sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Estimulació cognitiva per a persones grans

Estimulación cognitiva para personas mayores

Preocupada perquè amb l'edat et dones compte que la teva ment perd facultats? La ment es pot entrenar i és per això que existeix l'estimulació cognitiva per a persones grans. Et podria semblar que aquest tipus d'activitats van dirigides a persones amb malalties neuronals i, en part, tens tota la raó. Tot i això, hi ha activitats d'estimulació cognitiva que serveixen per millorar les capacitats de persones totalment sanes i que serveixen per retardar els efectes degeneratius propis de l'edat.

Aquesta tècnica permet a persones d'una certa edat poder entrenar la ment per a millorar les seves capacitats cognitives i retardar els problemes que moltes vegades comporta l'edat. De fet, el que es promou actualment és tenir un envelliment actiu, és a dir, aprofitar la jubilació per aprendre, fer exercici i conèixer persones. Una combinació que no només repercuteix en la millora de la qualitat de vida, sinó que també influeix positivament en la salut d'una persona.

T'expliquem què pots fer per a tenir una ment activa, però no oblidis que també és igual d'important tenir una bona salut física per a poder tenir un envelliment actiu.

Què és l'estimulació cognitiva per a persones majors?

L'estimulació cognitiva per a adults majors consisteix a realitzar activitats per a mantenir o millorar el funcionament del cervell. Tenir un bon funcionament cognitiu permet tenir un envelliment actiu i saludable, al mateix temps, influeix positivament en l'estat d'ànim i la qualitat de vida de la persona ja que veu que no perd facultats i continua sent autònoma.

Aquest conjunt d'activitats i tècniques serveixen per promoure funcions cognitives mitjançant exercicis de memòria, atenció, aprenentatge, concentració o llenguatge. L'objectiu és mantenir el funcionament cerebral i retardar la deterioració cognitiva, especialment relacionat amb l'edat o en malalties neurodegeneratives com el Parkinson o l'Alzheimer.

Beneficis de fer activitats per a la gent gran

Els objectius de l'estimulació de les capacitats cognitives per a adults són:

 • Sentir-se en més bona forma, i en general, més sa.
 • Millorar l'autonomia personal i la seguretat.
 • Evitar que la persona desconnecti de l'entorn i mantenir les relacions socials.
 • Millorar la qualitat de vida del pacient, així com els seus familiars i cuidador.
 • Més autoestima i identitat pròpia.
 • Evitar l'estrès.
 • Rendiment funcional.
 • Més autonomia per a les activitats de la vida quotidiana.

Quines persones poden fer exercicis cognitius?

L'estimulació cognitiva per a persones grans s'enfoca, en part, a persones que per l'edat comencen a sofrir una certa pèrdua de funcionalitats cognitives o bé volen endarrerir la seva aparició. A més, són molt importants quan apareixen patologies neurodegeneratives, ja que serveixen per complementar el tractament de medicació.

Aquestes són algunes de les persones que haurien de fer aquesta classe exercicis cognitius:

 • Persones amb Alzheimer.
 • Malalts de Parkinson.
 • Pacients que hagin tingut un ictus.
 • Persones que tenen d'esquizofrènia.
 • Persones amb discapacitat intel·lectual.
 • Gent gran.

Tipus d'exercicis cognitius per a persones majors

Els exercicis cognitius variessin en funció de, primer, la malaltia que té la persona, segon, el grau d'afectació i, tercer, es té en compte si té afectada la visió, audició o apràxies de la parla. A partir d'allí trobem dos tipus d'exercicis:

 • Exercicis per a l'estimulació cognitiva per a persones grans: mantenen la ment activa a més dels seus processos cognitius. Es preparen activitats com a exercicis d'atenció o càlcul, que serien molt més específiques. Encara que també seria una activitat llegir un llibre, anar a una conferència o jugar a jocs de taula. El principal objectiu és mantenir la ment de la persona activa i, si és amb activitats que són interessants per a ella, molt millor.
 • Exercicis de rehabilitació cognitiva per a persones grans: indicats per a persones que tenen una malaltia, i per tant estan dissenyats per retardar la deterioració o recuperar l’habilitat mental. Són exercicis molt específics i pautats per a la persona en qüestió.

Com s'han de triar els exercicis per a l'estimulació cognitiva

Per a les persones amb malalties neurològiques, és important que la seva pauta d'exercicis sigui gestionada per un neuròleg o especialista en aquests processos. Per a persones grans, el que es recomana és tenir un envelliment actiu, en aquest sentit, s'aconsella a mantenir-se ocupat tant mental i físicament, així que és bo buscar exercicis físics per fer durant la setmana. Al final, tot això servirà per a tenir un envelliment normal.

Exercicis mentals per a persones grans

És important no deixar de fer activitats que agradin, practicar qualsevol esport, anar a caminar, llegir, aprendre (ja sigui un nou idioma o a fer ceràmica, pintura o fotografia), anar a conferències i participar a tota mena d'activitats que puguin enriquir personalment.

A més, actualment, per a persones que no tenen una malaltia neurodegenerativa, es poden trobar molts exercicis per a activar la ment. Ja siguin llibres d'exercicis o jocs interactius en l'ordinador o en dispositius mòbils o tauletes electròniques.

En triar el material és important tenir en compte què es vol treballar:

 • Memòria: capacitat de recordar a curt i llarg termini esdeveniments, emocions o persones.
 • Capacitat de decisió, és a dir, funcions executives: poder planificar i ordenar activitats i accions.
 • Llenguatge: poder comunicar-se, parlar i comprendre.
 • L'atenció: capacitat de parar esment a una sola cosa sense distraccions.
 • Orientació: reconèixer on està, el moment del dia i cap a on vas.

Abans de començar a fer exercicis d'estimulació cognitiva

Per a persones de la tercera edat sense problemes cognitius generats per una malaltia és important animar-los a fer el que vulguin. Són persones autònomes i amb capacitat de decisió, així que el més important és inculcar la rellevància de mantenir la ment i el cos actius.

Joc de cartes per a estimular la ment

En el cas de persones grans amb malalties neurològiques el procediment ha de ser diferent i variarà en funció del grau d'afectació de la patologia. És important oferir activitats i exercicis adequats al seu estat de la malaltia i molt recomanat que l'hagin preparat professionals de la neurologia. A partir d'aquí les nostres recomanacions són:

 1. Paciència, especialment si la persona que vols ajudar té un estat avançat.
 2. Les sessions no poden ser de més d'una hora, encara que tingui una deterioració cognitiva lleu.
 3. Intenta mantenir la motivació de la persona perquè rendeixi al màxim quan faci els exercicis.
 4. Adapta la dificultat dels exercicis al nivell de la persona. Normalment és a més deterioració cognitiva, menys dificultat.
 5. És recomanable combinar exercicis d'estimulació cognitiva amb altres jocs (jocs de taula, cartes o flashcards).

Llista d'exercicis cognitius per a persones grans

Existeixen diferents activitats que pots trobar per internet i que serveixen per a millorar la capacitat mental:

 • Memòria.
 • Atenció.
 • Càlcul.
 • Llenguatge.
 • Percepció.
 • Pràxies.

1. Exercicis mentals per a persones grans

Hi ha exercicis per a millorar l'agilitat mental i habilitats cognitives en persones grans. Aquests serveixen per mantenir la ment en forma i millorar el seu rendiment. Alguns exemples són passatemps, buscar diferències o sudokus. Existeixen moltes aplicacions per a mòbils o tauletes que poden oferir-te un joc més interactiu, sinó et convenç, sempre pots recórrer als típics quaderns d'exercicis o de passatemps.

A més, per complementar, s'ha estudiat que els exercicis de meditació i ioga serveixen per a mantenir la ment activa i estimular-la. En cas que la persona estigui disposada, recomanem el ioga ja que, al mateix temps, fas treballar el cos.

2. Exercicis de memòria per a persones majors

S'ha comprovat que tenim més capacitat per a recordar imatges que paraules, Així que els exercicis de visualització són dels importants per a poder estimular i reforçar la memòria.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu