sol·licitar pressupost
right-chevron-white

Blog

informació al dia

Guia per fer Cases Rurals Accessibles per a persones amb mobilitat reduïda o discapacitat (II)

Els 40 milions de persones amb discapacitat que hi ha a la comunitat europea volen gaudir de serveis d'oci i turisme de qualitat accessibles. Però, estan les cases rurals adaptades a les seves necessitats? No totes. Segons un estudi, el 80% de les cases rurals no són accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda si bé.

En un post anterior vam parlar-vos d'algunes característiques que tot establiment rural hauria de tenir en compte per millorar l'accés i la mobilitat dels clients amb diversitat funcional (llegir aquí):

 • Rampes
 • Escales
 • Portes
 • Ascensors
 • Salvaescales
 • Passadissos
 • Paviments
 • Zones de pàrquing
 • Piscines accessibles
 • Itineraris exteriors
 • Habitacions
 • Lavabos i cambres de bany
 • Cuina-menjador
 • Sala d'estar
 • Tracte i informació al client

Vam tractar el tema de les rampes, escales i ascensores. Avui aprofundirem en com han de ser les zones d'aparcament, les habitacions de la casa, les solucions salvaescaleras i el tracte al client amb discapacitat.

ZONES D'APARCAMENT i ITINERARIS EXTERIORS

Les cases rurals, així com altres tipus d'establiments, negocis, empreses…etc. que disposin d'espai d'aparcament, han de comptar com a mínim amb una plaça reservada per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta ha d'estar situada en una zona sense pendents, que permeti col·locar i estabilitzar la cadira de rodes al costat del cotxe adaptat.

La plaça ha d'estar senyalitzada amb el “Símbol Internacional d'Accessibilitat” pintat en el paviment i amb el perímetre marcat. Si és possible, també seria aconsellable col·locar una placa amb el símbol.

Les dimensions de la plaça d'aparcament destinada a persones amb mobilitat reduïda ha de tenir com a mínim 5 metres de llarg x 2,20m d'ample. D'aquesta manera, les persones podran entrar i sortir del vehicle de manera fàcil, ja sigui des del seient del conductor o de l'acompanyant, i tenir les portes obertes per poder fer la transferència de la cadira al cotxe i del cotxe a la cadira.

El recorregut que va des de la plaça d'aparcament a la casa ha de ser accessible, és a dir, s'ha de disposar de l'amplada suficient perquè hi circuli una cadira de rodes i no han d'haver-hi desnivells importants ni barreres. Si n'hi ha, hauran de solucionar-se mitjançant rampes, salvaescales…etc. A vegades, la pròpia estructura del terreny no hi permet el desplaçament de les persones amb discapacitat, en aquest cas, hauran de construir-se passarel·les i rampes de fusta antilliscants.

HABITACIONS DE LA CASA

És un dret de tot persona, independentment de si va o no en cadira de rodes, el poder moure's per les diferents habitacions de la casa: el menjador, els passadissos, l'habitació, el lavabo…

El primer que hem de tenir en compte per garantir-hi l'accés a tothom és l'amplada de les portes, ha de ser igual o superior a 80cm. També els sistemes d'obertura han de ser fàcils d'usar: estil tiradors de palanca (els poms poden ser impossibles d'accionar per a algunes persones). Els tiradors han de col·locar-se a 1m d'altura. Totes les portes han d'obrir-se cap a l'interior de les sales (excepte la de la cambra de bany).

Els passadissos també han de ser amples (mínim 1,20m) i estar lliures d'obstacles.

Els terres han de ser antilliscants, i en cas de disposar de catifes, han d'ancorar-se al terra i ser de pèl curt perquè les rodes puguin girar perfectament.

Respecte a les habitacions, l'itinerari per arribar-hi ha de ser totalment accessible. Una vegada dins, hem de tenir suficient espai per a moure'ns amb la cadira, és a dir, espais lliures de pas de 80 cm i disposar com a mínim d'un lloc on poder girar en 360º (diàmetre d'1,5m). A banda i banda del llit (o si més no, en una) ha d'haver-hi un amplada de com a mínim 90cm per a poder fer la transferència de la cadira al llit i viceversa. El mobiliari ha d'estar a l'alçada adequada per al seu ús i les finestres haurien d'estar situades a una altura màxima d'1 metre perquè la persona en cadira de rodes pugui veure l'exterior.

La cambra de bany d'una casa rural han de tenir en consideració alguns aspectes com l'altura del lavabo (sense pedestal, i a una altura d'entre 68 i 72cm, amb un fons lliure inferior de 60cm) o del vàter (amb accés lateral lliure d'uns 80cm per fer la transferència, i altura d'entre 45 i 50cm). La dutxa sempre és millor opció que la banyera, actualment existeixen plats de dutxa d'altura 0, i amb mampares amb perfilería accessible d'uns 3mm.

Els elements de la cuina i el menjador han d'estar col·locats a una altura adequada per a les persones que han d'estar assegudes en una cadira, i la sala d'estar ha de gaudir de les mateixes característiques que les altres habitacions: espais lliures d'obstacles, amb amplàries suficients per circular i girar i amb els mecanismes de control (de la TV, aire condicionat…etc.) a mà.

SALVAESCALES

Els salvaescales representen una solució senzilla, ràpida i sense obres per millorar la accesibilitat de la casa.

Les cadires salvaescales poden instal·lar-se en escales rectes, corbes o en espiral. Poden arribar a col·locar-se en amples de 68mm (per a escales rectes) o de 75cm (en escales corbes) encara que les mesures varien depèn del model de la cadira, els opcionals escollits, la inclinació de l'escala, les mesures de l'usuari… Poden salvar els graons de diferents plantes, fins i tot 5 o 7. Les cadires estan recomanades per al desplaçament de persones grans als qui els costa pujar i baixar escales. També és una opció per a les persones en cadira de rodes quan per motius econòmics o d'estructura de l'habitatge, no es pugui instal·lar una plataforma salvaescaleras (encara que no és el recomanat perquè les persones amb discapacitat hauran de fer transferència de la cadira de rodes a la cadira salva escales i viceversa, a cada planta). En aquest cas, el millor opció si l'estructura de la casa ho permet són les plataformes salvaescales ja que permeten pujar i baixar amb la cadira de rodes sense necessitat de transferir-se.

Les plataformes salvaescales també poden instal·lar-se en escales rectes o en corbes i espiral. N'hi ha de moltes mides, i al contrari del que molts pensen, actualment es poden trobar models molt estètics i poc aparatosos: alguns ocupen menys que una planta quan es pleguen. És important determinar per on es farà l'embarcament (lateralment? Frontal?). Sigui quin sigui l'accés a la plataforma hem de disposar d'espai suficient en l'entrada, aproximadament 1,50.

Existeixen elevadors de curt recorregut que permeten transportar a les persones amb mobilitat reduïda per desnivells de fins a 3 metres. Alguns permeten l'accés fins a les golfes. També hem de tenir en compte deixar l'espai necessari per poder realitzar l'embarqui i el desembarqui en una cadira de rodes.

Encara que són millors altres opcions, els pujaescales portàtils converteixen la nostra casa en “temporalment” accessible. Es tracta d'aparells que poden transportar a les persones amb mobilitat reduïda a dalt i a baix de les escales. També poden pujar a la persona asseguda en la seva pròpia cadira de rodes. És pràctic, no requereix cap instal·lació ni obra, i es poden guardar en una habitació o armari plegats fins que l'ocasió ho requereixi. Si bé, diem que hi ha altres solucions millors perquè amb el puja escales la persona amb discapacitat no és autònoma: és necessària una segona persona per a conduir-lo. A més, el seu bon ús (i la seguretat de l'usuari) depèn també de la traça de la persona conductora. En qualsevol cas, abans d'adquirir aquesta solució s'ha de sol·licitar a l'empresa distribuïdora una demostració a la pròpia casa.

PISCINES ACCESSIBLES

Tenir piscina representa un plus per atreure clients a la nostra casa rural, sobretot en la temporada d'estiu i setmana santa. Si la piscina és accessible, el nombre d'usuaris incrementarà. Fins i tot pot ser un bon ganxo per atreure famílies que viatgen amb els avis. Existeixen elevadors hidràulics que poden instal·lar-se a la piscina de manera fixa o temporal, i que permeten que la persona d'edat avançada o amb mobilitat reduïda entri i surti de l'aigua de manera fàcil, amb només asseure's a la cadira i accionar una palanca. L'elevació es realitza amb la pressió d'aigua (d'una mànega, per exemple). No són necessàries obres.

Hem de garantir que la vora de la piscina sigui antilliscant per evitar esglais.

TRACTE AL CLIENT AMB DISCAPACITAT

El client, tingui o no discapacitat, quan decideix allotjar-se en una casa rural el que vol és sentir-se còmode. L'establiment ha de respectar les diferents necessitats dels clients i ha de poder garantir l'autonomia i seguretat de cada usuari amb les instal·lacions.

És difícil saber què necessita cada client, així que el millor és preguntar-li-ho directament.

És important evitar la segregació i potenciar la inclusió: els turistes amb discapacitat no volen estar aïllats o haver d'utilitzar estades o itineraris diferents als turistes sense discapacitat.

Trobareu tota aquesta informació, més completa, en el document elaborat per PREDIF (Plataforma Representativa de Discapacitats Físics) sobre “Cases Rurals Accessibles per a persones amb mobilitat reduïda”. Podeu descarregar-ho aquí.

També podeu sol·licitar tot tipus d'assessorament en accessibilitat a Válida sin barreras. El telèfon gratuït d'Atenció al Client és 900 414 000 o escriviu un e-mail a [email protected]

Incrementar el nombre de clients és fàcil si tenim en compte aquests consells. Molta sort i èxit!

La información proporcionada en este artículo tiene fines informativos únicamente. Aunque nos esforzamos por la precisión, no asumimos responsabilidad por posibles errores u omisiones. Se recomienda verificar la información y, en caso de dudas, consultar a profesionales especializados
Valida Salvaescaleras
valida-logotipo

Valida Solutions S.L.U.

Copyright @2024

salvaescales opinions
menu