sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Fístula dental: Causes, Símptomes, Tractaments i Prevenció

Qué es una fístula dental y por qué aparece

La fístula dental és un petit canal anormal que es forma com a resultat d'una infecció dental, connectant el teixit tou al voltant de la dent o la geniva amb una font d'infecció a l'interior de la dent o de l'arrel. Aquesta afecció pot causar molèsties significatives i requereix tractament adequat per a evitar complicacions greus. En aquest article, explorarem detalladament què és una fístula dental, com apareix, les seves possibles causes, els tractaments disponibles i les mesures preventives per a mantenir una òptima salut bucal.

Què és una fístula dental i com apareix?

Una fístula dental és un petit embalum o obertura que es forma en la geniva o el teixit tou prop d'una dent infectada. Aquest embalum està connectat a una font d'infecció dins de la dent o en l'arrel, generalment associada amb un abscés dental. Quan una càries profunda, una infecció periapical (en la punta de l'arrel de la dent), o una malaltia periodontal no són tractades adequadament, la infecció pot estendre's i formar un abscés que busca una via de fuita, creant així la fístula dental.

Causes de la fístula dental

Les principals causes de la fístula dental inclouen:

Càries profundes: Si una càries no és tractada a temps, pot aconseguir la polpa de la dent, que conté vasos sanguinis i nervis. Si la polpa infectada produeix una infecció pot donar lloc a l'abscés i, en conseqüència, a la fístula dental.

Infecció periapical: Una infecció que afecta la punta de l'arrel de la dent. També coneguda com a abscés periapical, pot propagar-se cap al teixit circumdant i provocar una fístula en la geniva.

Malaltia periodontal: L'acumulació de placa bacteriana i carrall en les genives pot portar a una infecció periodontal. Si aquesta infecció no es tracta, pot afectar l'os i els teixits de suport de la dent. Això dona lloc a un abscés i, eventualment, a una fístula dental.

Dents impactades: Els queixals del judici o altres dents impactades poden crear espais propicis per a l'acumulació de bacteris i infeccions. Això podria desenvolupar una fístula.

Símptomes d'una fístula dental

Els símptomes d'una fístula dental poden variar en intensitat i gravetat. Alguns dels signes comuns inclouen:

Petit bony o obertura: Es pot observar un petit embalum en la geniva o el teixit tou pròxim a la dent infectada. A través d'aquesta obertura, la fístula permet l'alliberament de pus i líquid infectat.

Dolor i inflamació: La fístula dental pot estar acompanyada de dolor en l'àrea afectada, a més d'inflamació i sensibilitat al voltant de la dent.

Mal sabor o mala olor: La fístula pot alliberar líquid infectat, la qual cosa pot generar un sabor o una olor desagradable en la boca.

Febre i malestar general: En casos d'infeccions més greus, poden presentar-se símptomes sistèmics com a febre i malestar general.

Si s'experimenta algun d'aquests símptomes, és fonamental acudir a una clínica dental per a rebre un diagnòstic i tractament adequat.

Diagnòstic de la fístula dental

El diagnòstic d'una fístula dental generalment és senzill i es realitza mitjançant un examen clínic realitzat per un dentista. Durant l'avaluació, el dentista revisarà els símptomes i realitzarà una exploració visual de l'àrea afectada per a identificar el teixit gingival, l'embalum o l'obertura en la geniva. A més, poden realitzar-se radiografies dentals per a avaluar la presència i extensió de l'abscés i determinar si la infecció ha afectat el teixit ossi circumdant.

Tractaments per a la fístula dental

El tractament de la fístula dental dependrà de la gravetat de la infecció i de la causa subjacent. Algunes opcions de tractament inclouen:

Tractament de conductes (endodòncia): Si la polpa de la dent està infectada, el dentista pot realitzar un tractament de conductes. Això serveix per a eliminar la polpa infectada i netejar l'interior de la dent. Una vegada realitzat aquest procediment, la dent se segella i s'evita la recurrència de la infecció.

Drenatge de l'abscés: Si l'abscés és gran i dolorós, el dentista pot realitzar una incisió per a drenar el pus i líquid infectat. Això alleujaria la pressió i el dolor associats.

Extracció dental: En casos en què la dent està greument danyat per la infecció i no pot ser tractat amb èxit, l'extracció de la dent pot ser necessària per a prevenir la propagació de la infecció.

Antibiòtics: En situacions d'infeccions greus o disseminades, es poden prescriure antibiòtics per a ajudar a combatre la infecció i reduir la inflamació.

És important recordar que els antibiòtics no són una cura per a una fístula dental, sinó que ajuden a controlar la infecció mentre es busca i es realitza el tractament adequat.

Prevenció i higiene dental

La prevenció de la fístula dental implica el manteniment d'una bona higiene bucal i l'adopció de mesures per a evitar la propagació d'infeccions dentals. Algunes pràctiques preventives clau inclouen:

Raspallar les dents: Raspallar-se les dents almenys dues vegades al dia amb pasta dental que contingui fluor és fonamental per a eliminar la placa bacteriana i prevenir la formació de càries.

Ús del fil dental: L'ús diari de fil dental ajuda a eliminar l'acumulació de placa i restes d'aliments entre les dents i les genives.

Revisions periòdiques: Acudir a revisions dentals regulars permetrà detectar problemes dentals en etapes primerenques i rebre el tractament necessari per a prevenir l'aparició d'una fístula dental.

Tractament periodontal: Si es diagnostica una malaltia periodontal, és important rebre un tractament periodontal adequat. Això evitarà la progressió de la infecció i prevenir la formació d'abscessos i fístules.

Extracció de queixals del judici: Si els queixals del judici estan causant problemes o estan en risc d'infecció, el dentista pot recomanar la seva extracció per a prevenir complicacions futures.

La fístula dental és una condició que es desenvolupa com a resultat d'una infecció dental i pot causar molèsties significatives. Identificar i tractar-la a temps és essencial per a evitar complicacions greus i mantenir una òptima salut bucodental. La prevenció a través d'una bona higiene bucal i revisions periòdiques en la clínica dental són pràctiques fonamentals per a evitar l'aparició d'una fístula dental i altres infeccions dentals. Si se sospita de la presència d'una fístula dental o s'experimenta algun símptoma relacionat, és important acudir a un dentista immediatament per a rebre un diagnòstic i tractament adequat. Recorda que la informació brindada en aquest article no substitueix la consulta amb un professional de la salut dental.

valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2023

menu