sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Estan obligats els meus veïns a instal·lar un salvaescales?

Encara hi ha edificis amb barreres arquitectòniques que impedeixen l'accés segur i fàcil a persones amb mobilitat reduïda. Instal·lar salvaescales en una comunitat de veïns és un dret que està garantit per llei. Aquesta Llei, anomenada Propietat Horitzontal, és necessària per a garantir la mobilitat de totes les persones. D'aquesta manera, quan un propietari de l'edifici sol·licita obres i presenta una clara necessitat, és obligació dels veïns instal·lar un salvaescales.

 

Principals problemes d'accessibilitat en comunitats de veïns

 

És de coneixement general que molts edificis antics estan construïts sense tenir en compte les necessitats de persones amb discapacitat o persones grans amb problemes que els impedeixen desplaçar-se amb tranquil·litat.

En alguns casos, també pot afectar persones que, per alguna situació en concret, per exemple, en haver de transportar un cotxet de bebè, es trobin amb la necessitat d'adequar l'edifici per a aconseguir millor comoditat i confort.

Els desnivells en les entrades dels edificis és el problema més habitual en què es troben les persones propietàries d'edificis d'habitatges. Normalment, aquesta classe de barreres es poden resoldre en instal·lar una solució que trenqui amb aquestes, per exemple, amb la instal·lació d'una plataforma salvaescales (un recurs molt utilitzat en les comunitats de veïns).

 

”plataforma

 

Aquests models permeten que persones amb cadira de rodes puguin superar el desnivell dels graons. És molt versàtil ja que persones que poden desplaçar-se sense cap ajuda excepte d'algun bastó o algun caminador, també poden usar aquest tipus de mecanisme.

 

És obligatori eliminar les barreres arquitectòniques a les comunitats de propietaris?

 

En el 2017, va entrar en vigor la Llei d'accessibilitat universal on s'obliga les comunitats de propietaris a adequar els espais comuns dels edificis per a persones amb problemes de mobilitat. Per tant, és obligació dels veïns d'instal·lar un salvaescales per a adequar el recinte.

D'altra banda, existeix la Llei de Propietat Horitzontal, que obliga les comunitats de veïns a suprimir les barreres arquitectòniques que siguin un impediment per a la llibertat de moviment de les persones que viuen allà.

 

Requisits bàsics per a instal·lar un salvaescales en una comunitat de veïns

 

La Llei de Propietat Horitzontal indica que les persones propietàries de l'edifici poden sol·licitar la instal·lació d'una solució d'accessibilitat si compleixen amb els següents requisits:

  • Que visquin o treballin a l'edifici
  • Persones voluntàries que accedeixin a l'edifici i tinguin alguna discapacitat
  • Persones majors de 70 anys

 

La comunitat, es veurà amb l'obligació d'instal·lar un salvaescales que ajudin els veïns a trencar amb el tram d'escala que està sent un problema.

 

”salvaescaleras

 

Qui paga les despeses de la instal·lació del salvaescales?

 

 

 

Aquesta llei de Propietat Horitzontal també especifica que si el total de la instal·lació de la solució de mobilitat no supera les dotze mensualitats de despeses comunitàries aquestes obres no han de passar per votació de la junta de propietaris. En cas que excedeixi de dotze mensualitats, s'ha de realitzar una votació i, si surt desfavorable, la diferència de costos ho haurà de posar la persona que hagi sol·licitat aquesta reforma. Per part seva, la comunitat de veïns posarà l'import equivalent a les dotze mensualitats ordinàries de despeses comunes.

S'ha de tenir en compte que el càlcul dels costos es fa després d'haver restat les subvencions i ajudes per a aquesta mena d'instal·lacions.

 

Sistemes salvaescales més venuts en comunitats de veïns

 

Hi ha moltes possibilitats d’escollir entre solucions que garanteixin l'accessibilitat universal. A Válida Sin Barreras tenim una àmplia gamma de productes que permet solucionar de la forma més convenient els problemes de mobilitat en un edifici. Molts dels nostres productes es poden instal·lar a l'exterior en cas que fos necessari.

En funció de les característiques de l'immoble podrem triar entre:

  • Cadires salvaescales: tenim una àmplia gamma de productes que poden suposar una solució pràctica i senzilla pel problema d'accessibilitat a la seva comunitat. Serveixen per pujar i baixar graons de llarg recorregut de manera ràpida i segura. Són ideals per a persones majors i amb mobilitat reduïda. S'instal·len ràpidament i no és necessari fer obres.

 

 

 

  • Plataformes salvaescales: molt recomanat per a comunitats de veïns on hi hagi persones amb cadires de rodes. Estan dissenyades perquè els usuaris es desplacin amb total autonomia. Tots els nostres models són plegables, per tant, no suposen un problema d'espai quan no s'utilitzen.

 

  • Elevadors de curt recorregut: perfectes per a superar desnivells de fins a 3 metres. Permeten transportar persones que utilitzin cadira de rodes o altres sistemes de mobilitat. Són ideals per superar aquestes escales que separen el replà de l'edifici amb l'ascensor.

  

Descobreix els nostres models i com funcionen en el nostre canal de Youtube: visita’ns!

 

Què diu la Llei d’Accessibilitat Universal respecte a barreres arquitectòniques en comunitats?

 

La Llei d'Accessibilitat Universal garanteix que totes les persones puguin moure's lliurement sense haver de preocupar-se per les barreres arquitectòniques. Per tant, aquesta llei obliga que els entorns, processos, béns, productes i serveis compleixin amb uns mínims d'accessibilitat.

En matèria d'accessibilitat, es calcula que aquesta és fonamental per a un 10% de la població. A més, per a un 40% és necessària i, per al 100% és confortable. Per tant, s'estipula l'accessibilitat com un dret de les persones que s'ha de garantir en tots els seus àmbits.

Descobreix més sobre què ofereix la Llei de Propietat Horitzontal en el nostre article de blog que pots trobar en el següent enllaç.

 

”elevador

 

Tens dubtes sobre si pots instal·lar un salvaescales a la teva comunitat?

 

No importa la complexitat dels edificis antics, els nostres assessors disposen d'experiència, coneixement i un ampli catàleg, per la qual cosa poden assessorar amb les millors solucions salvaescales per cada cas.

Pot posar-se en contacte amb nosaltres perquè vingui una persona experta en salvaescales per a assessorar-los i donar tot tipus de solucions per a trencar amb la barrera que suposen les escales i els desnivells en el seu habitatge.

La visita i el pressupost no suposa cap cost, per tant, no dubti en sol·licitar una visita mitjançant el nostre telèfon gratuït: 900 414 000. També pot contactar amb nosaltres utilitzant el nostre formulari web o per correu electrònic: [email protected].

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu