sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Grues per a persones grans i mobilitat reduïda

Gruas per a persones grans

Si estàs pensant en adquirir una grua de mobilització per a persones de la tercera edat o persones dependents t'hem resumit el que has de saber. Les grues per a persones grans poden millorar l'assistència que reben i millorar la qualitat de vida dels seus cuidadors.

Què són les grues per a persones grans

Les grues per a malalts o grues ortopèdiques són ajudes tècniques, és a dir, és un dispositiu que ajuda a un cuidador poder transferir a una persona amb problemes de mobilitat o amb to muscular deteriorat. Quan parlem de transferir, ens referim a poder canviar de lloc a una persona, per exemple, del llit a la cadira de rodes.

Aquestes ajudes tècniques permeten a la persona responsable de la persona gran a poder atendre-la de forma més fàcil i segura. Aquests sistemes s'utilitzen quan la persona ja té moltes dificultats per poder mantenir-se dempeus, per la qual cosa la persona cuidadora necessita fer força constantment. Aquesta situació pot suposar lesions a l'esquena o braços o fins i tot, moments perillosos per a la persona gran.

Les grues domiciliàries per a persones grans no serveixen només per transferir l'usuari, sinó també per aixecar, incorporar-lo o moure’l. Existeixen molts tipus de grues en funció de la mobilitat de la persona o necessitats que pugui tenir.

Grues per a persones en cadira de rodes.

Com ajuden les grues per a persones grans

Les tasques senzilles com vestir-se, higiene i alimentació no suposen cap problema per a la majoria de la població. Però quan es té problemes de mobilitat molt severs, aquestes tasques es compliquen i es necessita de l'ajuda d'un familiar i/o cuidador per poder-les fer.

Per a millorar la qualitat de vida del cuidador la grua soluciona i millora la realització d'aquestes tasques bàsiques. Els avantatges més rellevants de tenir una grua per a persones grans són:

 • Reduir el temps per fer les tasques: la grua permet anar més de pressa per fer segons quines tasques diàries, per exemple, aixecar malalts del llit. Poder fer la transferència de manera més hàbil millora l'agilitat en què es poden realitzar les tasques rutinàries diàries. Amb el temps s'agafa agilitat a l'ús de la grua.
 • És còmode i segur: una grua millora la comoditat tant de la persona gran com el seu cuidador. El cuidador no necessita fer tanta força per aixecar a la persona i el procés és molt més còmode. A més, la grua assegura que no hi hagi cap mena d'accident. Les persones cuidadores ja no han de patir per mals d'esquena o dolor als braços per agafar massa pes. Per part seva, els pacients estan més còmodes agafats amb l'arnès inclòs i altres ajudes.
 • Ús fàcil: sense la grua, tant el pacient com el cuidador aprenen com fer certs moviments amb la major seguretat possible. Per fer-ho es requereix d'una certa pràctica i coneixements. En canvi, amb la grua, és molt més fàcil i senzill ja que els passos a seguir són menys tècnics.
 • Només necessites a una persona: per utilitzar les grues es pot fer amb una sola persona, mentre que, en moltes ocasions, sense ella es necessiten dues persones per poder fer el moviment.
 • Forces uniformes: gràcies a la grua el pacient es mou mitjançant la força homogènia. Mentre que, en el treball manual, no sempre es pot garantir. La falta d'homogeneïtat repercuteix en incomoditat durant la transferència que es fa de la persona gran.

Tipus de grues de mobilització per a persones grans

Existeixen diferents tipus de guia, nosaltres les hem classificat en funció de l'ajuda tècnica que donen. Molts dels models són grues elèctriques que faciliten les tasques de la persona cuidadora.

Grues d'elevació i trasllat

Indicades per a persones grans que utilitzen cadira de rodes i aquestes grues permeten portar-los del llit a la cadira. També són molt útils per canviar la posició de tombat a assegut o per poder anar de la butaca al bany.

Estan especialment indicades per a persones amb una mobilitat molt reduïda. Aquesta grua permet posar l'arnès al pacient, encara que estigui tombat al llit. Si valores l'opció de comprar una grua com aquesta a casa, és recomanable que el penjador pugui arribar fins al terra. D'aquesta manera, si per alguna raó el pacient cau, serà més fàcil ajudar-lo a posar-se dempeus.

Grues d'elevació o trasllat de persones amb discapacitat

Grues per a la bipedestació o per canviar bolquers

Permet aixecar el pacient i deixar-lo alçat amb els peus al terra i, en alguns models, els genolls estan recolzats en una zona tova. Serveix per ajudar el pacient a canviar-se de roba i els bolquers.

La persona ha de tenir la capacitat de poder incorporar-se del llit i romandre asseguda ja que aquest tipus de grua no pot ajudar-te a fer-ho.

Grues de bipedestació per canviar bolquers

Grues de sostre

S'instal·len al sostre i són relativament limitades. Normalment només es mouen per l'habitació o on s'ha instal·lat el carril. L'avantatge és que no ocupa espai al terra de l'habitació i no molesta.

Aquest tipus de grua permet recollir a una persona que hagi caigut a terra o elevar-la més que les altres grues. Són elèctriques i, depenent de la mobilitat del pacient, pot oferir-li molta autonomia per a fer-la servir sol.

Grues de sostre per a persones

Grues dempeus fix

Semblants a les de sostre, però s'ancoren al terra o la paret. Només pot prestar utilitat a la zona on s'ha instal·lat. Els sistemes d'elevació poden ser hidràulics o elèctrics. El millor avantatge és que ocupen poc espai on s'han instal·lat.

Grues fixes per a persones amb discapacitat.

Grues per a la piscina

Habituals en centres mèdics o de rehabilitació o espais comunitaris. Serveixen per transferir a la persona d'una cadira de rodes a l'aigua.

Grues per piscines per a persones amb mobilitat reduïda

Per a la llar normalment les persones solen valorar si les grues per canviar bolquers o de bipedestació poden ser la millor opció. Aquest tipus de grua estan indicades per a persones grans que tenen capacitat per mantenir-se drets amb ajuda i que poden estar asseguts. Aquestes grues per aixecar a un ancià ajuda al cuidador a canviar-los la roba o els bolquers. A més, l'arnès deixa lliure la part de les cames i lumbars.

En cas que la persona no pugui romandre asseguda, llavors s'ha de valorar l'adquisició d'una grua de trasllat o elevació. Llavors podrem aixecar-la o ficar-la al llit i canviar-la del llit a la cadira de rodes.

Per a espais com a hospitals o residències la cosa pot canviar radicalment quant al trasllat de pacients. Això és així perquè tenen més espai i se li dona molt d’ús a les grues. És per aquesta raó que en aquests centres tenen grues per a aixecar malalts molt més grans.

Aquests tipus de grua solen tenir una base ajustable perquè puguin passar per portes o aparells sanitaris més específics. Hi haurà grues d'aquesta grandària amb rodes més grans (les quals milloren la capacitat de maniobrar), però que ocupen més espai. En canvi, les petites solen ser més indicades en espais on el terra és dur o espès.

Totes les grues tenen un fre per garantir la seguretat i l’estabilitat quan sigui necessari. La persona que utilitza aquest tipus de grues ha de tenir certa pràctica i força a poder maniobrar amb ella. A més, s'ha de comptar amb el pes de la persona que haurà de transportar.

Tenir una grua mòbil, especialment a casa, comportarà que s'habilitin els espais. Encara que siguin d’una mida reduïda, necessites espai per poder realitzar certes maniobres, especialment a habitacions o al bany.

Coses per a tenir en compte per triar una grua per a persones amb problemes de mobilitat

Si estàs pensant a adquirir una grua per a persones de la tercera edat per a ús particular, et diem el que has de tenir en compte en el moment de triar-la.

 • Com és la persona que necessita la grua? Cada persona té una constitució i unes necessitats de mobilitat en concret. Per aquesta raó, la grua ha de tenir la capacitat de poder aixecar el seu pes (especialment per a persones que tenen sobrepès). També han de garantir que compleixen amb els requisits per poder ser una ajuda de veritat.
 • Com és l'espai disponible i on s'utilitzarà la grua? Has de tenir en compte les dimensions de l'habitació, la resistència de les estructures (especialment en grues de sostre) i les distàncies entre les zones de transferència.
 • Quin ús se li donarà? En funció de l'ús que li volem donar triarem un tipus de grua o una altra. També pot ser que ens interessi quins manteniments tenen, cures i neteja necessaris.

Parts d'una grua de mobilitat

En funció del tipus de grua aquesta tindrà una estructura o una altra. Per exemple, les grues de bipedestació (és a dir, per a persones que puguin mantenir-se dempeus amb certa ajuda) estan formades per:

 • Un masteler
 • Una plataforma per donar suport als peus.
 • Suports per als genolls
 • Té un tipus d'arnès que cobreix la zona dels lumbars i pot arribar fins a les axil·les.
Què és una grua de bipedestació

Altres ajudes de mobilitat a casa

Per millorar la mobilitat d'una persona a casa seva, és important adequar-la a les seves necessitats. En funció dels seus problemes de mobilitat podrem valorar l'opció d'instal·lar un salvaescales. Aquests sistemes s'han convertit en una bona solució a cases amb escales. Aquests són els diferents tipus de puja escales que existeixen:

 • Cadira salvaescales: per a persones que poden caminar, però amb una certa dificultat, ja sigui perquè és una persona amb mobilitat reduïda o de la tercera edat. Es tracta d'una cadira elèctrica que, mitjançant un carril, permet a una persona de la tercera edat baixar i pujar les escales. Hi ha molts models, tant per a escales rectes com amb corbes i d'interior i d'exterior.
 • Plataformes salvaescales: indicades per a persones en cadira de rodes, permeten pujar i baixar escales a una persona amb discapacitat. Aquestes solucions garanteixen la mobilitat a casa amb escales rectes o amb corbes, ja estiguin situades a l'interior com a l'exterior.
 • Elevadors de curt recorregut: són plataformes verticals que permeten salvar desnivells de fins a 3 metres. Milloren l'accessibilitat de persones en cadira de roda o problemes de mobilitat i funcionen amb un sistema molt semblant al d'un ascensor.
 • Automatismes per a portes: es tracta de mecanismes que permeten obrir i tancar la porta sense contacte directe, s'empren comandaments a distància, sensors i altres sistemes que faciliten la mobilitat de persones amb discapacitat.
 • Elevadors per a piscina: solucions salvaescales per poder entrar i sortir de la piscina. Hi ha sistemes fixos o portàtils en funció de les necessitats d'espai. Es poden instal·lar tant en piscines d'interior com d'exterior.
La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu