sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Exercicis per a expulsar pedres del ronyó

Ejercicios para expulsar piedras de riñón.

Les pedres en el ronyó poden arribar a ser molt doloroses i segur que en moltes ocasions vols expulsar-les com més aviat millor. Normalment, això és un procés natural i, si no hi ha cap complicació, el cos acaba per expulsar el càlcul. Tot i això, existeixen alguns exercicis per expulsar pedres del ronyó que afavoreixen que el procés sigui més ràpid.

T'expliquem quins tipus d'exercicis pots fer per a poder millorar els teus dolors i expulsar més ràpidament les pedres.

Què són les pedres al ronyó?

Les pedres al ronyó, també conegudes com a càlculs renals o litiasi renal, són formacions sòlides que es desenvolupen en els ronyons. Aquest problema de salut comú pot causar una gran incomoditat i dolor intens, a més d'afectar negativament la funció renal.

Les pedres en el ronyó són dipòsits sòlids que es formen en els ronyons a partir de substàncies presents de l'orina. Aquestes substàncies poden incloure calci, àcid úric, oxalat, fosfat i altres compostos. Les pedres poden variar en grandària, des de petits cristalls fins a masses més grans.

La formació dels càlculs pot estar relacionada amb diversos factors, com la concentració de petites quantitats de substàncies a l'orina, la ingesta insuficient de líquids, certes condicions mèdiques (com la hiperparatiroïdisme i la gota) i alguns medicaments. Els factors genètics i la història familiar també poden augmentar el risc de desenvolupar càlculs renals.

Expulsar càlculs del ronyó

Quan una pedra en el ronyó es mou a través del tracte urinari, pot causar símptomes com ara dolor intens a l'esquena baixa o en el costat, dolor en orinar, sang a l'orina, necessitat freqüent d'orinar i sensació d'urgència. El diagnòstic dels càlculs renals generalment es realitza mitjançant anàlisis d'orina, proves d'imatge (com a radiografies i ecografies) i, en alguns casos, anàlisis de les pròpies pedres.

El tractament de les pedres al ronyó depèn de la grandària i la ubicació d'aquestes, així com de la gravetat dels símptomes. En molts casos, les pedres petites poden passar per si mateixes amb el consum adequat de líquids i medicaments per a l'alleujament del dolor. No obstant això, les pedres més grans poden requerir intervenció mèdica, que pot incloure teràpies d'ones de xoc, procediments endoscòpics o cirurgia.

Quins exercicis pots fer per expulsar pedres del ronyó

És important tenir en compte que l'exercici per si sol no pot expulsar directament les pedres del ronyó. No obstant això, alguns exercicis poden ajudar a promoure el moviment i el flux de l'orina, la qual cosa pot facilitar l'expulsió de les pedres petites a través del tracte urinari. A continuació, s'esmenten algunes activitats físiques que poden ser beneficioses en combinació amb el tractament mèdic adequat:

  1. Caminar: Realitzar caminades regulars pot promoure l'activitat física general i ajudar a mantenir el flux de sang i la funció renal adequada. A més, caminar pot contribuir a reduir la inflamació i la inflor en el cos.
  2. Saltar suaument: Saltar lleugerament pot ajudar a agitar i moure suaument el cos, la qual cosa pot afavorir la mobilitat de les pedres del ronyó. No obstant això, és important evitar salts bruscos o exercicis d'alt impacte, ja que podrien causar molèsties o lesions addicionals.
  3. Exercicis d'estiraments: Realitzar estiraments suaus pot ajudar a alleujar la tensió muscular i promoure la circulació, especialment si són moviments del tronc superior. Els estiraments específics de la part inferior del cos, com l'estirament dels músculs de l'esquena i els músculs de la pelvis, poden ser beneficiosos.
  4. Exercicis respiratoris: La respiració profunda i conscient pot ajudar a relaxar els músculs i millorar l'oxigenació del cos. A més, alguns estudis suggereixen que la respiració diafragmàtica pot estimular els moviments peristàltics en el tracte urinari, la qual cosa pot facilitar l'expulsió de les pedres.

Exercicis per expulsar les pedres del ronyó

Altres consells per a eliminar pedres del ronyó

A més de l'exercici, existeixen altres remeis que poden ajudar a facilitar l'expulsió de les pedres en els ronyons. Alguns remeis que es poden considerar inclouen:

  1. Hidratació adequada: Beure abundant aigua és fonamental per a diluir l'orina i promoure l'eliminació de les pedres. Es recomana consumir almenys 8 gots d'aigua al dia, o més segons les indicacions mèdiques.
  2. Sucs cítrics: El consum de sucs cítrics, com el suc de llimona o el suc de taronja, pot ser beneficiós. Aquests sucs contenen citrat, que pot ajudar a prevenir la formació de cristalls i contribuir a la dissolució de les pedres existents. Tingues en compte que també existeixen aliments prohibits si tens pedres de ronyó.
  3. Te d'herbes: Algunes herbes, com la dent de lleó, el julivert i el romaní, s'han utilitzat tradicionalment per a ajudar en l'eliminació de pedres en el ronyó. Aquestes herbes poden tenir propietats diürètiques i promoure la funció renal.
  4. Compreses calentes: L'aplicació de compreses calentes a l'àrea renal pot ajudar a alleujar el dolor i la incomoditat associats amb les pedres en el ronyó. Les compreses calentes poden relaxar els músculs i millorar el flux sanguini en la zona afectada.
  5. Teràpia d'ones de xoc extracorpòries (TOCE): En casos en els quals les pedres són massa grans per a ser eliminades de manera natural, la TOCE pot ser una opció de tractament. Aquest procediment utilitza ones de xoc per a desintegrar les pedres en fragments més petits, la qual cosa facilita la seva expulsió.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu