sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Fisioteràpia neurològica: què és i les seves aplicacions

Fisioterapia neurológica

Existeixen moltes especialitats de fisioteràpia, segurament, per a tu, la més coneguda és la traumatològica, és a dir, la que pot treure’t les contractures de les cervicals. Però, coneixes la fisioteràpia neurològica? Aquesta branca de la fisioteràpia ajuda persones amb el sistema nerviós danyat a millorar la seva qualitat de vida.

En què consisteix la fisioteràpia neurològica?

La fisioteràpia neurològica és una branca de la fisioteràpia que s'encarrega de tractar a persones amb alteracions o lesions amb afectació del sistema nerviós central o perifèric. Es tracta d'un sistema que afecta directament el moviment. El seu principal objectiu és millorar la mobilitat del pacient mitjançant exercicis que permeten millorar les capacitats físiques i les alteracions musculars i sensitives. Amb això, són capaços de millorar la capacitat i eficàcia dels moviments quan hi ha hagut un dany cerebral adquirit.

Els fisioterapeutes especialitzats en aquesta branca han d'actuar el més ràpid possible quan es produeix la lesió en el sistema nerviós. És així perquè existeix un temps de rehabilitació on es creen noves connexions, un procés anomenat neuroplasticitat, així que és important aprofitar-ho per poder estimular i guiar els exercicis per recuperar la mobilitat de nou.

Aquesta teràpia està enfocada a millorar la qualitat i l'eficàcia dels moviments, també té com a objectiu millorar el control postural, l'estabilitat, els tremolors, la fatiga i combatre l'espasticitat.

Què és el Sistema Nerviós?

El Sistema Nerviós és l'encarregat de transmetre els senyals del cervell i de la resta del cos, també inclou els òrgans. Així que és l'encarregat de procurar el moviment de, pràcticament, tot el cos, fins i hi tot ens permet pensar. Si aquest sistema queda afectat d'alguna forma comencen a sortir problemes en funció de la part que ha quedat danyada.

Exercicis per a la rehabilitació del sistema nerviós

Aquest sistema es divideix en dues parts principals: sistema nerviós central i el sistema nerviós perifèric. El Central està compost pel cervell i la medul·la espinal, mentre que el perifèric es forma a partir dels nervis que es ramifiquen des de la columna vertebral i arriben fins a tot el cos.

La unitat bàsica del sistema nerviós és la neurona que, com sabràs, són les cèl·lules que es troben en el cervell. Es calcula que el cervell humà conté 100 mil milions de neurones. A més, aquestes es reparteixen el treball pel que hi ha neurones encarregades del sistema motriu, unes altres són les neurones sensitives (detecten la llum, so, el sabor, pressió, calor o fred), unes altres controlen els processos involuntaris (per exemple, el batec del cor, hormones o el sistema digestiu).

A qui va dirigida la fisioteràpia neurològica?

Aquest tipus de fisioteràpia va dirigida a pacients que tenen afectats el sistema nerviós central. Un exemple de malalties que poden danyar-lo són:

Els objectius de la teràpia neurològica poden variar en funció de la persona ja que es tracta al pacient de manera individualitzada i s'estudia el seu cas particular. L'objectiu és el tractament de les alteracions per cobrir les necessitats individuals.

Qui necessita fisioterapia nuerològica

En funció de quina ha provocat deficiències en el seu sistema nerviós i les zones que han quedat afectades, es crea la rehabilitació específica per a la persona. Les activitats més comunes que es duen a terme són:

  • Exercicis cardiovasculars i de força.
  • Entendre els símptomes produïts per la malaltia i com manejar-los.
  • Activitats per a l'espasticitat, espasmes i tensió muscular.
  • Alineació corporal.
  • Activitats per caminar.
  • Exercicis que serveixen per millorar la funció d'extremitats.
  • Control del moviment.
  • Exercicis d'equilibri.
  • Control de la fatiga.
  • Tolerància del dolor.

Algunes de les tècniques més conegudes durant la rehabilitació neurològica són, d'una banda, el mètode Bobath, que inhibeix el to i els patrons de moviment anormals. I per altra banda, el mètode Perfetti, que serveix per recuperar i activar el moviment de manera espontània mitjançant processos cognitius.

Quins beneficis aporta la fisioteràpia neurològica al pacient?

S'ha demostrat que és molt important que existeixi un fisioterapeuta neurològic en l'equip interdisciplinari de pacients amb problemes en el sistema nerviós. Aquests especialistes crearan un tractament personalitzat per millorar els trastorns del to muscular, activar els grups musculars que estiguin afeblits o paralitzats o disminuir el dolor.

També és molt important per evitar l'aparició de complicacions com: subluxacions, espatlla dolorosa, escurçaments musculars i danys a l'estructura articular. A més, el professional entrena a la persona per deambular en entorns quotidians i adapta la pràctica de l'exercici o esport a la nova situació funcional del pacient. És possible que també recomani ajudes tècniques com a fèrules o embenatges.

El més probable és que també se centrin especialment a practicar accions tan quotidianes com baixar i pujar escales, canviar-se d'una cadira a una altra i evitar caigudes al bany.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu