sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Espina bífida. Diagnòstic, causes i tractament

Què és l'espina bífida

L'espina bífida és una malformació a l'esquena d'un bebè durant les primeres setmanes de gestació. Aquesta patologia pot causar problemes de discapacitats físiques pel que és molt important seguir indicacions mèdiques abans i durant l'embaràs que poden reduir el risc a que es desenvolupi.

Què és l'espina bífida

L'espina bífida (o espina bífida oberta) apareix quan la columna vertebral i la medul·la espinal no es formen correctament. Això passa quan el tub neural – una estructura de l'embrió que acaba transformant-se en el cervell, la medul·la espinal i els teixits de voltant- té un defecte.

A partir dels 28 dies de la concepció el tub neuronal ja ha d'estar format i tancat, però els bebès que neixen amb espina bífida una part d’aquest no es tanca correctament pel que provoca defectes en la medul·la espinal i en els ossos de la columna.

https://www.youtube.com/watch?v=qqIEbYJWvxs

En funció de l'afectació de l'esquena del nounat hi ha diferents tipus d'espina bífida.

Tipus d'espina bífida

 • Espina bífida oculta: és de caràcter lleu. Produeix una petita separació entre els ossos de la columna, però no afecta la medul·la espinal. Moltes persones que tenen aquest problema no ho saben.
 • Meningocele: sobresurt per l'esquena una bossa plena de líquid de les estructures que envolten la medul·la espinal i els nervis. No sol afectar-los directament, però en alguns casos pot provocar una discapacitat lleu.
 • Mielomeningocele: és el tipus més greu i provoca que el canal medul·lar estigui obert en la part baixa o mitjana de l'esquena. Això crea un sac a l'esquena on queden exposats els teixits i nervis. A conseqüència, és molt fàcil que la persona tingui infeccions molt greus, paràlisis, disfunció de bufeta i intestí. Aquest tipus d'espina bífida provoca discapacitat greu.

Espina bífida en bebès.

Causes de l'espina bífida

Actualment no se sap què provoca l'espina bífida, però se sospita que pot ser una combinació entre un defecte congènit i el medi ambient. Encara així, hi ha formes per a reduir la probabilitat que neixi un nadó amb espina bífida.

Recorda que l'espina bífida es desenvolupa durant les primeres setmanes de l'embaràs, per tant, si una dona vol quedar embarassa o ja ho està pot seguir els següents consells (i sempre assessorada per una doctora o metge):

 • Prendre àcid fòlic tots els dies. Aquest àcid conté vitamina B que ajuda a prevenir malformacions en el cervell i en la columna vertebral. Es recomana prendre-ho abans i en els primers mesos d'embaràs. Sempre s'ha d'estar ben assessorada per una persona especialista en ginecologia.
 • En cas d'estar prenent medicació, s'ha d'assegurar que aquests no són perjudicials pel bebè.
 • La diabetis o l'obesitat en la dona pot afectar negativament en la formació del fetus, per la qual cosa s'ha de tenir molt controlat.
 • Evitar saunes, jacuzzis o qualsevol altra forma que pot escalfar massa el cos.
 • S'ha de tenir en compte que el risc de tenir un bebè amb espina bífida pot ser major si hi ha germans que pateixen d'ella.
Com detectar l'espina bífida

Com saber si es té espina bífida. Diagnòstic i tractament

El diagnòstic per a l'espina bífida es pot realitzar durant l'embaràs o després del naixement.

Proves que es poden fer durant l'embaràs:

 • AFP (afafetoprotína): es fa una anàlisi de sang a la mare per a determinar quina quantitat de proteïna produïda pel bebè s'ha transmès a la mare. Aquesta prova pot formar part d'una altra que es diu “de triple detecció” que permet trobar defectes en el tub neural entre altres problemes.
 • Ecografia: la doctora o metge poden detectar possibles problemes e la columna del fetus o altres motius que poden explicar un nivell alt d'AFP.
 • Amniocentesis: es pren una mostra petita del líquid amniòtic que envolta el bebè.

Les proves després del naixement poden consistir en radiografies i ressonàncies magnètiques. La persona professional pot considerar oportunes realitzar-les si percep en el nounat un clotet a l'esquena o una zona de pell amb pèl.

Per als bebès amb espina bífida que es detecti durant el període de gestació es pot realitzar una operació prenatal si es compleixen uns certs requisits. Aquesta classe d'operació serveix perquè la persona no tingui una discapacitat molt greu en néixer. En altres nens es realitza una operació després de néixer que ajudarà a prevenir futures infeccions.

En funció d'altres patologies que es puguin anar desenvolupant al llarg de la vida del bebè es prendran altres mesures.

Possibles conseqüències i complicacions de l'espina bífida

L'espina bífida oculta no sempre porta conseqüències i, si és el cas, són lleus. En canvi, les malformacions més severes deriven en discapacitat física. La gravetat y la discapacitat variarà en funció de la grandària i la ubicació del defecte en el tub neural, si la pell cobreix la part danyada i si els nervis raquidis sobresurten de l'àrea afectada.

Problemes associats a l'espina bífida

Les persones amb espina bífida poden tenir les següents complicacions al llarg de la seva vida:

 • Paràlisi: en moltes ocasions els nervis de la part inferior del cos queden danyats pel que la musculatura de les cames es veu afectada i també molt afeblida. També pot provocar paràlisi o articulacions molt rígides. Alguns bebès neixen amb malformacions en els malucs, genolls o peus.
 • Complicacions ortopèdiques: espina dorsal corba, creixement anormal, dislocació de maluc, deformitats òssies i articulars i contractures musculars.
 • Hidrocefàlia (aigua en el cervell): quan més amunt es troba la malformació de la columna més fàcilment poden desenvolupar aquest problema. Aquesta patologia surt a conseqüència de la mala circulació del líquid de la zona de la columna a causa de la malformació.
 • Infeccions en vies urinàries i problemes intestinals: poden veure's danyats els nervis que controlen la bufeta i els esfínters. A més, la malformació pot provocar infeccions fàcilment.
 • Al·lèrgia al làtex: hi ha una tendència que les persones amb aquesta patologia desenvolupin aquest tipus d'al·lèrgia, probablement perquè des de molt petits estan en contacte amb aquest producte durant molt de temps.
 • Dificultats d'aprenentatges i socials: poden tenir discapacitats en el desenvolupament i aprenentatge.
 • Malformació de Chiari de tipus II: és una malformació de la columna que pot desenvolupar en problemes per a respirar i empassar.
 • Meningitis: alguns bebès poden desenvolupar aquest tipus d'infecció.
 • Apnea: problemes en el somni.
 • Problemes a la pell.
 • Altres: problemes de visió i convulsions.

VALIDA, fent costat a problemes que afecten la mobilitat

A VALIDA volem donar visibilitat a malalties que afecten directament la mobilitat de les persones per a sensibilitzar a la població. A més, creiem en la importància d'afavorir l'aparició de nous estudis i recerques per a poder tractar o prevenir aquestes patologies.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu