sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Glaucoma operació: procediment i postoperatori

Operación de glaucoma

El glaucoma és una malaltia ocular crònica que pot causar mal irreversible en el nervi òptic i la pèrdua de la visió si no es tracta a temps. Afortunadament, hi ha diverses opcions de tractament disponibles, entre elles l'operació de glaucoma.

Aquesta intervenció quirúrgica pot ser una opció per a pacients amb glaucoma que no aconsegueixen controlar la pressió ocular amb medicaments o tractaments làser. En aquest article, explorarem en què consisteix la cirurgia de glaucoma, els tipus de cirurgia disponibles i el que es pot esperar durant la recuperació.

Què és un glaucoma?

El glaucoma o la tensió ocular és una malaltia ocular crònica que afecta el nervi òptic i pot portar a la pèrdua irreversible de la visió. El nervi òptic és responsable de portar els senyals visuals des de la retina fins al cervell, on es processen per a crear la imatge que veiem.

El glaucoma es produeix quan la pressió a l'interior del globus ocular augmenta massa i danya les fibres nervioses del nervi òptic. Aquesta pressió excessiva generalment es deu a un problema en el flux del líquid (humor aquós) intraocular que es produeix en l'ull. Si no es tracta, el glaucoma pot portar a la ceguesa total a l'ull afectat.

Els símptomes del glaucoma poden variar, depenent del tipus de glaucoma i de l'etapa de la malaltia. En molts casos, el glaucoma no presenta símptomes evidents en les seves primeres etapes, per la qual cosa és important que les persones majors de 40 anys se sotmetin a exàmens oculars regulars per a detectar la malaltia. És així perquè un factor de risc és l'edat.

Anatomia de l'ull

El tractament del glaucoma pot implicar l'ús de gotes per als ulls, medicaments orals, làser o fins i tot cirurgia. L'objectiu principal del tractament és reduir la pressió intraocular i prevenir la pèrdua de visió.

Tipus de glaucoma:

 • Glaucoma d'angle obert
 • Glaucoma d'angle tancat, també anomenat glaucoma de tancament angular
 • Glaucoma congènit
 • Glaucoma secundari

En què consisteix la trabeculectomia

La trabeculectomia és un tipus de cirurgia ocular que s'utilitza per a tractar el glaucoma. Aquesta cirurgia es realitza per a millorar el drenatge del líquid intraocular i reduir la pressió ocular, la qual cosa ajuda a prevenir la progressió del glaucoma i protegir la visió.

Aquesta intervenció quirúrgica sol durar uns 30 minuts i pot realitzar-se amb anestèsia tòpica. Aconsegueix disminuir la pressió en l'ull, però no pot revertir la pèrdua de la visió que ja s'hagi produït.

Durant la trabeculectomia, es crea una petita incisió en l'ull per a permetre que es dreni el líquid intraocular. Després es realitza una petita obertura en l'escleròtica, la capa blanca de l'ull, per a crear un nou canal de drenatge. Es crea una petita "bossa" en l'espai subconjuntival, la membrana transparent que cobreix l'ull, que s'utilitzarà per a emmagatzemar el líquid extret de l'ull.

Una vegada que s'ha creat aquest nou canal de drenatge, es col·loca una solapa de teixit sobre ell per a controlar la quantitat de líquid que flueix cap a fora de l'ull. Aquesta solapa també ajuda a evitar l'entrada de bacteris en l'ull.

Revisió de la vista

Després de la cirurgia, és possible que es necessiti usar gotes per als ulls i prendre medicaments per a prevenir infeccions i reduir la inflamació. També és important programar cites regulars amb un oftalmòleg per a monitorar la pressió intraocular i la recuperació després de la cirurgia.

Quines cirurgies hi ha per a tractar el glaucoma?

Existeixen més tècniques quirúrgiques que serveixen per a tractar el glaucoma, algunes d'elles són:

 1. Cirurgia de vàlvula de drenatge: Aquesta cirurgia implica la col·locació d'una petita vàlvula en l'ull per a permetre que el líquid intraocular dreni de manera efectiva i redueixi la pressió intraocular.
 2. Cirurgia amb làser: Hi ha diferents tipus de cirurgia amb làser per a tractar el glaucoma. Per exemple, la trabeculoplastia amb làser ajuda a millorar el drenatge del líquid intraocular en augmentar l'obertura dels canals de drenatge.
 3. Cirurgia amb implant: En aquesta cirurgia s'insereix un petit dispositiu en l'ull per a ajudar a drenar el líquid intraocular i reduir la pressió ocular.
 4. Cirurgia de ciclofotocoagulación o de cirurgia de glaucoma mínimament invasiva: Aquesta cirurgia utilitza un làser per destruir part del teixit de l'ull que produeix líquid intraocular.

És important tenir en compte que cada cirurgia té els seus propis avantatges i desavantatges, i no totes són adequades per a tots els pacients amb glaucoma. Per tant, és important discutir amb un oftalmòleg les diferents opcions de tractament per al glaucoma i determinar quina és la millor opció per a cada pacient.

Quina recuperació hi ha després d'una cirurgia de glaucoma

La recuperació després d'una cirurgia de glaucoma pot variar segons el tipus de cirurgia realitzada i les característiques individuals de cada pacient. En general, després de la cirurgia, és normal sentir una mica de dolor, enrogiment i sensibilitat en l'ull operat. A més, és possible que la visió sigui borrosa o distorsionada temporalment.

Durant els primers dies després de la cirurgia, és important seguir les instruccions de l'oftalmòleg quant a la cura de l'ull operat, com evitar fregar-se l'ull, usar gotes per als ulls, aplicar compreses fredes i mantenir el cap elevat en dormir. És possible que es necessiti prendre medicaments per a controlar el dolor, prevenir la inflamació i reduir la pressió intraocular.

Revisió de la vista per pressió a l'ull

És comú que l'oftalmòleg programi cites de seguiment en les setmanes i mesos posteriors a la cirurgia per a avaluar la pressió intraocular i la recuperació de l'ull operat.

En general, s'espera que els pacients se sentin prou bé per a tornar a les seves activitats normals després d'alguns dies o setmanes després de la cirurgia, depenent de la gravetat del glaucoma i la complexitat de la cirurgia.

Quins efectes secundaris poden aparèixer després de l'operació

Com qualsevol procediment quirúrgic, una cirurgia de glaucoma comporta uns certs riscos i possibles efectes secundaris. Alguns dels efectes secundaris que poden aparèixer després de l'operació inclouen:

 1. Inflamació i enrogiment de l'ull: Aquests són efectes secundaris comuns després de la cirurgia de glaucoma i poden ser tractats amb gotes per als ulls i medicaments.
 2. Visió borrosa o disminució de l'agudesa visual: La visió pot veure's afectada temporalment després de la cirurgia, però en la majoria dels casos es recupera amb el temps.
 3. Hemorràgia: És normal tenir una petita quantitat de sagnat després de la cirurgia, però si hi ha una quantitat excessiva, ha d'informar-se a l'oftalmòleg immediatament.
 4. Infecció: Encara que és rar, pot ocórrer una infecció en l'ull després de la cirurgia. Els signes d'una possible infecció inclouen dolor sever, enrogiment, secreció i febre.
 5. Pressió intraocular baixa: En alguns casos, la cirurgia pot reduir la pressió intraocular en excés, la qual cosa pot afectar la visió i requerir ajustos en el tractament.

Si es presenten efectes secundaris inesperats o preocupants, és important contactar a l'oftalmòleg immediatament. Amb la cura adequada i un seguiment regular, la majoria dels pacients poden recuperar-se completament de la cirurgia de glaucoma sense complicacions significatives.

*Aquest article és orientatiu i en cap cas substitueix la informació que pugui proporcionar-nos un professional sanitari.

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu