, també augmenten el seu confort diari, realcen la seva confiança i seguretat.

 

”esclerosis-multiple-sillas-salvaescaleras-plataformas-ayudas-tecnicas-movilidad-seguridad-autonomia”

 

* Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu